Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ)
ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μέρος Δεύτερο:

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ


Ένας πανέμορφος τόπος ιδανικός γι΄ αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν. Μια βόλτα όμως στους διαδρόμους των ξενοδοχείων και μια μικρή συζήτηση με τους εργαζόμενους μας προσγειώνει ανώμαλα. Μισθός στις 170.000 δραχμές χωρίς υπερωρίες και ας τις δουλεύουν. Η εργοδοσία επικαλείται την κρίση, το γεγονός ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία στέλνουν κόσμο σε άλλους προορισμούς, την έλλειψη προβολής από τον ΕΟΤ και τις ελλείψεις σε υποδομές έξω από το ξενοδοχείο. Ο τρόμος βασιλεύει και "συνδικαλιστής" δεν υπάρχει. Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιείται ο μεγαλοξενοδόχος Λούης. Για να συζητήσεις με τους εργαζόμενους πρέπει να γνωρίζεις τους όρους της συνωμοτικότητας! Λίγες λέξεις στα πεταχτά και κοιτώντας αλλού. "Λείπει κόσμος", "δουλεύουμε σαν αράπηδες", "πρόβλημα με τα ρεπό", "πριν 10 χρόνια ήμασταν διπλάσιοι, με το μισό κόσμο", "κάθε μέρα μας φορτώνουν και νέα καθήκοντα, έπιασα καμαριέρα, τώρα μαζεύω τους κάδους, τα σκουπίδια από την πισίνα, είμαι παντού", "στους μαθητές απαγορεύουν όταν τελειώνουν τη δουλειά να κυκλοφορούν στους χώρους του ξενοδοχείου, τους κλείνουν στα δωμάτιά τους, που ούτε ήλιος δεν τα βλέπει. Με 75.000 μισθό". Παλιά δούλευαν εδώ 170 εργαζόμενοι για 700 κρεβάτια. Τώρα 130 εργαζόμενοι για 1.200 κρεβάτια!
Το ωραίο είναι, όπως μας είπαν, πως αυτό το ξενοδοχείο θεωρείται και παράδεισος σε σχέση με ότι θα συναντούσαμε ανατολικότερα. Λίγο αργότερα διαπιστώσαμε ότι είχαν δίκιο πηγαίνοντας στα γκέτο του Ρεθύμνου και, ακόμα χειρότερα, του Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται με κάμερες (περιοχή Πλατανιά)!!! Στο "Πανόραμα", κι αυτό "παράδεισος", δεν υπάρχουν αναρτημένες ούτε καν οι καταστάσεις εργασίας. Κι όμως, αυτό, μας λένε δεν είναι τίποτα. Υπάρχει ένα όνομα που κόβει την ανάσα: "ΝΕΚΕΡΜΑΝ"! Πολυεθνική που καθορίζει πόσους τουρίστες και πού θα τους στείλει. Οι ξενοδόχοι χρησιμοποιούν αυτό το όνομα για να τρομοκρατούν όσους εργαζόμενους τολμούν να ζητάνε δικαιώματα. Ρώτα, ρώτα, μάθαμε και για την TUI, τον κολοσσό που πλέον αγοράζει η ίδια τα ξενοδοχεία. Υπήρξαν περιπτώσεις που εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν σύμβαση κατ΄ ευθείαν μαζί της κι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι για τη μη εφαρμογή έστω και αυτής της κουτσής κλαδικής σύμβασης.
Εδώ οι μεγάλοι ξενοδόχοι εξοντώνουν τους μικρούς. Οι πολυεθνικές πληρώνουν μόνο 5.500 το κρεβάτι με ημιδιατροφή στους μεγάλους κι αυτό καταλήγει σε τιμή 1,5 εκατομμύριο τη σεζόν στα δίχωρα δωμάτια που διαθέτουν οι μικροί. Το 2004 αναμένεται το μεγάλο χτύπημα αφού προχωρά με γοργούς ρυθμούς η εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχείων από τις πολυεθνικές.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλας είναι μια σύγχρονη πολιτεία, γνωστή για την τουριστική της κίνηση το καλοκαίρι, όμως, σε αντίθεση, ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση με την υποδομή και τη δυνατότητα παροχής της αναγκαίας, υψηλού επιπέδου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και στους επισκέπτες που καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού βρίσκονται εκεί και παραθερίζουν. Αν και στο νομό Λασιθίου υπάρχουν 4 περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες, η κυβερνητική αδιαφορία τις έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση. Την πραγματικότητα αυτή είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε "από πρώτο χέρι", σε επίσκεψή μας στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους.
Το πρόβλημα ξεκινά από την κτιριακή υποδομή, που στεγάζει το νοσοκομείο. Χρειάστηκαν 25 ολόκληρα χρόνια για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, στο μισό όμως χώρο που προβλεπόταν από τη μελέτη. Κι ενώ οι διάφορες υπηρεσίες έχουν διασκορπιστεί γύρω από το νοσοκομείο σε ενοικιασμένα κτίσματα, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή και των υπόλοιπων κτιριακών χώρων - ακόμα το κτίριο δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στην Κρήτη, όπως μας είπαν, συγκεντρώνεται το 19% της τουριστικής κίνησης της χώρας. Τα 350.000 καλοστρωμένα κρεβάτια, όμως, που υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν κοντά στους 3.000.000 επισκέπτες, κρύβουν ένα όργιο εκμετάλλευσης. Με μικρές διαφορές από περιοχή σε περιοχή καταγράφεται ένα γεγονός. Μια καμαριέρα στρώνει σήμερα τα διπλάσια κρεβάτια από ότι μια πενταετία πριν και επιπλέον χρεώνεται εργασίες που αφορούν άλλες ειδικότητες. Ο αριθμός των τουριστών αυξάνει, ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει σταθερός, αν δεν μειώνεται. Το κλειδί βρίσκεται στη συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε όλο και πιο λίγα χέρια, στην κατασκευή όλο και πιο μεγάλων μονάδων και στην εφαρμογή σ΄ αυτές όλο και πιο ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αυτή είναι η μια, η βασική πλευρά του πράγματος. Δεύτερη, είναι η επίπτωση που έχει η άγρια εκμετάλλευση στις μεγάλες μονάδες, στην επιβίωση των μικρών.
Συμπιέζοντας οι μεγάλοι την τιμή της εργατικής δύναμης ρίχνουν την τιμή των υπηρεσιών κι αυτό έχει άμεση επίπτωση στις μικρές επιχειρήσεις που χωρίς να έχουν την ίδια ελαστικότητα - καθότι οικογενειακές οι περισσότερες - εξαναγκάζονται να δίνουν τα δωμάτια στους πράκτορες σε εξευτελιστικές τιμές κι αν τύχει να΄ χουν και εργαζόμενους, τους "αλλάζουν τα φώτα".
Σ΄ αυτό το φαύλο κύκλο παράγεται η δίνη της διαφαινόμενης κρίσης στον κλάδο. Κρίση που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζεται στο νησί. Ο μονομερής προσανατολισμός στον τουρισμό έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με αποτελέσματα ίσως και μη αντιστρέψιμα. Έτσι, ο παραμικρός εκβιασμός από τις δύο - τρεις μεγάλες πολυεθνικές ταξιδιωτικές εταιρίες που καθορίζουν με ποια τιμή, πότε και πόσοι τουρίστες θα φτάσουν στο νησί, περνά στο σώμα της κοινωνίας μ΄ έναν αυτοματισμό που παραλύει κάθε σκέψη για αντίδραση. Η αναζήτηση λύσεων στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος στην εποχή της χρηματιστικής παγκοσμιοποίησης δεν οδηγεί απλά σε νέα αδιέξοδα, καταστρέφει πριν απ΄ ότι άλλο αυτό που και στην αρχή του κειμένου (βλέπε το άρθρο για το νομό Ηρακλείου) παρουσιάσαμε ως "προίκα" του νησιού: Την εργατική τάξη.
Η πλήρης ασυδοσία και η ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών έχει διαμορφώσει και στην Κρήτη ένα καθεστώς μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και όχι μόνο φυσικά. Στυγνή υπερεκμετάλλευση, εντατικοποίηση και καταπάτηση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Οι μισθοί και τα ημερομίσθια είναι κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό γενικά πρωτοπορεί στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Πίσω από το χαμόγελο που υποχρεώνονται να έχουν όσοι εργάζονται στο χώρο αυτό, κρύβεται ένα απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς εκβιασμών και τρομοκρατίας.
Χ Α Ν Ι Α
Το νέο νοσοκομείο της πόλης δύσκολα το ξεχωρίζεις από ένα καλό ξενοδοχείο! Το νοσοκομείο αυτό εγκαινιάστηκε και δόθηκε κατ΄ ευθείαν σε ιδιώτες να φροντίσουν για την καθαριότητα και το φαγητό των ασθενών. Η τεχνική υπηρεσία έχει αφεθεί στην τύχη της κι εκεί που είχε να ελέγχει 9.500 τετραγωνικά μέτρα στο παλιό νοσοκομείο καλείται τώρα να τα βγάλει πέρα με 55.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα μαγειρεία σύγχρονα, αλλά ξέχασαν να βάλουν εξαερισμό και κλιματισμό. Στις νοσηλευτικές μονάδες το ένα σχεδιαστικό πρόβλημα αποκαλύπτεται μετά το άλλο και το κόστος βέβαια δεν το πληρώνει ο κατασκευαστής. Πριν λίγο καιρό έπεσε ένας τοίχος! Τα πλυντήρια σκευών κι αυτά χωρίς εξαερισμό. Δύο πλύντες καλούνται να καλύψουν ανάγκες 460 κλινών, όταν στο παλιό νοσοκομείο οι ίδιοι κάλυπταν 360 κλίνες τρέχοντας. Προκηρύξεις του ΄98 για κάλυψη θέσεων υλοποιούνται τώρα. Ελλείψεις υπάρχουν και στο διοικητικό τμήμα. Τέσσερις υπάλληλοι για όλες τις προμήθειες. Φεύγοντας από το νοσοκομείο, στο χώρο του καφενείου μια κοπέλα έλεγε στη μητέρα της: "Μη σε νοιάζει μαμά. Ξέρω το ιατρείο του γιατρού. Θα πάμε θα σε εξετάσει αμέσως και θα τελειώνουμε". Ήταν η κόρη που ησύχαζε τη μαμά, στην οποία για μια οφθαλμολογική εξέταση της είχαν κλείσει ραντεβού μετά από τρεις μήνες!
Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 29 Σεπτεμβρίου 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου