Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ!

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η επίσκεψή μας στους νομούς Έβρου και Ροδόπης παρ΄ ότι σύντομη ήταν αρκετή για να μας αποκαλύψει πώς η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποτελειώνει στις μέρες μας χριστιανούς και μουσουλμάνους, τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους της Θράκης. Μια πολιτική που διώχνει από τον τόπο τους όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες χιλιάδες Θρακιώτες είτε ως εσωτερικούς μετανάστες είτε στο εξωτερικό, όπου αναζητούν ότι τους στερούν στον τόπο τους, μια ευκαιρία για αξιοπρεπή ζωή. Μια πολιτική που βυθίζει στη φτώχεια τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, μουσουλμάνους και χριστιανούς, που επιμένουν γαντζωμένοι στον τόπο τους να αγωνίζονται για να επιζήσουν παρά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.
Όπου κι αν βρεθήκαμε στα χωριά και τους δήμους της Ροδόπης και της Κομοτηνής, μ΄ όποιους κι αν μιλήσαμε, η αγανάκτηση και η καταγγελία της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης εκφραζόταν καθαρή απ΄ όλους. Η πλειοψηφία τους, ωστόσο, δύσκολα κατανοεί τις αιτίες και κυρίως τους υπεύθυνους για το έγκλημα που συντελείται και οδηγεί τους ίδιους στο ξεκλήρισμα και ολόκληρη την περιοχή στην ερήμωση. Η καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος και διαχωρισμών, που χρόνια ακολουθείται από το επίσημο κράτος και η εκμετάλλευσή του από τους εγκάθετους, τόσο της επίσημης πολιτείας, όσο και της μειονότητας οξύνει τα προβλήματα και δεν επιτρέπει, εν πολλοίς, στους κατοίκους να συνειδητοποιήσουν ότι κοινός είναι ο εχθρός, η αντεργατική πολιτική υπέρ των κεφαλαιούχων και των πολυεθνικών, που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες.
"Ο ΧΡΥΣΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ"!
H ίδρυση βιομηχανίας χρυσού, που προωθεί η κυβέρνηση με την ανοχή, και κατ΄ άλλους κρυφή υποστήριξη, των τοπικών φορέων, απειλεί με ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή το πανέμορφο θρακικό τοπίο στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου, αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο. Τα χρυσοφόρα κοιτάσματα, που ανακαλύφτηκαν στην περιοχή του λόφου του Περάματος και άλλες τοποθεσίες στα όρια των Δήμων Σαππών και Αρριανών, έχουν από καιρό κεντρίσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των πολυεθνικών, που εκμεταλλευόμενες την προθυμία, με την οποία η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη "βγάζει στο σφυρί" τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της οικολογικής καταστροφής, που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλίων, έχουν ξεκινήσει την επέλαση για τη ληστρική εκμετάλλευση της πανάρχαιης θρακικής γης και της θαλάσσιας έκτασης του Βόρειου Αιγαίου. Η "Μεταλλευτική Θράκης¨, στην ουσία είναι μια εταιρία - προσωπείο, που πίσω της κρύβονται τα γνωστά μονοπωλιακά μεγαθήρια: η Αυστραλιανή Danae Recources με 51% (θυγατρική της Normandy Mining Ltd.) και η Βρετανική Greenwnicn Recources, με 49%. Η Normandy είναι το γνωστό μονοπώλιο που συμμετέχει στην TVX, που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του χρυσού και άλλων ορυκτών της Χαλκιδικής. Συμμετείχε, επίσης, στην Eurogold, που προσπάθησε να ιδρύσει μεγάλο εργοστάσιο χρυσού στην Πέργαμο της Τουρκίας. Τα σχέδια της, όμως, ματαιώθηκαν από τους συντονισμένους αγώνες του λαϊκού κινήματος της περιοχής Περγάμου και Μυτιλήνης.
Οι κάτοικοι της περιοχής μάς είπαν πως αν προχωρήσει η επένδυση και πριν το τέλος του δεκάχρονου συμβολαίου, η περιοχή θα έχει μετατραπεί σε νεκρό σεληνιακό τοπίο. Η διεθνής εμπειρία παρέχει συντριπτικά παραδείγματα των θανάσιμων κινδύνων, που συνεπάγεται για μια περιοχή η βιομηχανία χρυσού. Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της εξορυκτικής βιομηχανίας θεωρήθηκε η μεγάλη διαρροή υδροκυανίου από ένα καναδέζικο ορυχείο χρυσού της εταιρίας Omai Gold Mines, στη Γουίάνα της Νότιας Αμερικής, τον Αύγουστο του 1995. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικών κατάλοιπων διέρρευσαν στο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, Εσέκιμπο, λόγω ρωγμών στη δεξαμενή αποβλήτων.
Για να έρθουμε πιο κοντά στην περιοχή μας, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την κατάρρευση του φράγματος συγκράτησης των αποβλήτων των μεταλλείων σιδηροπυρίτη Los Frailes στην Ισπανία που έγινε τον Απρίλη του 1998. Τότε πάνω από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης διέρρευσαν στον ποταμό Guadalquvir και το εθνικό πάρκο της Ντονιάνα, προκαλώντας περιβαλλοντική καταστροφή τεράστιας έκτασης.
ΟΡΓΗ ΣΤΑ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Συσσωρευμένη ήταν η οργή στη συζήτησή μας με τους αγρότες του χωριού Νέα Ανδριανή - ανήκει στον καποδιστριακό Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης - όπου από την πρώτη στιγμή που αναφέραμε ότι είμαστε από τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ την εφημερίδα του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (Τροτσκιστές), άρχισαν να μας "βομβαρδίζουν" με τα προβλήματά τους.
"Καθίστε να σας τα πούμε και να τα γράψετε όλα. Οι "μεγάλες" εφημερίδες νοιάζονται μόνο για το Χριστόδουλο και τις ταυτότητες και για την ΟΝΕ, που να μην έσΟΝΕ να μπούμε ποτέ", μας είπε ο αγρότης Γιώργος Βουλτσίδης. Ο λόγος ξεκίνησε με το βαμβάκι, που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή. "Που πάει η ντομάτα, τα τεύτλα, οι άλλες δυναμικές καλλιέργειες; Να γιατί το βαμβάκι έγινε μονοκαλλιέργεια! Τι άλλο να βάλουμε πώς να σταθούμε; Και με τον καπνό μάς στρίμωξαν. Πέντε χρόνια η τιμή πέφτει στο βαμβάκι και φέτος πήραμε τη μικρότερη, αφού μας βάζουν πρόστιμα. Τώρα, λένε, θα μας ζητήσουν και πίσω αυτά που μας έδωσαν. Θα μας ζητήσουν και τα ρέστα δηλαδή. Αυτοί δε θέλουν και πολύ", μας είπε ο Βουλτσίδης.
Ο κτηνοτρόφος Γιάννης Μάρτης μας ζητάει να γράψουμε το δικό του πόνο: "Τ΄ αρνιά ξεκινήσαμε να τα πουλάμε στις αρχές του Γενάρη από 1.800 έως 2000 δραχμές, αλλά στο τσιγκέλι, στα κρεοπωλεία εδώ δίπλα, τα πουλούσαν 2.400. Προ ημερών πήγα και πούλησα τα αρνιά με 1.300 το κιλό, αλλά στο τσιγκέλι πουλιέται 2.400 πάντα. Είναι κατάσταση αυτή; Να βγάζει ο έμπορος 1.000 δραχμές κι εμείς που τα ταΐζουμε, τα μεγαλώνουμε στις λάσπες, να παίρνουμε 1.000 δραχμές; Εδώ - και να το γράψετε αυτό - είμαστε θύματα και οι κτηνοτρόφοι και οι εργάτες".
Αλλά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν έχουν τελειωμό και ο Γ. Μάρτης προσθέτει: "Έδωσαν τα σφαγεία στον Σπέντζο (ιδιώτη) και κάνει ότι θέλει... Το κράτος μάς δίνει μια επιδότηση για κάθε προβατίνα και την πληρώνει σε τρεις δόσεις για να μην μπορούμε ν΄ αγοράσουμε ούτε ζωοτροφές στην ώρα τους. Άσε που κοροϊδεύουν τον κοσμάκη. Παίρνεις ένα εκατομμύριο δάνειο και σε 4-5 χρόνια γίνεται 12 εκατομμύρια! Τώρα με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας θα μας πάρουν και τα χωράφια και τα σπίτια μας οι ιδιώτες. Πάει, άμα δεν ξεσηκωθούμε δεν γίνεται τίποτα, πάμε για καταστροφή", συμπληρώνει και θυμάται "τους αγώνες που κάναμε παλιότερα", λέγοντας πώς ήταν παρών στο συλλαλητήριο στο Ζάππειο ενάντια στην ΕΟΚ. "Άμα συνεχίζαμε δεν θα ήμασταν στη σημερινή κατάσταση", μονολογεί...
Μια άλλη πλευρά της αντιαγροτικής πολιτικής θέτει ο αγρότης Γιώργος Μπαξεβανίδης¨"Μας περιορίζουν τις καλλιέργειες και ούτε έργα αρδευτικά κάνουν για να μειώσουμε το κόστος. Αντίθετα, μας λένε να κάνουμε γεωτρήσεις να ποτίζουμε τα χωράφια μας. Και θέλουμε να πληρώνουμε ένα εκατομμύριο για το ηλεκτρικό... Όμως, πολλοί κάναμε και γεωτρήσεις και τις αφήνουμε, τώρα, γιατί τα νερά είναι υφάλμυρα και χρειαζόμαστε επιφανειακά νερά. Γι΄ αυτό θέλουμε ταμιευτήρες αλλά αυτοί δε λένε τίποτα για τους ταμιευτήρες, μας έχουν δεύτερη και τρίτη κατηγορία εδώ στη Θράκη", συμπεραίνει ο ίδιος, για να του πούμε, πώς την ίδια αντιμετώπιση έχουν όλοι οι αγρότες σ΄ όλη την Ελλάδα.
"Πώς λοιπόν να ζήσουμε εμείς, πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας που σπουδάζουν, που είναι άνεργα και φεύγουν; Μας κοροϊδεύουν, θέλουν να φύγουμε εμείς να ξαναφέρουν τσιφλικάδες. Θέλουν να μας μειώσουν στο 6% κι επειδή είμαι κατοχικός εγώ θα σας πω τούτο: οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να μας σκοτώσουν στον πόλεμο για να μας μειώσουν κι έρχεται τώρα η Γερμανία με την ΕΟΚ να μας ξεκληρίσει", λέει με αγανάκτηση ο Γ. Βουλτσίδης, για να καταλήξει: "Αποφάσισε η ΕΟΚ λέει. Η ΕΕ! Ποια ΕΕ, ποιά ΕΟΚ, ρε κερατά, εσύ τι κάνεις, γιατί πας και συμφωνάς;".
ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
Κομοτηνή: Οπου κι αν γυρίσεις, ίδια εικόνα. Η Φτώχεια και η μιζέρια, που περιγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ - που φέρνουν τη Θράκη ως μια από τις 10 φτωχότερες περιοχές της κοινότητας και μια από τις 7 πιο φτωχές της Ελλάδας, της... ισχυρής Ελλάδας του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβεται με τίποτα. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τα ορεινά χωριά, όπως, π.χ. τον Κέχρο και τα γύρω χωριά, αλλά και τα καμποχώρια με τα γόνιμα χωράφια, που παραμένουν ξηρικά, ενώ τα νερά μένουν αναξιοποίητα, αφού καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε να πραγματοποιήσει στοιχειώδη αρδευτικά έργα για την αξιοποίησή τους στην αγροτική παραγωγή. Κι εδώ είναι που προβάλλει η κοροϊδία των κυβερνητικών κομπασμών για τα 20.000 μικρά και μεγάλα έργα σ΄ όλη τη χώρα!
Ο Κέχρος, μια κοινότητα με μειονοτικό πληθυσμό Πομάκων με πολλούς ορεινούς οικισμούς ήταν για μας ένας ακόμα σταθμός στο σύντομο οδοιπορικό μας. Μόλις πριν ένα χρόνο και κάτι μήνες, ενόψει των ευρωεκλογών, συνδέθηκε με άσφαλτο με την Κομοτηνή. Για τους άλλους οικισμούς που ανήκουν στην κοινότητα, ούτε λόγος να γίνεται για σύνδεσή τους ακόμη και με την έδρα της κοινότητας. Οι εκατοντάδες αγροκτηνοτρόφοι κάτοικοί του, "γαντζωμένοι" στους ορεινούς όγκους, αγωνίζονται, παλεύοντας με τα στοιχειά της φύσης να κρατήσουν τα ζώα και τα κοπάδια τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κι αυτό γιατί οι περιορισμοί στην κτηνοτροφία και οι χαμηλές τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, σε συνδυασμό με την απαγόρευση αύξησης των κοπαδιών και του αριθμού των ζώων, δεν αφήνουν περιθώριο για κάποιο υποφερτό εισόδημα...
"Οι κάτοικοι, μας λέει ό πρόεδρος της κοινότητας Απτουραχίμ Μεμέτ - που δέχτηκε να μας μιλήσει - δεν μπορούν να καλλιεργήσουν στα λίγα, ελάχιστα καλλιεργήσιμα στρέμματα που έχουν καπνό, αν και στην περιοχή τους παράγεται άριστης ποιότητας προϊόν. Μόλις 70 τόνοι είναι η ποσότητα που τους επιτρέπουν να παράγουν, ενώ αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να πριμοδοτούνται για να μείνουν εκεί που είναι... Αντί αυτών, η κυβέρνηση προτείνει την καλλιέργεια αρωματικών φυτών (μέντας κλπ.), αλλά κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τη διάθεση ούτε τις τιμές που να απο δίδουν υποφερτό εισόδημα, ενώ παλιότερες προσπάθειες οδηγήθηκαν σε αποτυχία από την έλλειψη πολιτικής εμπορίας της παραγωγής αυτών. Αλλά τα προβλήματα δεν είναι λιγότερο οξυμένα στις πεδινές περιοχές, στα χωριά του κάμπου, που, χρόνο το χρόνο, ερημώνουν από τους νέους που παίρνουν των ομματιών τους".
Είναι χαρακτηριστική η φράση, με την οποία μας απάντησαν, στο Δήμο Σαππών, στην κοινότητα Χαμηλού Χωριού, οι συνομιλητές μας: "Ο παπάς ξέχασε να βαφτίζει στην εκκλησία. Μόνο το "Μακαρία η οδός" ψέλνει κάθε τόσο που πεθαίνουμε ένας ένας". Για να προσθέσουν: "Τα παιδιά μας έχουν παρατήσει το χωριό. Δεν μπορούν να ζήσουν με τις καλλιέργειες. Σε 5-10 χρόνια το χωριό θα σβήσει".
Η τιμή στο στάρι κατεβαίνει κάθε χρόνο και οι επιδοτήσεις δεν φθάνουν ούτε για τα έξοδα, όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Τα λιπάσματα ακριβαίνουν, τα μηχανήματα, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα. Βάλε αλωνιστικά, οργώματα και τα άλλα καλλιεργητικά και τότε έχεις την εικόνα, μας τόνισαν παντού, σ΄ όποιες περιοχές επισκεφθήκαμε και συζητήσαμε με τους κατοίκους τους. Παραδίδουμε τα προϊόντα μας και ποτέ δεν ξέρουμε τι παίρνουμε μετά από ένα και περισσότερους μήνες που πληρωνόμαστε, ενώ μας κόβουνε και τις στρεμματικές επιδοτήσεις, είπαν για να προσθέσουν: "Τώρα μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε και σπόρο εισαγόμενο με 170 και 250 δραχμές το κιλό, ενώ το στάρι πουλιέται 35 και 38 δραχμές το κιλό", εξηγεί ο Γιώργος Μιτζίδης που καλλιεργεί στάρι και βαμβάκι, όπως όλοι σχεδόν οι αγρότες στο χωριό.
Κι όμως, θα μπορούσε η γης τους να αποδίδει και οι αγρότες να μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά... "έχουμε ποτάμι μα νερό δεν έχουμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας, γιατί δεν δίνουν λεφτά για να φτιάξουμε ένα μικρό φράγμα να ποτίζουμε", συμπληρώνει ο Κων. Παπάζογλου, που φωνάζει με αγανάκτηση: "Να μας διώξουν θέλουν και τίποτα άλλο".
Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ
Στη Νέα Σάντα και τα άλλα χωριά που οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, υποφέρουν από την αντι-κτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εξευτελιστικές τιμές, αλλά η κυβέρνηση με τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις απαγορεύει στους κτηνοτρόφους να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους, αφού δεν μπορεί να απαγορέψει... στις αγελάδες να γεννάνε, όπως λένε κοροϊδευτικά. Είκοσι χρόνια, μας λέει ο κτηνοτρόφος Γιώργος Ράπτης "έχω 35 αγελάδες και μου δίνουν επιδότηση μόνο για τις 24. Κάθε χρόνο ζητάω να μου δώσουν μια αύξηση στην ποσόστωση για 10 κεφάλια και απορρίπτουν το αίτημά μου, όπως και των άλλων.
Από την άλλη, οι κτηνοτρόφοι έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν και το μεγαλοεισαγωγέα κρεάτων, το γνωστό Σπέτζο, στον οποίο η κυβέρνηση παρέδωσε - όπως είπαμε στην αρχή - τα σφαγεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής και τους εκμεταλλεύεται άγρια. "Και τα σφαγεία των Σαππών ανήκουν σε ιδιώτη και μας αφήνει να σφάζουμε όποτε θέλει αυτός", μας λέει ο Γκόγκος Αναστάσιος. "Τις επιδοτήσεις μας τις δίνουν σε τρεις δόσεις και με καθυστέρηση, θέλοντας να μας ξεκληρίσουν", λέει.
Στο θέμα των καπνών εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι κάτοικοι του μειονοτικού χωριού Αριανά. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεντίν Νουρεντίν, μας λέει: "Δε φτάνει η ποσόστωση για να ζήσουμε, αφού μας περιόρισε την παραγωγή στους 2000 τόνους. Αλλά τα παιδιά μας μεγαλώνουν, κάνουν δικές τους οικογένειες πώς θα ζήσουν; Πέντε χρόνια δεν έδωσαν ούτε κιλό καπνού από το απόθεμα που έχουν. Έχουμε 25 χρόνων νέους και δεν έχουν τι να καλλιεργήσουν, αφού δεν τους δίνουν μεγαλύτερη ποσόστωση στην καλλιέργεια", υπογραμμίζει ο πρόεδρος.
Τα ίδια θα μας πουν και στα άλλα καπνοχώρια και ο Σαλή Σαλί του Αμέτ θα προσθέσει: "Η τιμή του καπνού πριν 3 χρόνια ήταν 1.200 δραχμές, αλλά σήμερα έχει πέσει στις 600 - 700. Κλέφτες θέλουν να μας κάνουν; Πληρώνουμε ακριβά το ψωμί και πουλάμε το στάρι μόλις 35 δραχμές, ενώ το γάλα μας το παίρνει η ΔΕΛΤΑ με 60 δραχμές το κιλό κι ο κόσμος το πληρώνει πανάκριβα, 350 δραχμές και πάνω".
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Δεν φτάνουν όλα τ΄ άλλα αλλά πάσχει ακόμα το ζήτημα της νοσοκομειακής περίθαλψης. Γιατί ναι μεν το νοσοκομείο φαίνεται να ανταποκρίνεται σε στοιχειώδης ανάγκες του πληθυσμού, ωστόσο αυτό γίνεται κυρίως χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, του νοσοκομείου. Προσωπικό, που είναι λειψό, όχι μόνον σε σχέση με τις ανάγκες που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις που προβλέφτηκαν με τον κανονισμό λειτουργίας του νοσοκομείου, που έγινε χρόνια πριν.
Στο νοσοκομείο, όπως μας είπαν, έχουν επεκτείνει τα εξωτερικά ιατρεία, έχει δημιουργηθεί μονάδα τεχνητού νεφρού και περιτοναϊκής κάθαρσης. Όμως το προσωπικό γενικά και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό, υπάρχει έλλειψη κατά 25-30% ενώ με τα νέα τμήματα αυξήθηκαν οι ανάγκες, μας λέει γιατρός που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Οι νοσηλευτικές κλίνες ανέρχονται στα 200 κρεβάτια. Το πρόβλημα λειτουργίας του νοσοκομείου οξύνεται επίσης γιατί δεν του παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσης του προσωπικού, όταν δίνονται άδειες. Από την άλλη το ιατρικό προσωπικό, για να καλύψει τις ανάγκες, υποχρεώνεται να κάνει πολλές εφημερίες. Από πάνω το υπουργείο, έκοψε και τα αναγκαία κονδύλια. "Το ιατρικό προσωπικό - μας λέει ο γιατρός - δεν επαρκεί. Για παράδειγμα η μονάδα εμφραγμάτων καλύπτεται εκ των ενόντων. Δεν προβλέπονται νέες θέσεις! Υπάρχουν 53 οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέφτηκαν πριν 25 χρόνια. Τελικά, για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο γίνεται εκμετάλλευση του φιλότιμου των γιατρών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου