Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΜΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΑΜΟ
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥΣ "ΚΑΙΕΙ" Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 15 Σεπτεμβρίου 2001
ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το όμορφο νησί της Σάμου το επισκεφθήκαμε και μιλήσαμε με κατοίκους και φίλους της εφημερίδας μας πολύ καλούς! Όπως μας είπαν αλλά και όπως διαπιστώσαμε κι εμείς η Σάμος προσπαθεί να συνέλθει μετά τις καταστροφές που προξένησαν πέρσι οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν καλλιέργειες και περιουσίες. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση βοήθεια, ένα χρόνο μετά οι αγρότες μένουν ξεκρέμαστοι, περιμένοντας τις ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για να επιβιώσουν και να ξαναναστήσουν τις καμένες καλλιέργειές τους. Όμως, η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα οι επιλογές της στο όνομα του "εθνικού" στόχου της ΟΝΕ, έπληξαν τους εργαζόμενους της Σάμου περισσότερο, ίσως, και από τις καταστροφικές φωτιές του περσινού Ιούλη. Συγκεκριμένα, από το 1991 μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανέργων στα νησιά Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων ήταν 900 και το 1998 έφτασαν τους 1.800, δηλαδή το 15% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νομού. Βέβαια, το πραγματικό ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ όλοι οι άνεργοι. Ποσοστό 60% των εργαζομένων είναι εποχιακά απασχολούμενοι, κύρια σε τουριστικά επαγγέλματα και στην οικοδομή. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των δημόσιων έργων στο νομό, έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος εργαζομένων (περίπου 1.500) στην υποαπασχόληση, την ανεργία και τη μετανάστευση. Μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές οι αριθμοί αυτοί μεγάλωσαν κι άλλο δημιουργώντας ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις για το νησί αυτό.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Σάμου Αν. Δράκος και ο Γεν. Γραμματέας Θωμάς Παλαμάρης, σε συνέντευξη που έδωσαν στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, επισήμαναν μερικά από τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του νομού:
* Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου είναι προτελευταίο στην πανελλαδική κλίμακα και κατατάσσεται στις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ.
* Η συμμετοχή της γεωργίας στο ΑΕΠ του νομού Σάμου, ενώ το 1984 ήταν 23,7% το 1996 μειώθηκε στο 13,3% με τάσεις παραπέρα μείωσης, εξαιτίας της χαμηλής τιμής λαδιού και της μη απορρόφησης άλλων προϊόντων (εσπεριδοειδή - κηπευτικά - κτηνοτροφικά).
* Το 1988 είχαμε 1.045 νέες κατοικίες και το 1996 μόνον 486.
* Από το 1991 μέχρι σήμερα έχουμε 10% μείωση του πληθυσμού του νομού, από 42.000 το 1991 σε 38.000 το 1996.
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 2.500 ξενοδοχοϋπάλληλοι με τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης που τους ασκούνται. Δεν πληρώνονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπογράφουν εκβιαστικά ψεύτικα εξοφλητικά, δουλεύουν 10ωρα και 30 ημέρες το μήνα χωρίς να πληρώνονται, δουλεύουν ανασφάλιστοι και υφίστανται κάθε είδους κομπίνες από τους αδίστακτους εργοδότες τους.
Μετά τη διάλυση του εργοστασίου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και το ξεπούλημά του κομμάτι - κομμάτι, σήμερα επαναλειτουργεί το σωματείο των εργαζομένων στα "Κλωστήρια Σάμου". Όπως μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι της "Εριοϋφαντουργικής" (Σάμου και Τιθορέας), ο ιδιοκτήτης εκτός των οφειλών του στους 185 εργαζόμενους της Τιθορέας, οφείλει τους 148 εργαζόμενους του εργοστασίου της Σάμου από δεδουλευμένα 75 εκατ. δραχμές, καθώς και τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επίσχεση εργασίας, που πραγματοποίησαν για πολλούς μήνες. Τα δύο εργοστάσια, λόγω των υπέρογκων χρεών, παραμένουν κλειστά από τον Ιούλη του 1997. Το Νοέμβρη του 1998, με απόφαση του Εφετείου Πειραιά, οι επιχειρήσεις αυτές εντάχθηκαν στο "ευεργετικό" άρθρο 44 του νόμου 1890 και ρυθμίστηκαν τα χρέη του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, του χαρίστηκε το 65% των χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, που ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 6,5 δισ. δραχμών! Για το υπόλοιπο ποσό καθορίστηκε σταδιακή αποπληρωμή, που ξεκινά από το 2001!
Εργαζόμενοι του νησιού ζήτησαν να γράψουμε στη "Νέα Προοπτική" ότι βιώνουν μια τραγική κατάσταση εκμετάλλευσης. Τα φαινόμενα εκβιασμών από τους εργοδότες - εκμεταλλευόμενοι και το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας - είναι καθημερινά, ενώ οι όποιοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας αποτελούν πια παρελθόν. Οι αναθέσεις εργολαβιών στο δημόσιο τομέα αποτελούν το υπόβαθρο για πολύμορφες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, π.χ. καθαρίστριες Νοσοκομείου Σάμου, ανασφάλιστοι έργων ΔΕΗ-ΟΤΕ, εφαρμογή μερικής απασχόλησης με 3μηνες συμβάσεις και μάλιστα με καθαρά ρουσφατολογικό χαρακτήρα ( ο κομματικός μηχανισμός εκμεταλλεύεται ακόμα και την ανάγκη των ανέργων για τρεις μήνες δουλειά!). Στη Σάμο έγινε ήδη εγκατάσταση από ιδιώτη ανεμογεννητριών, μετά το νόμο για παραχώρηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο σε ιδιώτες, ενώ την αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Αθήνα την εκμεταλλεύεται τώρα και ιδιωτική εταιρία.
Οι εργαζόμενοι των τριών νησιών που αναφέραμε συσπειρωμένοι στα 22 Πρωτοβάθμια Σωματεία, που αποτελούν τη δύναμη του ΕΚ Σάμου - παρά τις γραφειοκρατικές συμβιβασμένες, ως επί το πλείστον, συνδικαλιστικές ηγεσίες - είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για:
* Αύξηση του εισοδήματός τους και των συνταξιούχων, αλλά και για αύξηση των θέσεων εργασίας.
* Μέτρα στήριξης της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και πολιτικές που ενισχύουν τις συνεταιριστικές παραγωγές.
* Διαφύλαξη της σωστής λειτουργίας της ΕΟΣΣ και των ιαματικών λουτρών Ικαρίας.
* Άμεση επαναλειτουργία και πλήρης στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
* Στελέχωση όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών του Νομού.
* Να γίνονται όλες οι προσλήψεις με πλήρη διαφάνεια και με σχετική ανακοίνωση στον Τύπο (έκτακτοι 2μηνίτες, 3μηνίτες, 6μηνίτες κλπ).
* Να δίδεται Επίδομα Παραμεθορίου Περιοχής 10% σε όλους τους εργαζόμενους.
* Μείωση του ΦΠΑ στο 50% και μηδενικός συντελεστής σε τρόφιμα, σχολικά είδη κλπ.
* Αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
* Να προχωρήσουν άμεσα οι εργατικές κατοικίες και να παρθούν μέτρα για τα στεγαστικά δάνεια και στους χαμηλόμισθους.
* Να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
* Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την αναβάθμιση της παιδείας στο νομό.
* Να λειτουργήσει η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ικαρίας.
* Να υπολογίζεται η στρατιωτική θητεία σαν προϋπηρεσία και σαν συντάξιμος χρόνος για όσους διαμένουν μόνιμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Συζητώντας με δεκάδες αγρότες του νησιού μάς είπαν ότι ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές κι όσοι, μικρό ποσοστό αγροτών ακόμη, πήραν τις πρώτες ενισχύσεις από την πολιτεία, διαπιστώνουν τη μεγάλη απόσταση κυβερνητικών λόγων - υποσχέσεων και πρακτικής. Οι "ενισχύσεις" δε φθάνουν να καλύψουν ούτε το χρονιάτικο εισόδημα, μας λένε οι παραγωγοί που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιβιώσουν ως αγρότες αφού και με την ανασύσταση θα πάρουν εισόδημα μετά 5-7 χρόνια; "Χάσαμε για πολλά χρόνια το πράσινο, τα δέντρα του νησιού μας, χάνουμε την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα χάνουμε και την ενίσχυση, αφού παραγωγή δεν έχουμε. Πώς θα ζήσουμε εμείς φίλοι μου; Τα πρώτα λεφτά που άρχισαν, μόλις, τώρα να μας δίνουν δε φτάνουν να καλύψουν ούτε το εισόδημα που θα βγάζαμε φέτος", λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγώνδα Ζαρμπάνης Νίκος και συνεχίζει: "Ο Παγώνδας έβγαζε κάθε φορά 800 τόνους λάδι. Με την πυρκαγιά, όμως είχαν μόνο 260 τόνους. 180.000 ελαιόδεντρα έγιναν παρανάλωμα, το 70% κάηκε ενώ σε άλλα γύρω χωριά η καταστροφή ήταν έως ολοκληρωτική".
Όπως μας πληροφόρησαν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και η υγειονομική περίθαλψη στο νησί, κι αυτό παρ΄ όλο που διαθέτει σύγχρονο νοσοκομείο, το οποίο επισκεφθήκαμε. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δε διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο αλλά δε λειτουργεί ελλείψει προσωπικού! Το Τμήμα αιμοδοσίας δεν μπορεί να καλύψει νυχτερινές βάρδιες εδώ και δύο χρόνια. Το φαρμακείο λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια με μια φαρμακοποιό, που όπως μας είπε, εφημερεύει καθημερινά, ενώ μην αντέχοντας άλλο έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή της... Και να σκεφθεί κανείς ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, όπως Ικαρία, Φούρνους Ικαρίας, την Πάτμο και άλλα.
Πολλές ειδικότητες λειτουργούν με ένα γιατρό, όπως το Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ουρολόγος, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Το νοσοκομείο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού η πρωτοβάθμια Υγεία στο νησί είναι ανύπαρκτη, σχεδόν (το ΚΥ Καρλοβασίου υπολειτουργεί) ενώ για σχολίατρους, επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ούτε λόγος να γίνεται. Το ΙΚΑ, επίσης, δεν έχει δικά του εργαστήρια. Oι ελλείψεις αφορούν τόσο σε νοσηλευτικό όσο και διοικητικό προσωπικό. Στο διοικητικό έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 16 χρόνια, διάστημα στο οποίο αρκετοί και από τους εργαζόμενους έχουν βγει στη σύνταξη... Το πρόβλημα γίνεται αξεπέραστο τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε ο πληθυσμός λόγω τουρισμού διπλασιάζεται και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειές τους. Για την άμβλυνση του προβλήματος, αντί μονίμου προσωπικού, προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με 4μηνες συμβάσεις και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ουσιαστικά ανεκπαίδευτοι), με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.
Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο από την έλλειψη προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Τα ασθενοφόρα κινούνται χωρίς τραυματιοφορείς και πολλές φορές χωρίς γιατρούς. Μερικές φορές, αποσπάται νοσηλευτικό προσωπικό από τη λειτουργία του νοσοκομείου, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Πρόθυμος να μας μιλήσει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Σταμάτης Φιλιπής, μας εξήγησε πώς "οι εργαζόμενοι, διεκδικούν, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, να καλυφθούν όλα τα κενά, με βάση τη σημερινή δυναμικότητα του νοσοκομείου, αφού αλλάξει ο Οργανισμός Λειτουργίας που είναι από το 1986. Είναι αναγκαίο για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο, να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να στελεχωθεί όπως και το ΚΥ Καρλοβασίου με το αναγκαίο νοσηλευτικό κλπ, προσωπικό". Ο πρόεδρος εκφράζοντας και την αντίθεση όλων των εργαζομένων στα ΠΕΣΥ και σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, κατήγγειλε την επιδοματική πολιτική του υπουργείου που οδηγεί τους εργαζόμενους σε ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες για να τα πάρουν, αντί να δίνονται μισθοί ικανοποιητικοί σε όλους.
Η Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα, που παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές παραμένει ένα πράσινο, πολύ όμορφο νησί, θα μπορούσε να αναπτυχθεί τουριστικά, με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Όμως, παρ΄ όλα αυτά, η ανάπτυξη του τουρισμού, δε φαίνεται να δίνει τα αποτελέσματα που θα μπορούσε για το συμφέρον του νησιού και των κατοίκων του. Δεν είναι τυχαίο πώς, φέτος το 2001, η τουριστική κίνηση, όπως μας είπαν πολλοί παράγοντες, είναι σοβαρά μειωμένη, ίσως 30-40%, από τα προηγούμενα χρόνια! Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι, ασφαλώς, ο τρόπος που διακινούνται οι ξένοι τουρίστες που, μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων οδηγούνται, σε χώρες που προσφέρουν, ευκαιριακά είτε μονιμότερα "φθηνά πακέτα" διακοπών, όπως η Τουρκία που λόγω και της σημαντικής υποτίμησης του νομίσματός της έγινε πιο φτηνή για τους τουρίστες. Δυστυχώς, η Σάμος όσον αφορά την υποδομή της δε βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκέστατο. Προβλήματα υπάρχουν και με τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης που είναι παλιά ενώ πολλά παλιά ξενοδοχεία δεν επισκευάζονται. Κι εδώ, σ΄ αυτή την κατάσταση, με τη μείωση της τουριστικής κίνησης, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, κυρίως για ένα - δύο μήνες, Ιούλη - Αύγουστο, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά - επισιτιστικά επαγγέλματα.
"Μπορεί να μην πέρασαν ακόμα οι ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ πιέζουν οι ξενοδόχοι, ωστόσο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Σάμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μη εφαρμογής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που παραβιάζονται", μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος του ΕΚ Σάμου, Δάνος Μιλτιάδης, και συμπληρώνει: "Τα ωράρια δεν εφαρμόζονται και δικαιώματα κατοχυρωμένα καταπατούνται. Η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει. Η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση αυξάνουν στο έπακρο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί, αφού οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν και το κατώτατο όριο ημερών (100 μεροκάματα) για να έχουν ασφάλιση και επίδομα ανεργίας. Πολλοί κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη γιατί, από το 1974, για 8 χρόνια δεν αναγνωρίζονται στο ΙΚΑ τα ένσημά τους, ενώ στις μικρές οικογενειακές τουριστικές εκμεταλλεύσεις βάζουν μόνο τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων. Έλεγχοι σχεδόν δεν γίνονται, καθώς, δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ούτε κι από το ΙΚΑ γίνονται. Όμως, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και με τη μη επέκταση του ΤΑΞΥ. Ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και δεν έχουν ούτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχει το ταμείο, αλλά και άλλα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ 20ετίας κλπ).
Ναι, αυτή είναι η Σάμος όπως την είδαμε εμείς τις τρεις ημέρες που μείναμε στο όμορφο νησί. Κάναμε πολλούς καινούργιους φίλους και αναγνώστες της Νέας Προοπτικής. Ήταν μια ωραία εμπειρία.
Φεύγοντας από το νησί μιλήσαμε με ένα αγρότη παπά από το χωριό Μαυρατζαίοι, στο οποίο κάηκαν 46 σπίτια. Τα λόγια του περιγράφουν ίσως με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την κατάσταση των καλλιεργητών της Σάμου: "Εγώ έβγαζα λάδι 2,5 τόνους και τώρα θα πρέπει να πάω να αγοράσω! Πήγα σήμερα και αγόρασα ένα μπουκάλι σπορέλαιο από την ένωση και με πιάσανε τα κλάματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου