Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Η διαπλοκή είναι το Σύστημα


Η διαπλοκή είναι το Σύστημα

Δικαστές διεφθαρμένοι διαπλέκονται με στυλοβάτες της Εκκλησίας διεφθαρμένους που διαπλέκονται με το μαύρο χρήμα. Το μαύρο χρήμα διαπλέκεται με διεφθαρμένους δημοσιογράφους κι όλο το γαϊτανάκι των διεφθαρμένων διαπλέκεται με τα κεντρικά διαφθορεία: το Κράτος του κεφαλαίου και τα κόμματα εξουσίας του κεφαλαίου. Δικαστική εξουσία και εκκλησιαστική εξουσία και «τέταρτη εξουσία» και πολιτική εξουσία και οικονομική εξουσία βρίσκονται μαζί σε ένα βαθύ μπουντρούμι και πίνουνε όχι ένα μπουκάλι ρούμι, όπως στο τραγούδι των πειρατών, αλλά το αίμα του λαού. Έως πότε;

Η λεγόμενη διαπλοκή κι η διαφθορά δεν είναι αρρώστια του συστήματος, είναι το ίδιο το Σύστημα , η αρρώστια σαν Σύστημα.

Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας της διαφθοράς επιζητούν ο καθένας του χωριστά το δικό του ιδιωτικό κέρδος, ακολουθώντας πιστά τη λογική της επιδίωξης του μέγιστου κέρδους με κάθε μέσο, τη λογική του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Όλοι μαζί, όμως, σαν αλυσίδα υπηρετούν το Σύστημα συνολικά και την αναπαραγωγή του. Όποιος δεν χορεύει στο γαϊτανάκι της διαφθοράς γίνεται ύποπτος κι επικίνδυνος όχι μόνο για τους διεφθαρμένους αλλά για το ίδιο το Σύστημα που έχει ανάγκη την διαφθορά και διεφθαρμένους υπηρέτες, οι οποίοι θα δικάζουν για λογαριασμό του, θα πουλούνε μεταφορικά και, ορισμένες φορές, κυριολεκτικά, όπιο στο λαό, θα τον παραμυθιάζουν στα ΜΜΕ.

Αυτό που ζούμε στις μέρες μας έντονα είναι, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του Μαρξ, η αναπαραγωγή του «λουμπενπρολεταριάτου», του υποκόσμου και της αλητείας στην κορυφή της αστικής κοινωνίας.

Θα πει κανείς: μα μήπως είναι κάτι καινούργιο αυτό; Από μια άποψη όχι. Η διαφθορά στον καπιταλισμό δεν είναι ηθική κατηγορία αλλά συστημική ανάγκη, δεν είναι παθολογία αλλά φυσιολογικός τρόπος λειτουργίας. Εξ αρχής την συσσώρευση του κεφαλαίου την κάνανε ληστές, πειρατές, εξολοθρευτές γηγενών πληθυσμών και προπαντός εκμεταλλευτές της δουλειάς των άλλων. Βρίσκανε πάντα και παπάδες να ευλογούν τα εγκλήματά τους και δικαστές να δικαιώνουν τις ανομίες τους και πληρωμένους κοντυλοφόρους να τους υμνούν και να εξαπατούν τον κόσμο, πάντα με το αζημίωτο, πάντα σιτιζόμενοι από τον κρατικό κορβανά.

Το ερώτημα είναι : γιατί να έρχεται ΤΩΡΑ το ζήτημα στη φόρα τόσο επίμονα, τόσο έντονα; Γιατί να συγκεντρώνονται οι προβολείς της δημοσιότητας ΣΗΜΕΡΑ σε πράγματα γνωστά αλλά κι επιμελώς αποκρυπτόμενα – σε κυκλώματα δικαστών, σε αλισβερίσια παπάδων, σε λίστες δημοσιογράφων- χαφιέδων και σμπίρων, κατά τη φράση του μακαρίτη Λαμπρία, για «μυστικά κονδύλια», για τους χρυσοκάνθαρους των «κατασκευαστικών» και των ΜΜΕ που παχαίνουν από τα αστικά κόμματα εξουσίας και το θησαυροφυλάκιο του Κράτους;

Η απάντηση είναι απλή: γιατί υπάρχει ΚΡΙΣΗ στο Σύστημα και παγκόσμια και στη χώρα. Γι’ αυτό κι οι κρίκοι της αλυσίδας σπάζουν τους παραδοσιακούς δεσμούς τους κι ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η άρχουσα τάξη είναι διασπασμένη κι η κάθε μερίδα ζητάει δική της διέξοδο σε βάρος ανταγωνιστών της. Το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα και τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαγωνίζονται να δείξουν ποιο είναι πιο χρεοκοπημένο. Η αξιοπιστία τους είναι στο ναδίρ. Η κυβέρνηση του Καραμανλή του Μικρού φαίνεται σαν καρικατούρα εκείνης του μακαρίτη θείου του. Και μπροστά της βρίσκονται προβλήματα- ογκόλιθοι, όχι συγκυριακές δυσκολίες αλλά δομικά αδιέξοδα: αγροτικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία… Οι κινητοποιήσεις που άρχισαν σ’ αυτούς τους χώρους είναι μόνον ο προπομπός για τα επερχόμενα.

Είναι οι αντιφάσεις του Συστήματος που διασπούν και τους «πάνω» και κινητοποιούν τους «κάτω». Καιρός να έρθουν τα πάνω κάτω και να αλλάξουν τα πάντα.

Βήχος Παναγιώτης

09/02/05

"ΝΟΝΟΙ" ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!


"ΝΟΝΟΙ" ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

(Δεξί χέρι του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ο αρχιπλοίαρχος κλαδάρχης των ειδικών δυνάμεων, Γ. Κολλιτσόπουλος που συνελήφθη ως "νονός" της νύχτας! Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στο χτύπημα των ναυτεργατών, άλλων εργαζομένων και νέων, κατά τη μεγάλη απεργία της 29ης του Μάη φέτος, στο λιμάνι του Πειραιά!)

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το λιμάνι του Πειραιά πολιορκήθηκε την Πέμπτη από χιλιάδες εργαζόμενους κάθε κλάδου, στεριάς και θάλασσας που έσπευσαν από κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά συγκροτώντας μια τεράστια διαδήλωση, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το λιμάνι για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες που επί 25 μέρες τώρα βρίσκονται υπό το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης και ταυτόχρονα για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι η αντεργατική της πολιτική, που συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού, της βίας, της τρομοκρατίας με την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών "Δεν θα περάσει".

Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ ολόκληρος ο Πειραιάς σειόταν από τη μαζική μαχητική κινητοποίηση και τα απανωτά μυριόστομα συνθήματα που αποκάλυπταν ότι: "Έπεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τσιράκια των εφοπλιστών" και ξεκαθάριζαν: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει". "Κάτω τα χέρια από την απεργία" κ.ά.

Λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Γ. Κολλιτσόπουλος, δεξί χέρι του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας , σαν "νονός" της νύχτας, μαζί με πέντε ακόμη στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στο χτύπημα των ναυτεργατών στη μεγάλη απεργία της 29ης του Μάη φέτος, στο λιμάνι του Πειραιά! Ο αρχιπλοίαρχος Γ. Κολλιτσόπουλος, μάλιστα, κλαδάρχης του Λιμενικού Σώματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, των επιχειρησιακών μέσων και των ειδικών δυνάμεων, ήταν ο άνθρωπος που έδινε εντολές στους βατραχανθρώπους ποιους να τσακίσουν και μετά πήρε και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη! Τέτοιο αίσχος!

Η σύλληψη του αρχιπλοιάρχου δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό τμήμα του αποστήματος και δεν μπορεί, δεν πρέπει, να δημιουργεί αυταπάτες σε κανέναν περί... αδέκαστης λειτουργίας του πολιτεύματος, των θεσμών και του συστήματος. Πρόκειται για μια πραγματικότητα. Σ΄ αυτό το σύστημα, όπως πολλές φορές το έχουμε τονίσει, στο σύστημα των εφοπλιστών, των καπιταλιστών και των κάθε είδους μηχανισμών του, δεν υπάρχουν "καθαρές περιοχές". Αυτό είναι πάγιο. Γιατί ήταν μήπως "καθαρός" ο ίδιος ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης, όταν, την επομένη του ματοκυλίσματος στο λιμάνι και ενώ στα νοσοκομεία βρίσκονταν δεκάδες απεργοί σακατεμένοι, εμφάνισε ως θύματα τους "ράμπο" του νονού Κολλιτσόπουλου, κάνοντας λόγο για "κατσαβίδια και όπλα" στα χέρια των διαδηλωτών; Μήπως μπορούν να μας πουν σε ποια εφοπλιστικά γραφεία έχουν προσληφθεί και εργάζονται αυτή τη στιγμή οι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος που έχουν αποστρατευθεί; Άντε μπράβο!

Η υπόθεση, με την παραπομπή όλων αυτών στη δικαιοσύνη, με σοβαρότατες κατηγορίες για τη δράση τους στον υπόκοσμο, καθώς απ΄ τον ανακριτή χαρακτηρίζονται "αρχινονοί" της νύχτας, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την κυβέρνηση. Η υπόθεση αυτή έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά ποιο είναι το ποιόν των μηχανισμών που έχουν στηθεί τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για λογαριασμό των εφοπλιστών, συνολικά των κεφαλαιοκρατών, για να τρομοκρατούν και να ματοκυλούν την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό.

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι των 40 και πλέον κατηγορούμενοι σαν "νονοί" της νύχτας φέρονται να έχουν διαπράξει σοβαρά κακουργήματα, όπως συμβόλαια θανάτου, εμπορία ναρκωτικών, λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου, ληστείες, εκβιασμούς καταστηματαρχών κλπ. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος.

13 Ιούλη 2002

(Πυρπόλησαν Κούρδους Μετανάστες στο "Σούπερ Φαστ ΙΙΙ)


ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΦΑΣΤ

(Πυρπόλησαν Κούρδους Μετανάστες στο "Σούπερ Φαστ ΙΙΙ)


Είχαν περάσει πάνω από 48 ώρες και όλοι πίστευαν ότι η πυρκαγιά στο επιβατηγό - οχηματαγωγό "Σούπερφαστ" είχε έγκαιρα τεθεί υπό έλεγχο και χάρις στην ψυχραιμία και ετοιμότητα του πληρώματος είχε αποφευχθεί το χειρότερο. Ότι "απέμεινε" μόνο η νύχτα τρόμου για τους 307 επιβάτες και η οδυνηρή εμπειρία για τα μέλη του πληρώματος. Όμως αργά το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, οι ειδήσεις άλλαξαν την εικόνα, αφού όταν ξεκαθάρισαν οι καπνοί, αποκάλυψαν την πραγματική τραγωδία με θύματα 10 Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες (που στη συνέχεια έγιναν 12) και δύο Αλβανούς, οικονομικούς μετανάστες, που βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία στο γκαράζ του οχηματαγωγού.

Η τραγική κατάληξη άλλης μιας απόπειρας για κατάκτηση του ονείρου συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη, λίγες ώρες μετά τους θανάτους άλλων μεταναστών από έκρηξη ναρκοπέδιου στα σύνορα. Οι μόνοι που δεν εξεπλάγησαν από την τραγική ιστορία των Κούρδων που πέθαναν σαν τα ποντίκια στο γκαράζ του "Σούπερφαστ 3" είναι οι Πατρινοί και οι υποψιασμένοι αυτής της χώρας. Γιατί αυτοί ξέρουν το καθημερινό δράμα των λαθρομεταναστών στην προσπάθειά τους να βρουν το δρόμο προς μια καλύτερη ζωή.

Στο λιμάνι της Πάτρας η αναζήτηση των δρόμων της ευτυχίας είναι καθημερινή. Όμως καθημερινά είναι και τα πλοκάμια του δουλεμπορικού κυκλώματος που δρα με την ανοχή της επίσημης πολιτείας. Αυτά μας κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, ο οποίος έστειλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, για συναλλαγή των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το δουλεμπορικό κύκλωμα, μία ημέρα πριν την τραγωδία!!! (Την 1η Νοέμβρη).

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε εναντίον "παντός υπευθύνου προσώπου" για την ανεργία που πλήττει τους ναυτεργάτες και αναφέρει όλο το νομικό πλέγμα που προστατεύει τη ναυτική εργασία και το οποίο παραβιάζεται κατάφωρα από το ΥΕΝ και τις υπηρεσίες του. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι, παρά τη νομοθεσία "όργανα της Εκτελεστικής εξουσίας, μεταξύ των οποίων θα αναφέρουμε αρμόδιες για τα θέματα αυτά Διευθύνσεις του ΥΕΝ, Λιμεναρχεία και ιδιαίτερα το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, παρακάμπτουν τις παραπάνω προστατευτικές της ναυτικής εργασίας διατάξεις και βάζουν στο περιθώριο της ανέχειας και της ανεργίας τους έλληνες ναυτεργάτες".

Κι ενώ όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι 14 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες "φαγώθηκαν" από τον άγριο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ των πλοιοκτητριών εταιριών που εκμεταλλεύονται τη γραμμή Πάτρα - Ιταλία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μαφία της διακίνησης λαθρομεταναστών, ένα εξαιρετικά οργανωμένο σχήμα εγκληματιών, που περνά με ιδιαίτερες επιδόσεις και από το ελληνικό έδαφος, μπορεί άνετα να συγκριθεί με τα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών. Και όχι μόνο στο επίπεδο των κερδών, και των διεθνών σχέσεών τους και συνεργασιών, αλλά και σε αυτό των διασυνδέσεών τους με παρακρατικούς μηχανισμούς και μυστικές υπηρεσίες. Από τη Μέση Ανατολή στην Τουρκία και από εκεί μέσω Ελλάδας προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι λαθρομετανάστες γίνονται βορά των κυκλωμάτων, που αφαιρούν από πάνω τους όχι μόνο το παραμικρό δολάριο αλλά και οποιοδήποτε ψήγμα αξιοπρέπειας τούς έχει απομείνει.

Η ιταλική εφημερίδα "Republica", σε μια χώρα που μαζί με τη Γερμανία θεωρείται απώτερος προορισμός των λαθρομεταναστών, έγραφε προ καιρού: "Ενα σαπιοκάραβο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά λαθρομεταναστών, κοστίζει γύρω στα 50.000 δολάρια. Αν υποθέσουμε ότι μπορεί να μεταφέρει περίπου 400 μετανάστες, με αμοιβή 4.000 δολάρια το κεφάλι, που σημαίνει είσπραξη 160.000 δολάρια, ακόμη και να βουλιάξει, το καθαρό κέρδος θα είναι γύρω στα 100.000 δολάρια...".

Το οργανωμένο έγκλημα, που ρυθμίζει τα της λαθρομετανάστευσης προς τη Δυτική Ευρώπη, ξέρει πολύ καλά ότι το εμπόριο των ονείρων είναι η πιο επικερδής επένδυση. Και αυτό είναι που, σύμφωνα με σήματα της Ιντερπόλ, σε Ελλάδα και Ιταλία, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής και της ιταλικής μαφίας με ενδιάμεσους έλληνες κακοποιούς. Ταξιδιωτικά γραφεία, ναυτιλιακοί πράκτορες, γραφεία διεθνών μεταφορών με οχήματα τύπου TIR, λιμενικές, τελωνειακές και αστυνομικές διασυνδέσεις, όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα και το παζλ.

Οι δρόμοι της λαθρομετανάστευσης, όσον αφορά την ελληνική εμπλοκή, ξεκινούν από δύο διαφορετικά σημεία. Ο ένας δρόμος είναι η με κάθε τρόπο προώθηση των λαθρομεταναστών στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί το κύκλωμα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δια ξηράς μεταφορά τους από τα ρηχά του Έβρου. Θεωρείται ο ασφαλέστερος δρόμος, αλλά και ο ακριβότερος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ποσόν της μεταφοράς από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα κυμαίνεται γύρω στα 5.000 δολάρια, ενώ κατά βάση ξεκινά από τα 1.000 δολάρια. Οι λαθρέμποροι πολλές φορές - όπως αυτή προ ημερών - δεν διστάζουν να περάσουν τους λαθρομετανάστες ακόμη και σκόπιμα μέσα από ναρκοπέδια, στην προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, αφού πρώτα έχουν εισπράξει τα χρήματα της μεταφοράς.

Ο δεύτερος δρόμος είναι τα παράλια της Μικράς Ασίας και από εκεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως, Ρόδος, Καστελόριζο. Ένα καινούργιο κανάλι μεταφοράς λαθρομεταναστών - οικονομικών προσφύγων - που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, είναι από τη Συρία και το Λίβανο προς την Κρήτη.

Ιδίως όσον αφορά τους Κούρδους από το Β. Ιράκ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει τα κύματα των προσφύγων ως μέσον άσκησης πίεσης προς τις χώρες της Δ. Ευρώπης. Η πολιτική διάσταση της λαθρομετανάστευσης αναδεικνύεται σε μεγάλο κεφάλαιο.

Δυστυχώς όπως φαίνεται το χειρότερο από όλα, όπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες, δεν είναι το γεγονός ότι σκοτώθηκαν 14 ή περισσότεροι Κούρδοι στο "Σούπερφαστ". Το χειρότερο είναι ότι θα συνεχίσουν να σκοτώνονται, να πνίγονται στις θάλασσες ή να ανατινάζονται από νάρκες. Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, ήταν αποκαλυπτικός κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προ ημερών: "Η λαθρομετανάστευση, είπε, είναι μια οργανωμένη ιστορία, στην οποία εμπλέκονται υψηλά συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται την αγωνία αυτών που ζητούν ένα καλύτερο αύριο. Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται διάφοροι. Κανείς δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν"!!!

Επιστολή του ΥΕΝ προς την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών η οποία κατήγγειλε τον Απρίλη του 1997 την ανεξέλεγκτη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος στο λιμάνι της Πάτρας, αναφέρει ότι: "καθημερινά εντοπίζονται και συλλαμβάνονται αλλοδαποί"! Οι έλεγχοι, δηλαδή, που γίνονται δεν αφορούν τους δουλέμπορους αλλά τους αλλοδαπούς! Είναι και αυτό μια επιβεβαίωση της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες και μια ολοφάνερη απόδειξη του γιατί δεν συλλαμβάνεται κανείς από το κύκλωμα των δουλεμπόρων.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 13 Νοεμβρίου 1999

AΛΒΑΝΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


AΛΒΑΝΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Παναγιώτης Βήχος


Την εγκληματικότητα και το ρατσισμό τα γεννά και τα θρέφει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν...

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την ξενοφοβική υστερία και τις καλλιεργούμενες ρατσιστικές τάσεις σε βάρος των μεταναστών, που εκφράζονται από την κυβέρνηση του γενικού ξεπουλήματος της χώρας, την κυβέρνηση του υπαλλήλου των Βρυξελλών Κ. Σημίτη, σε βάρος των μεταναστών και κυρίως των Αλβανών. Οι φασίζουσες, επίσης, ρατσιστικές απόψεις που εξέφρασε πριν μερικά χρόνια ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και η πρωτοφανής απόφαση του ανεκδιήγητου Κοινοτάρχη Παλιού Κεραμιδίου Πιερίας είναι το αποτέλεσμα, αλλά και η δραματική προειδοποίηση για την ελληνική κοινωνία για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η κατευθυνόμενη ρατσιστική προπαγάνδα.

Τα φαινόμενα που παρακολουθούμε δεν είναι παρά ένα δείγμα ακόμα της βαθιάς κρίσης που περνά ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί υπηρέτες του. Μια κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική, αξιών, που στο επίκεντρό της βρίσκεται, η όλο και μεγαλύτερη αύξηση του παραγόμενου πλούτου, που τον καρπώνεται μια χούφτα καπιταλιστές. Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες κι ενώ το σήμα "SOS Ρατσισμός" εκπέμπεται σε κάθε γωνιά της χώρας αλλά και της Ευρώπης πολλοί νιώθουν ότι "ξανάρχονται οι παλιές απολίτιστες μέρες" για να θυμηθούμε τα λόγια του Αρθούρου στον "Κάμελοτ".

Φίλοι και σύντροφοι ο φασισμός δεν αφορά μόνο τη Γαλλία με το Λεπέν, την Ιταλία με τη Λέγκα ή την Αυστρία, ακόμα και τη μακρινή μα τόσο κοντινή Ινδία. Ο φασισμός, που εκτρέφεται από ένα σύστημα απάνθρωπης εκμετάλλευσης και γίνεται πολιτικό όχημα για την εκδήλωση της καπιταλιστικής απανθρωπιάς, είναι εδώ! Απέναντι σε εκείνους που πάνε να μας χωρίσουν σε "καθαρόαιμους" και μη, πολίτες, αγωνιζόμαστε μαζί με τους αλλοδαπούς εργάτες κι εργάτριες χέρι χέρι. Σε όλους δε εκείνους που ηλιθίως "μασουλάνε" τη χειμαρρώδη ξενοφοβία των τηλεοπτικών καναλιών και των πολιτικών ταγών, να θυμίσουμε τα λόγια του ΜΠΡΕΧΤ, λίγο μετά την ήττα του ναζιστικού φιδιού: Και σεις, να μάθετε να βλέπετε και όχι να χαζεύετε... Αυτό το τέρας, μια φορά κόντεψε να κυβερνήσει τον κόσμο. Οι λαοί είχαν ναρκωθεί, αλλά ας μη βιαστούμε να τραγουδήσουμε τη νίκη. Η ΚΟΙΛΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΓΟΝΙΜΗ".

Η άρχουσα τάξη και τα τσιράκια της θέλει τους πολίτες έντρομους, ανασφαλείς και εξαθλιωμένους για να μπορεί να τους υποτάσσει πιο εύκολα. Να μην σκέφτονται την υποτίμηση του Ευρώ και της ίδιας τους της ζωής. Η υποδομή είναι ήδη καλά στημένη. Με τη δημιουργία ενός γιγάντιου κατασταλτικού μηχανισμού (που ο λαός ο ίδιος ζητάει!) που θα κυνηγά - τάχα για την πρόληψη του εγκλήματος, όσους θεωρεί ύποπτους. Και ύποπτους ο μηχανισμός αυτός δεν θεωρεί μονάχα τους Αλβανούς. Από τους ράμπο ως τους σεκιουριτάδες και τους κάθε είδους "προστάτες", όλα είναι έτοιμα. ΣΕΝΓΚΕΝ, ΕΥΡΩΠΟΛ, ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ και πάει λέγοντας. Τέτοιες κοινωνίες φίλοι και σύντροφοι υπάρχουν ήδη, και μάλιστα στις "μητροπόλεις" του καπιταλισμού, ΗΠΑ, Γερμανία και αλλού, αλλά το έγκλημα ανθεί και θα υπάρχει, όσο υπάρχει ο καπιταλισμός που το γεννά και το αναπαράγει. Κι αν σήμερα τα γκέτο του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας στην Ελλάδα δεν είναι πλήρως διαμορφωμένα, αν ακόμη οι πληβείοι μπορούν να περπατούν "ελεύθερα" σε χώρους - "βιτρίνες" του συστήματος, δεν είναι μακριά η στιγμή, που οι επιχειρήσεις "σκούπας" και αρετής στην Ομόνοια, για να μη "βρωμίσει ο καθωσπρέπισμός τους", για να κρύβεται η εικόνα τους, θα συμπαρασέρνουν, όχι μόνο τους μη έχοντες πατρίδα και στον ήλιο μοίρα Αλβανούς, τότε αυτοί δε θα υπάρχουν, αλλά θα κάνουν εμάς τους ίδιους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους "διαφορετικούς", ξένους στην ίδια μας τη χώρα.

Καλούμε λοιπόν όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους σ΄ αυτόν τον τόπο να μην σιωπούν και να ορθώσουν τείχη στην ξενοφοβία και να αγκαλιάσουν κάθε ταξικό αδελφό που αντιμετωπίζει στην κυριολεξία ένα πογκρόμ. Απευθύνομαι σε σένα φίλε που σήμερα ίσως απαιτείς "να φύγουν οι Αλβανοί απ΄ την Ελλάδα" και σε ρωτώ: Διαμαρτυρήθηκες το ίδιο όταν Αλβανοί μετανάστες έπεφταν νεκροί από "τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις" αστυνομικών περιστρόφων; Διαμαρτυρήθηκες όταν ένας "πατριώτης ελληναράς" στην Μαγνησία ξάπλωσε νεκρό ένα μικρό και αθώο Αλβανάκι, μια μικρή ανθρώπινη ψυχούλα, επειδή "έκλεψε" ένα τσαμπί σταφύλια; Διαμαρτυρήθηκες συνάδελφε στο αφεντικό σου ή στο φίλο σου όταν πλήρωνε μία κι εξήντα τον εργάτη Αλβανό και τον είχε και ανασφάλιστο; Διαμαρτυρήθηκες ποτέ βλέποντας το αίσχος μια ολόκληρη χώρα - η χώρα του Ξένιου Ζευς, που γέννησε τη δημοκρατία - να μεταχειρίζεται σαν δούλους 500.000 Αλβανούς και άλλους αλλοδαπούς, για ένα κομμάτι ψωμί; Διαμαρτυρήθηκες όταν Έλληνες εργοδότες αρνούνταν να πληρώσουν και το ελάχιστο μεροκάματο που είχαν τάξει σε Αλβανούς ή άλλους εργάτες κι όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν τους παρέδωσαν στην αστυνομία για απέλαση;

Διαμαρτυρήθηκες όταν χιλιάδες Έλληνες έβγαλαν τα βρώμικα σεξουαλικά τους απωθημένα πάνω σε χιλιάδες αλλοδαπές κοπελίτσες για να τις πάρουν στη δουλιά; Όχι λοιπόν δεν διαμαρτυρήθηκες; Σιώπησες και συ όπως έκαναν πάντα οι "συνετοί" που ξέρουν να φωνάζουν εκ του ασφαλούς όταν έχουν να κάνουν με κυνηγημένους και κατατρεγμένους. Λοιπόν φίλε άκου να δεις. Όλη αυτή η υστερία είναι κατευθυνόμενη κι όσο κι αν δεν θέλεις να με πιστέψεις ο στόχος είσαι εσύ κι όχι οι αλλοδαποί! Γι΄ αυτό βγες από το καβούκι σου και στάσου δίπλα σε κάθε κυνηγημένο, δίπλα σ΄ αυτούς που σήμερα τους κυνηγά το άθλιο σύστημα που ζούμε και οι πιο άθλιοι που θέλουν να λέγονται Έλληνες και περισσότερο Άνθρωποι. Σε τέτοιες συνθήκες η σιωπή είναι συνενοχή ενώ το αυγό του φιδιού θεριεύει επικίνδυνα. Ο κόσμος που ονειρευόμαστε φίλε δεν είναι αυτός που μας ετοιμάζουν. Δεν μπορεί να είναι. Δεν θα το επιτρέψουμε...

HTAN ... ΑΛΒΑΝΑΚΙ. ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟ!


HTAN ... ΑΛΒΑΝΑΚΙ. ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ


Το άρθρο αυτό το έγραψα τον Οκτώβρη του 1996, μετά τη δολοφονία ενός μικρού παιδιού. Του Αλβανού Αντριάκ Ντρουμάνικου, που έχασε άδικα τη ζωή του γιατί έκανε το έγκλημα να γεννηθεί Αλβανός!

Ο μικρός των 13 χρόνων, ο Αλβανός Αντριάκ Ντρουμάνικου ξεκίνησε από την Αλβανία μαζί με τον πατέρα του Ναντί, 45 χρόνων, και τον 16χρονο φίλο του Λιάρι Μιλιόνα, για να έρθουν στον... παράδεισο! Στη χώρα που όπως λένε γεννήθηκε η ελευθερία και η δημοκρατία. Δύσκολη η ζωή στον τόπο τους. Είχαν ακούσει όμως ότι λίγα χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα, τους περίμεναν οι... ευκαιρίες. Κάποιοι πατριώτες τους θα τους είχαν πει πως στην Ελλάδα με τις φωτεινές βιτρίνες υπάρχουν μεροκάματα, μικρά ίσως, μα αρκετά για να ζήσουν. Έτσι, λοιπόν, μια Παρασκευή ξεκίνησαν να βρουν την... τύχη τους. Ήταν μόλις δυο μέρες πριν τη διοργάνωση, στο παλάτι των συνεδρίων στα Τίρανα, των καλλιστείων για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη". Παρών και χειροκροτών ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Για τους τρεις Αλβανούς φίλους μας όμως αυτά τα πράγματα δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον. Η ζωή τους ήταν πέρα απ΄ τα σύνορα. Έτσι, πεζοπορώντας, διάβηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά. Επιτέλους είχαν μπει στη γη της "επαγγελίας". Με το φόβο στην ψυχή περπατούσαν στα χωράφια, για να αποφύγουν τα αστυνομικά αποσπάσματα. Τα χιλιόμετρα βάρυναν τα πόδια. Τα βλέφαρα άρχισαν να κλείνουν. Είχαν φτάσει ήδη στην Γκάντζια της Θεσπρωτίας. Σάββατο απόγευμα. Κάπου έπρεπε να ξεκουραστούν. Ο μικρούλης Αντριάκ δεν μπορούσε να περπατήσει άλλο. Ζητούσε τη μαμά του να τον κοιμίσει και να του χαϊδέψει το κεφαλάκι. Εκεί μπροστά τους είδαν ένα αγροτικό κατάλυμα του κτηνοτρόφου Λάμπρου Δήμου 62 χρόνων. Δειλά - δειλά άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Επιτέλους θα ξεκουραστούμε λίγο, θα σκέφτηκε ο μικρός Αντριάκ. Τότε όμως ακούστηκε το αγροτικό αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου να πλησιάζει. Ο μικρός Αντριάκ σκέφθηκε αυτά που του είχαν εκμυστηρευθεί κάτι φίλοι του στην Αλβανία. Οτι εκεί στην Ελλάδα κάποιοι Έλληνες ενώ παίρνουν στη δούλεψή τους Αλβανούς, από την άλλη τους κυνηγούν κιόλας. Τους κυνηγούν ακόμα και για να κάνουν πλάκα. Άρχισε να φοβάται ο Αντριάκ. Λες να μας χτυπήσουνε επειδή κοιμόμαστε στο αγρόκτημά τους, σκέφτηκε. Τα αντανακλαστικά όμως, του κτηνοτρόφου ανέβηκαν σε "υψηλότερο επίπεδο". Όχι δεν τους χτύπησε. Άρπαξε την καραμπίνα του και πυροβόλησε στα τυφλά εναντίον της "αλβανικής μαφίας", για την οποία είχε ακούσει τόσες φορές από την τηλεόραση κι από το ραδιόφωνο.

Ο μικρούλης Αντριάκ μαζί με το φίλο του και τον πατέρα του προσπάθησε να φύγει ενώ η καρδούλα του χτυπούσε στο στήθος του. Δεν πρόλαβε όμως. Τα χοντρά σκάγια - για αγριογούρουνο - βρήκαν τον 13χρονο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πριν προλάβει να φωνάξει "μανούλα μου" σωριάστηκε νεκρός με τα μυαλά του χυμένα εκεί γύρω! Ο 16χρονος φίλος του τραυματίστηκε κι αυτός στο χέρι και στο γλουτό. Όλα πήγαν καλά! Ο κτηνοτρόφος, ικανοποιημένος γιατί με την αυτοδικία του αντιτάχθηκε στην... Αλβανική μαφία, μπήκε στο αγροτικό του και επέστρεψε στο σπίτι του, χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Εξάλλου ένα Αλβανάκι ήταν, ένα μικρό 13χρονο Αλβανάκι που ζήτησε να έρθει στον Παράδεισο, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Κι από την άλλη ο μικρός... ξενοκοιμόταν και ήταν και... αλλόφυλος...

Δεν έχει σημασία φίλοι αναγνώστες τούτη τη στιγμή να μετρήσουμε τα θύματα ανάλογων περιστατικών. Έχει, όμως, αξία να αναρωτηθούμε: Αν υποστηριχτεί ότι αυτό που έφταιξε για το φόνο ήταν η "κακιά η ώρα" ή "έλλειψη ψυχραιμίας" του οπλοφόρου. Ή αν υπάρξει ακόμα και υπαινιγμός για την υπηκοότητα του μικρού νεκρού - που για ορισμένους δείχνει να αποτελεί... επαρκή λόγο, ώστε να πυροβολούν - μήπως, λέω μήπως, τότε "καθαρίσαμε"; Μήπως, τότε, μετά τις επιδόσεις σε επιδερμικές ψυχο-κοινωνιολογικές αναλύσεις, καθώς και τις αναγκαίες ενέσεις...κροκοδείλιου ανθρωπισμού από τα "νεκρόφιλα" ΜΜΕ, η "πολιτισμένη κοινωνία δυτικού τύπου" έχει επιτελέσει το "καθήκον" της; Ε! Λοιπόν ΟΧΙ. Όχι, διότι, πρώτον, θα είναι ομολογία συνενοχής, τουλάχιστον, από μέρους της κοινωνίας της χώρας μας - και μάλιστα για ένα έγκλημα που δεν έχει κάνει - το να αποδεχτεί μια τέτοια αντιμετώπιση για μια τέτοια απάνθρωπη, δολοφονική συμπεριφορά. Δεύτερον, το συμβάν στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας δεν πρέπει να περάσει στο "ντούκου" για τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς αλλά και για τους εργαζόμενους στο σύνολό τους. Αντίθετα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για βαθύτερες σκέψεις στο πρόβλημα αυτό: Τι είναι, τελικά, αυτό που οπλίζει το χέρι ενάντια σε ανθρώπους που τους έχουν καταχωρίσει στη συνομοταξία των "δίποδων β΄διαλογής"; Έχει δίκιο, λοιπόν, η αριστερά όταν δηλώνει πώς η επίσημη, ή έστω ημιεπίσημη, ιδεολογία δεν έχει ενδοιασμό να κατηγοριοποιεί, να περιθωριοποιεί και να τσουβαλιάζει στα αζήτητα κάποιες ευάλωτες μειονότητες; Είναι γνωστό το σλόγκαν που κυριαρχεί: "οι έξυπνοι και ικανοί θα προοδεύσουν" και που δεν έχει ενδοιασμό να "παίζει" με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που υπηρετεί το υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Για να στηρίξουμε αυτόν τον ισχυρισμό, ας δούμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα, για να φανεί η μεθόδευση, όπως κατευθύνεται, πολλές φορές απευθείας, από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο του καπιταλιστικού συστήματος που βιώνουμε.

1) Λίγες μέρες προ των εκλογών, η Πολιτική Άνοιξη, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση θεσμοποίησης του ρατσισμού, εξήγγειλε υπό μορφήν "παροχής" (!) ότι απαγορεύει σε μουσουλμάνους της Θράκης να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά της!

2) Και πάλι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τότε που οι φασίστες της "Χρυσής Αυγής" πυροβολούσαν τους μουσουλμάνους στο Γκάζι, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο ΕΚΟΦίτης Εβερτ, σε ένα ρεσιτάλ αγωνίας τάχα για την ανεργία στην Ελλάδα, έδειξε τον "ένοχο" όχι στο βρώμικο καπιταλιστικό σύστημα που την γεννάει και την αναπαράγει, αλλά στους Αλβανούς λαθρομετανάστες που εισρέουν στη χώρα. Ο Μ. Εβερτ κατάφερε να "προσωποποιήσει" το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και της εγκληματικότητας, μόνο όταν μιλούσε για τους λαθρομετανάστες, τους οποίους "έδειξε" ευκρινώς.

3) Δεν μπορεί, παράλληλα, να παραβλέπεται η ευκολία, με την οποία η κρατική βία "περηφανεύεται" για τη βαρβαρότητα που επιδεικνύει σε διάφορες μειονότητες. Ποιος δε θυμάται άραγε τη "ζωντανή" και με τις "κάμερες παρά πόδα" επιδρομή των κουμπουροφόρων Ειδικών Δυνάμεων, στον τσιγγάνικο καταυλισμό του Ασπρόπυργου, πριν μερικούς μήνες; Και για να πάμε στις προ... Σημίτη εποχές, γνωστό είναι το περιστατικό στην πλατεία Ομονοίας, όπου, όργανα της... Τάξης, αφού έδεσαν πίσω από τη μοτοσικλέτα τους Αλβανό λαθρομετανάστη και τον "έσερναν" μέρα μεσημέρι στην Αθήνα, όταν δέχτηκαν τις διαμαρτυρίες περαστικού, τον ξυλοκόπησαν!

Η αναφορά στα παραπάνω δεν στοχεύει σε μια εξίσωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διαφορετικού τύπου ομάδες μειονοτήτων στην Ελλάδα. Έχει στόχο όμως να καταδείξει, ότι η "βαθμολόγηση" των ανθρώπων με βάση την αξιολόγηση των... γονιδίων ή της όποιας διαφορετικότητάς τους (εθνικής, θρησκευτικής κλπ)., συνιστά λογική και πρακτική που εκπορεύεται από ενιαίο κέντρο, με ενιαία ρατσιστική και φασιστική αντίληψη. Κάτω, λοιπόν, από ένα τέτοιο ιδεολογικό εποικοδόμημα είναι "ευκολότερο" ο ξυλοδαρμός πολίτη, στους Αγίους Αναργύρους πριν μερικούς μήνες, να "δικαιολογείται" με το αιτιολογικό: "Νομίσαμε ότι ήταν Αλβανός"! Αυτή η αντιμετώπιση τροφοδοτείται δε στο έπακρο, όταν τα δελτία ειδήσεων χρησιμοποιούν ως πρώτο "αναγνωριστικό" του πραγματικού ή δήθεν εγκληματία, την... εθνικότητά του. Για κάποιους μάλιστα, διαφωτιστές της κοινής γνώμης, αρκεί το να είναι κάποιος Αλβανός, για να πιστοποιηθεί η παραβατική του συμπεριφο΄ρα. Το "Αλβανός" στα κείμενα των "παραθ(υ)ριστών" των δελτίων ειδήσεων των 8.30, συνιστά, αν όχι απόδειξη, ισχυρή ένδειξη ενοχής... Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να βρεθεί εύπορο έδαφος για την ανάπτυξη της ξενοφοβίας. Πολύ περισσότερο, που όσοι ρίχνουν το "λίπασμα" της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής νοοτροπίας, εντέχνως δεν μπαίνουν στον κόπο να πουν τι γίνεται με όλη αυτή τη μάζα του φτηνού και άγρια εκμεταλλευόμενου εργατικού δυναμικού, που στήνεται το πρωί στα "σκλαβοπάζαρα" της Ομόνοιας για να βρει ένα μεροκάματο πείνας. Τι γίνεται με όλες αυτές τις χιλιάδες ανασφάλιστους - ημιαμειβόμενους είλωτες, που προσφέρουν τη δουλειά τους για ένα κομμάτι ψωμί, στο χωράφι, στο εργοστάσιο και την οικοδομή; Τι γίνεται με όλες εκείνες τις χιλιάδες εξαπατημένους αδελφούς μας, που, αφού τους έταξαν τον "παράδεισο", τους έστειλαν τελικά στην κόλαση της πείνας, ανοίγοντας παράλληλα τους Ασκούς του Αιόλου σε ένα κοινωνικό σύστημα, που το "κλέψε για να φας και σκότωσε για να έχεις" έχει... εφευρεθεί πολύ πριν την κάθοδο των λαθρομεταναστών; Η δολοφονία του 13χρονου μικρού στη Θεσπρωτία ας γίνει αφορμή, ώστε να μη μείνουν στο απυρόβλητο όσοι "οπλίζουν" τις καραμπίνες, παρέχοντας μαζί με τους "εχθρούς" και τα αναγκαία "άλλοθι". Όσοι, σε συνθήκες γενικότερης κρίσης και παθητικότητας, σε μια εποχή που η ανθρώπινη αλληλεγγύη "πετροβολιέται" ως ξεπερασμένο σύνδρομο, χρησιμοποιούν την ξενοφοβία, ως ένα επιπλέον εργαλείο για την αναμόχλευση ρατσιστικών και φασιστικών αντανακλαστικών. Για να μην υπάρξουν άλλοι Αντριάκ Ντρουμάνικου, άλλα αδέλφια μας νεκρά... Είμαστε άνθρωποι γαμώτο...

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

(Συζήτηση του Παναγιώτη Βήχου με αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας)

Η συνέντευξη αυτή πάρθηκε τον Ιούλη του 1998 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Μόλις είχε τελειώσει το 7ο Συνέδριό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, όταν ζητήσαμε από ορισμένους αντιπροσώπους - ομιλητές να μας μιλήσουν για την κατευθυνόμενη δημιουργία μαζικής ψυχολογίας ενάντια στους ξένους μετανάστες στην Ελλάδα, ένα θέμα που ήταν από τα βασικά στις συζητήσεις τους στο Συνέδριο.

Ερώτηση: Η κατευθυνόμενη δημιουργία κλίματος ενάντια στους αλλοδαπούς στη χώρα μας, είναι, ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα υποδαύλισης αντιθέσεων ανάμεσα στους καταπιεσμένους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ιδιαίτερα για τους μετανάστες διαμορφώνεται μια οδυνηρή πραγματικότητα, καθώς ζουν χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα. Οι συνέπειες ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά, βιώνονται ακόμη πιο έντονα, λόγω της ανισότιμης θέσης τους, αλλά και επειδή τα σημάδια της εξαθλίωσης αποτυπώνονται πάνω τους σαν αγιάτρευτη πληγή. Το πρόβλημα αυτό, όπως διαπιστώσαμε, απασχόλησε το 7ο Συνέδριό σας. Για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη γυναίκα μετανάστρια που συνθλίβεται στον ολετήρα της διπλής καταπίεσης, της ανισοτιμίας στην εργασία και στην πληρωμή, στις κάθε είδους διακρίσεις, στους διπλούς, τριπλούς ρόλους στο σπίτι, αλλά και στο τεράστιο ψυχικό κόστος της μετανάστριας που αναγκάζεται να εγκαταλείψει πολλές φορές τα παιδιά της στους ηλικιωμένους γονείς της. Να μας μιλήσετε, επίσης, για την πορνεία, το σύγχρονο αυτό σκλαβοπάζαρο που είναι δυστυχώς η πρώτη επιλογή εργασίας που προσφέρεται στις αλλοδαπές. Γιατί είναι γνωστό πως οι γυναίκες μετανάστριες, εκτός των άλλων, γίνονται και θύματα εξαναγκασμού σε πορνεία.

Απάντηση: Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι καινούριο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, και δεν προέκυψε σήμερα από παρθενογένεση. Εχει βαθιές ρίζες στους αιώνες, έχει κορυφώσεις και εξάρσεις, έχει ταξικές αναφορές και είναι απότοκο πολεμικών - ιδεολογικών - θρησκευτικών συγκρούσεων και σπαραγμών, που σαν πρώτη συνέπεια έχουν τις μεγάλες, κυρίως οικονομικές, κρίσεις, τις διεθνείς ανακατατάξεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών, πότε για να επιζήσουν φυσικά και πότε για να επιβιώσουν οικονομικά... Και τα γενικότερα προβλήματα από τις επιπτώσεις, ορατά διά γυμνού οφθαλμού, φτώχεια, ανεργία, πορνεία, εκπατρισμός, εξαθλίωση, θάνατο από τη μια και βία, καταναγκασμός, ρατσισμός, ξενοφοβία, φυλετικές διακρίσεις από την άλλη.

Η αιώνια κατάρα της μετανάστευσης γίνεται πια φανερό στις μέρες μας ότι όχι μόνο δε θα περιοριστεί, αλλά, αντίθετα, θα ξεπεράσει και αυτές τις μεταναστεύσεις που δημιούργησαν χώρες σαν την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

Ερώτηση: Μπορείται να μας δώσετε μερικά νούμερα που να μαρτυρούν και να δείχνουν την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα;

Απάντηση: Στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ακόμα και στις χώρες που υποτίθεται ότι ευημερούν, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 37 εκατομμύρια και, πάνω από 5 εκατομμύρια είναι οι άστεγοι δίχως επιδόματα και βοηθήματα. Από την άλλη όψη, από το 1989 μέχρι το 1996 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του δολαρίου αυξήθηκε από 157 σε 447 άτομα. Τα δέκα πρώτα βαθύπλουτα άτομα του κόσμου κατέχουν 133 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πολυεθνικές γίνονται μέρα με τη μέρα κράτος εν κράτει, κυρίαρχοι και επικυρίαρχοι. Ενα νέο μεταναστευτικό κύμα κάνει την επίθεσή του, καινούρια καραβάνια προσφύγων χωρίς ελπίδα αναζητούν μια θέση στον ήλιο. Το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι σε ανάπτυξη και ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι φυλετικές διακρίσεις είναι σύμφυτα ζητήματα του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι λαοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα, του οικονομικού αποκλεισμού.

Ερώτηση: Και που βρίσκονται οι γυναίκες, μέσα σ΄ αυτόν τον κυκεώνα;

Απάντηση: Σίγουρα έχουν όλες τις πρωτιές στις απολύσεις, στην ανεργία, στις συνέπειες γενικά της οικονομικής κρίσης, στη βία, στους βιασμούς, στην πορνεία και ειδικά όταν ζουν μετανάστριες πολλαπλασιάζονται οι επιπτώσεις. Οι διαλυμένες οικογένειες, τα παιδιά, αν ζουν μαζί τους, είναι παιδιά χωρίς ταυτότητα και ουσιαστικά δίχως πατρίδα. Η αγορά εργασίας περιθωριοποιεί στην ουσία τη γυναικία εργατική δύναμη, αλλά και όταν αυτή αναγνωρίζεται, ενεργοποιούνται οι ιδεολογικοί μηχανισμοί της εξουσίας για καταπίεση, εκβιασμούς, βαρβαρότητες, αναβίωση φασιστικών μεθόδων και οι απειλές για τον καιάδα της ανεργίας. Η στάμπα της μετανάστριας δεν είναι το καλύτερο διαβατήριο στον άγριο καπιταλισμό που ζούμε. Αυτό το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα έχει σαν κύριο συστατικό την εκμετάλλευση. Σε αυτές τις μυλόπετρες αλέθεται και συνθλίβεται πρώτα απ΄ όλους η γυναίκα.

Ερώτηση: Στη χώρα μας, ο λαός έχει βρεθεί σε αυτό το επικίνδυνο σταυροδρόμι σε πολλές φάσεις της ιστορικής του διαδρομής και έχει γευτεί τις συνέπειες του εκπατρισμού με ότι αυτό σημαίνει για τον άνθρωπο. Συμφωνείτε κυρία Πρίφτη;

Απάντηση: Πολύ σωστά. Από τα τέλη του περασμένου αιώνα όπως γνωρίζετε, οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες σπρώχτηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλους κόσμους κάτω από σκληρές συνθήκες, με πρωτόγονα μέσα, με μεροκάματο τρόμου που απαιτούσε δεκαπεντάωρη και πλέον εργασία τη μέρα και φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα έφταναν ζωντανοί μετά από εξάμηνες περιπλανήσεις στα σαπιοκάραβα που στοιβάζονταν στη "Γη της Επαγγελίας". Τη Μικρασιατική Καταστροφή ακολούθησε το μεγάλο κύμα προσφύγων από την Τουρκία, με όλες όμως τις συνέπειες και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Ελληνες μετανάστες στις ξένες χώρες, η μεγάλη προσφυγιά με όλα τα επακόλουθα. Από τα μέσα του αιώνα μας άρχισε σταδιακά η φυγή που κορυφώθηκε μετά την Αντίσταση και ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο, όταν είχε ήδη αλλάξει ο χάρτης στα Βαλκάνια. Οι Ελληνες της διασποράς ήταν αριθμητικά μια άλλη Ελλάδα, γιατί στους οικονομικούς μετανάστες προστέθηκαν και οι πολιτικά διωκόμενοι πατριώτες, που βρήκαν καταφύγιο στις πρώην Ανατολικές χώρες ως πολιτικοί πρόσφυγες. Στην κορύφωσή της και η εσωτερική μετανάστευση. Μετανάστευση που δημιούργησε τα τεράστια προβλήματα στην πρωτεύουσα. Μετά τον πόλεμο οι χώρες υποδοχής ήταν κύρια η Δ. Γερμανία, για να οικοδομηθεί το νέο καπιταλιστικό θαύμα στα ερείπια που είχε αφήσει η φασιστική θηριωδία. Στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Αυστραλία και φυσικά στη μητρόπολη του Νέου Κόσμου, την Αμερική, και στις χώρες της Αφρικής κάτω όμως από διαφορετικές προϋποθέσεις, η γυναίκα μετανάστρια συνθλίβεται, όπως πολύ καλά το είπατε, στον ολετήρα της διπλής καταπίεσης και όλα τα γνωστά που αναφέρατε στην αρχή της συζήτησής μας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν τη μαζική μετανάστευση σαν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποφυγή των κοινωνικών τριβών και αδιαφόρησαν πλήρως για τις συνθήκες ζωής των ελλήνων μεταναστών. Σήμερα, αν και πέρασαν τόσα χρόνια, το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζουν ιδιαίτερα οι μετανάστριες δεν έχει αλλάξει στα βασικά του χαρακτηριστικά. Στη Γερμανία έχουν τη χαμηλότερη μόρφωση, κατατάσσονται στις κατώτερες ομάδες αμοιβής, οι θέσεις εργασίας σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ανασφαλείς, η νομική τους θέση είναι χωρίς κατοχύρωση, είναι θύματα καθημερινών διακρίσεων, μη έχοντας πολιτικά δικαιώματα τόσο εδώ όσο και στην πατρίδα τους, μεγαλώνει η πολιτική και η κοινωνική τους απομόνωση. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν και μορφώνονται σε ένα περιβάλλον που βάζει φραγμούς και δεν τους δίνει ουσιαστικά ίσες ευκαιρίες να μάθουν κάποιο επάγγελμα με μέλλον. Σήμερα που η ανεργία στη Γερμανία έφτασε τα ύψη (12,5%) στους μετανάστες ξεπερνάει το 35%. Αποτέλεσμα και από την ανεργία και τον κοινωνικό απομονωτισμό η αύξηση του αλκοολισμού, των ναρκωτικών, της πορνείας, της εγκληματικότητας, φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια παγκόσμια έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Οι μετανάστριες στο Βέλγιο ζουν την κατάργηση της πλήρους κατοχυρωμένης εργασίας, με ότι προβλέπει το Εργατικό Δίκαιο, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές, το "κράτος πρόνοιας". Ψηφίζονται νόμοι που στο όνομα της ισοτιμίας πλήττουν το σύστημα πρόνοιας, το ασφαλιστικό, ενώ μεγαλώνουν την ανισοτιμία των γυναικών. Κλείνουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, και η συνταξιοδότηση έχει δρομολογηθεί για τα 65 χρόνια, αυξάνονται οι περικοπές για την παιδεία και ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών θα μείνουν αναλφάβητα.

Ερώτηση: Ρατσιστικά φαινόμενα παρατηρούνται σ΄ αυτές τις χώρες που μας περιγράφεται; Ποιά είναι η γνώμη σας κυρία Βλησίδου;

Απάντηση: Μέσα σ΄ αυτό το ζοφερό κλίμα κύριε Βήχο που ζουν οι ξένοι εργάτες, ο ρατσισμός έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα στη Γερμανία που τα σπέρματα του φασισμού αναβιώνουν με γοργούς ρυθμούς.Φόνοι, βιασμοί, σταυροί στα σπίτια που ζουν οι μετανάστες χαραγμένα πρόσωπα, βία, φόβος, τρομοκρατία μεγεθύνονται όταν οι αυτόχθονες ζουν και αυτοί έντονα το φάσμα της ανεργίας και της πείνας πέρα από τη νεοναζιστική τους ιδεολογία. Πρώτα θύματα κι εδώ οι γυναίκες που πέραν των άλλων παραμέτρων βιώνουν και το φυλετικό πρόβλημα, που τους δυσκολεύει τη ζωή και μέσα στη χώρα τους και έξω από αυτή. Στη χώρα μας το μειονοτικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Ομως ενώ οι μειονότητες έπρεπε να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας και συνεργασίας των λαών, των εργαζομένων, αντίθετα, τα προβλήματά τους αγκαλιάζουν όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, η πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, η σύγκρουση της άρχουσας τάξης Ελλάδας και Τουρκίας, ο υποκινούμενος σοβινισμός και εθνικισμός επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ιδιαίτερο κλίμα που ζει το μεγαλύτερο τμήμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή της Θράκης. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας των αλλοδαπών είναι από άθλιες έως απάνθρωπες με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Γίνονται αντικείμενο της πιο αισχρής εκμετάλλευσης, αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα, χωρίς ασφάλιση, ενώ συχνά γίνονται θύματα κυκλωμάτων μεσαζόντων που τους εξαπατούν, για να τους εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και εργασίας. Δουλεμπόριο σε όλο του το μεγαλείο. Οι Κούρδοι, οι Ιρακινοί, οι Σουδανοί, οι Πακιστανοί, οι Αλβανοί, οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι, οι Ρώσοι είναι οι σημερινοί της γης οι κολασμένοι. Δεν τους αναγνωρίζεται καμιά υγειονομική κάλυψη. Χειρότερη η θέση των παιδιών των αλλοδαπών, που φτάνουν μέχρι και να ζητιανεύουν στα φανάρια. οι αλλοδαποί κοιμούνται συνήθως στο ύπαιθρο, σε σκηνές ή στην καλύτερη περίπτωση σε αχυρώνες. Η πορνεία και η εγκληματικότητα είναι πληγές που όλο και περισσότερο βαθαίνουν με απρόβλεπτες συνέπειες και φυσικά μιλάμε όχι για το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ακολουθούν το χάρτη των φτωχών του κόσμου, αλλά μια μερίδα που στρεβλώνει την εικόνα των περισσοτέρων και δημιουργεί ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η πορνεία το σύγχρονο αυτό σκλαβοπάζαρο μαζί με τη σωματεμπορία είναι η πρώτη επιλογή εργασίας που προσφέρεται στις αλλοδαπές, όταν μάλιστα έχουν εφηβικές ηλικίες και καλλίγραμμα κορμιά είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό προσοδοφόρο εμπόρευμα μαζί με τα ναρκωτικά και τα όπλα.

ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Από την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, αυτό που έμεινε τελικά εκτός από τα δακρύβρεχτα αφιερώματα των ΜΜΕ και από τις μεγαλόστομες και υποκριτικές δηλώσεις των ιθυνόντων, από τους τηλεμαραθώνιους αγάπης, κλπ., ήταν ένα πράγμα: Κάποιοι θέλησαν ξεδιάντροπα να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες και να τις μοιράσουν "σε όλους". Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από την άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, τα ΜΜΕ και τα πολύμορφα ερείσματά της.

ΝΑΝΑ ΒΗΧΟΥ Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 16/12/1997

Η παγκόσμια ημέρα του παιδιού "γιορτάστηκε" με συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων παιδιών, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα εκπρόσωποι της "Γιούνισεφ". Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά:

* Δώδεκα εκατομμύρια παιδιά το χρόνο - 33.000 καθημερινά - χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

* Περί τα έξι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την ασιτία.

* Οι πόλεμοι των τελευταίων δέκα ετών σκότωσαν δύο εκατομμύρια παιδιά.

Τα τρία παραπάνω προβλήματα, δηλαδή ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και οι πόλεμοι, ευθύνονται για το θάνατο εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τον υποσιτισμό, σχεδόν το 1/3 των παιδιών κάτω των πέντε ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δηλαδή 174 εκατομμύρια παιδιά, πηγαίνουν για ύπνο νηστικά. Τουλάχιστον, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών, υποφέρουν από έλλειψη ιχνοστοιχείων, Το 1996, η έλλειψη ιωδίου έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων! Παγκόσμια, 250 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υπέφεραν από έλλειψη βιταμίνης Α την περυσινή χρονιά. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι - κυρίως μικρά παιδιά και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία - υποφέρουν από σιδηροπενική αναιμία, που ευθύνεται για το 20% των μητρικών θανάτων.

Όσον αφορά τις ασθένειες, περί τα δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν σ΄ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο από έξι παιδικές ασθένειες, για τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί. Πρόκειται για τις εξής ασθένειες: Ιλαρά, κοκίτη, τέτανο, φυματίωση, πολυομελίτιδα και διφθερίτιδα. Οι διαρροϊκές παθήσεις σκοτώνουν 2,2 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, ενώ οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ειδικά η πνευμονία, ευθύνονται για το θάνατο 2 εκατομμυρίων παιδιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η χρήση σωστών αντιβιοτικών θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 30 - 60% των σχετικών θανάτων. Εξαιτίας του Έιτζ, πεθαίνουν 1.000 παιδιά κάθε μέρα!!! Μέχρι το τέλος του 1996, ο ιός HIV είχε σκοτώσει 1,4 εκατομμύρια παιδιά!!!

Οι πόλεμοι της περασμένης δεκαετίας άφησαν πίσω τους δύο εκατομμύρια παιδιά νεκρά, 5-5 εκατομμύρια παιδιά ανάπηρα, 12 εκατομμύρια παιδιά άστεγα, ένα εκατομμύριο ορφανά ή χαμένα από τους γονείς τους και δέκα εκατομμύρια παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά που πεθαίνουν έχουν χτυπηθεί από βόμβες ή σφαίρες, αλλά έχουν υποκύψει στην πείνα και τις ασθένειες, εξαιτίας της καταστροφής των ιατρικών υπηρεσιών, των παροχών νερού και των πηγών τροφής.

Τελειωμό δεν έχει το δράμα των παιδιών. Η Αφρική είναι η πιο πολυτάραχη ήπειρος, με δεκάδες τοπικούς εμφυλίους ή διακρατικούς πολέμους που στοιχίζουν τη ζωή χιλιάδων παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία της "Γιούνισεφ", τα περισσότερα από τα εφτά εκατομμύρια προσφυγόπουλα όλου του κόσμου βρίσκονται στην Αφρική. Απ΄ όλους τους θανάτους που οφείλονται στον πόλεμο στην Αφρική, το 92% είναι γυναίκες και παιδιά. Για κάθε παιδί που σκοτώνεται στην Αφρική, άλλα τρία τραυματίζονται ή μένουν ανάπηρα!

Από την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, αυτό που έμεινε τελικά εκτός από τα δακρύβρεχτα αφιερώματα των ΜΜΕ και από τις μεγαλόστομες και υποκριτικές δηλώσεις των ιθυνόντων, από τους τηλεμαραθώνιους αγάπης, κλπ., ήταν ένα πράγμα: Κάποιοι θέλησαν ξεδιάντροπα να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες και να τις μοιράσουν "σε όλους". Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από την άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, τα ΜΜΕ και τα πολύμορφα ερείσματά της.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε φορά που έρχονται στην επιφάνεια εξόφθαλμα αποκρουστικές και απάνθρωπες πλευρές αυτού του σάπιου συστήματος, όπως η ανελέητη εκμετάλλευση των παιδιών, η περιφρόνηση και εγκατάλειψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ., βάζουν σε κίνηση τον τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό τους, ο οποίος, λειτουργώντας περίπου αυτόματα, επιχειρεί να βγάλει λάδι τους υπεύθυνους, να αποκρύψει τις αιτίες και να μεταθέσει τις ευθύνες στην κοινωνία γενικά. Το μέγεθος του προβλήματος της χειραγώγησης των συνειδήσεων είναι πελώριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προπαγανδιστική μηχανή της άρχουσας τάξης λειτουργεί σε μόνιμη βάση και σπεύδει σε κάθε ευκαιρία, να δώσει το δικό της στίγμα και περιεχόμενο, να διαμορφώσει την "κοινή γνώμη" και να κατευθύνει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό που αισθάνεται δικαιολογημένα και ο τελευταίος πολίτης, σε ανώδυνα γι΄ αυτήν κανάλια. Αυτό έγινε και φέτος στην Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εικόνα ότι το πρόβλημα με την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά αφορά, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, τις χώρες του "τρίτου κόσμου", ενώ στις "πολιτισμένες" χώρες είναι περίπου ανύπαρκτο και περιθωριακό. Ειδικά στην Ελλάδα, οι μελανές εικόνες εντοπίζονται μόνο στα παιδιά των φαναριών - τα περισσότερα παιδιά αλλοδαπών, άρα... είτε, στην καλύτερη περίπτωση, στα νήπια που δεν πρέπει να εργάζονται για τις διαφημίσεις της τηλεόρασης!

Δεν έχουν πρόβλημα να προβάλλουν τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, όπως της "Γιούνισεφ", που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι καθημερινά εκατομμύρια παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες, εξωθούνται μαζικά στην πορνεία, πεθαίνουν από ασιτία, από ασθένειες που θεραπεύονται και από τους πολέμους που οι ίδιοι ανάβουν και συντηρούν. Ίσα - ίσα, που επιχειρούν να εμφανίσουν αυτή την κατάσταση ως αναπόφευκτη, ως φυσικό φαινόμενο, με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε!

Εκείνο που προέχει γι΄ αυτούς είναι να μη χρεωθεί ο καπιταλισμός καμία ευθύνη, να μη συνδεθεί η ύπαρξη του προβλήματος με τις ίδιες τις δομές του άθλιου συστήματος. Ακριβώς γιατί έχουν σκοπό να αναπαράγουν και διευρύνουν την εκμετάλλευση των μικρών παιδιών, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις περί δικαιωμάτων του παιδιού. Μια εκμετάλλευση, η οποία είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον καπιταλισμό, ο οποίος έβαψε τα θεμέλιά του με τον ιδρώτα και το αίμα των ανήλικων παιδιών, βάζοντάς τα βίαια στην παραγωγή, προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τα υπερκέρδη του. Αυτοί ακριβώς οι λόγοι είναι που τον υποχρεώνουν να συνεχίζει και σήμερα με εντεινόμενους ρυθμούς. Ακριβώς γι΄ αυτό θεωρεί περιττή πολυτέλεια τη "φυσιολογική" σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, την προστασία τους από την εκμετάλλευση και τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στη διατροφή, τη στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Αντίθετα, καθημερινά οι κυβερνήσεις των "πολιτισμένων" χωρών κατακρεουργούν τα κονδύλια που προορίζονται και για τα παιδιά, για να μεταφερθούν στα ταμεία των "μεγάλων αφεντικών". Αξίζει να αναφερθεί εδώ το πρόσφατο ψήφισμα των συντηρητικών κομμάτων - για το νέο κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ, όπου η ανατροφή των παιδιών ανατίθεται στην οικογένεια και, άρα, το κράτος δεν πρέπει να έχει καμία "ανάμειξη" και συμβολή! Μετά από όλα αυτά που αναφέραμε βγαίνει καθαρά ότι και τα παιδιά παρασύρονται μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη δίνη μιας νέας βαρβαρότητας. Από εκεί δεν μπορούν να βγουν, παρά μόνο με την ανατροπή του σημερινού συστήματος.

Τελειώνοντας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πώς τα δικαιώματα των παιδιών που απευθύνουν ένα τεράστιο κατηγορώ στην υποκρισία και την αθλιότητα των κρατούντων δεν μπορούν να κατοχυρωθούν και να διευρυνθούν στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα. Χρειάζονται βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Χρειάζεται η αντικατάσταση του άθλιου σημερινού πολιτικού συστήματος από την κομμουνιστική πανανθρώπινη, ελεύθερη κοινωνία της αλήθειας και δικαιοσύνης...

ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΝΑΝΑ ΒΗΧΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ

Δημοσιεύτηκε στη ΝΠ το Μάη του 1998


Η Μέρα της Μητέρας γιορτάστηκε φέτος από την "Εστία της Γυναίκας" στο Πέραμα και αφιερώθηκε στη Μάνα Μετανάστρια. Στην πολύ ωραία εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 14 Μάη στον πεζόδρομο, στο χώρο του ΗΣΑΠ, μητέρες από τις Φιλιππίνες, την Αλβανία και το Κουρδιστάν μίλησαν με τις ελληνίδες μητέρες και τόνισαν πόσο σκληρό και οδυνηρό είναι να μεγαλώνεις μέσα σε συνθήκες ρατσισμού και ξενοφοβίας παιδιά σε ξένο τόπο.

Στην εκδήλωση - που παρακολούθησε η εφημερίδα μας "ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" - η Μάτα Παπαοικονόμου, πρόεδρος της "Εστίας της Γυναίκας", τόνισε ότι οι γυναίκες μετανάστριες πλήττονται διπλά και τριπλά από την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άνδρες μετανάστες, από τα εξευτελιστικά μεροκάματα μέχρι και το φόβο της απέλασης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός, οι έλληνες εργαζόμενοι, που έχουν ανάλογα βιώματα μετανάστευσης, αντιστέκονται στο ρατσισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της ΟΓΕ η Ελπίδα Μαλαγαρδή, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα η φροντίδα για την υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό είναι υποτυπώδης, ενώ η ανατροφή των παιδιών και ο τοκετός αφήνονται στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας. "Η υπογεννητικότητα είναι σημάδι του τεράστιου οικονομικού βάρους που απαιτεί το μεγάλωμα ενός παιδιού", υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι σε όλα αυτά προστίθεται για τη μετανάστρια μάνα η ανεργία, η παντελής έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, η δυσκολία πρόσβασης στην παιδεία. Η κυρία Ελπίδα Μαλαγαρδή κατέληξε πως πρέπει να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη προς τις μάνες μετανάστριες.

Στην εκδήλωση, όμως, μίλησαν και αλλοδαπές μάνες, όπως η Αλόνα Παπαγεωργίου, από τις Φιλιππίνες η οποία είπε πώς οι μετανάστες παλεύουν - μαζί με τους Έλληνες μέσα από τα σωματεία και αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της γλώσσας και της κουλτούρας τους.

Η δημοσιογράφος Βιολέτα Τάνκα, από το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, κατήγγειλε το γεγονός ότι δημοσιεύονται αγγελίες που ζητούν γυναίκες για διάφορες δουλειές και στις οποίες αγγελίες αποκλείονται ρητώς οι Αλβανίδες εργαζόμενες!

Η Ελίνα Κατσαρού, εθελόντρια στην κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδες μητέρες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι τα κρατικά νοσοκομεία έχουν κλειστές τις πόρτες τους για τις ετοιμόγεννες Κούρδες και τις δέχονται μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ τα προβλήματά τους διογκώνονται με την αναγκαστική μεταφορά των κατασκηνώσεών τους κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο.

Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της η Χαρά Μαρούλη, από την ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η οποία τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδηγούν στην ανεργία και την εξαθλίωση και όχι οι μετανάστες που γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Περάματος, Σταύρος Μιχαλάκος.

Διάχυτη ήταν η γνώμη σ΄ όλους τους παρευρισκόμενους ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν απειλεί απλά την κοινωνία, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, αφού ένα τμήμα της είτε συνειδητά (ιδεολογικά) είτε ασυνείδητα (από φόβο) έχει υιοθετήσει ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Ο έξαλλος και τρομοκρατικός λόγος των ΜΜΕ πείθει και ανατροφοδοτεί το φόβο. Το αίτημα για μεγαλύτερη αστυνόμευση, διατυπώνεται μαζικά και η δημόσια ασφάλεια αναδεικνύεται σε ύψιστο αγαθό! Εγκαλείται το κράτος, όχι γιατί είναι απόν απ΄ την κοινωνική του λειτουργία (δουλειά, υγεία, μόρφωση, κλπ), αλλά γιατί είναι απόν (σικ) απ΄ τη διοικητική του λειτουργία (ασφάλεια σήμερα, τάξη αύριο). Ο κίνδυνος απουσίας ακροατηρίων που να αποδέχονται τον ριζοσπαστικό λόγο, τη διεκδίκηση χώρων ελευθερίας και τις ιδέες για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση, είναι υπαρκτές. Μπροστά σ΄ αυτήν την κατάσταση όπου η κοινωνία απειλείται με αποσύνθεση, χρειάζονται απαντήσεις στο πεδίο της ηθικής, της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Αξίζει ένα μπράβο σε όσους διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί εκτός των άλλων σέβονται τη μνήμη. Εκείνη που πολλοί ελληναράδες έχουν πετάξει στα σκουπίδια ξεχνώντας τι σημαίνει και για τους Έλληνες μετανάστευση, προσφυγιά, πείνα και δυστυχία.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ


ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη ΝΠ στις 9 Μαϊου 1998


Ηταν μαζί μας την Τρίτη 14 Απρίλη ο 28χρονος Νιγηριανός Ούσε Ογκμπουέφι, στη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία, φωνάζοντας με πάθος συνθήματα, όπως "Οχι στο ρατσισμό", "Η ξενιτιά δεν είναι ντροπή" και "Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές".

Είχε κάνει λάθος όμως ο φίλος μας ο Ούσε. Οι Ελληνες σιγά σιγά γίνονται ρατσιστές και ένας από αυτούς, ο ακροδεξιός συνομήλικος του Ούσε, Ευθύμιος Κυριόπουλος, που τα κανάλια της ντροπής δεν έδειξαν τον αγκυλωτό με τατουάζ που είχε στο μπράτσο του, αφαίρεσε χωρίς λόγο τη ζωή του Νιγηριανού μικροπωλητή. Τα δάκρυα όμως δεν ταιριάζουν στον αδελφό μας, τον Ούσε. Οπως δεν ταιριάζουν και σε όλους τους "Ούσε" του κόσμου. Ταιριάζει μόνο η Οργή. Οργή για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική υστερία των διάφορων ΜΜΕ που έδωσαν την ευκαιρία σε φασιστικά κατακάθια όπως ήταν η ομάδα του Κυριόπουλου, που την αποτελούσαν οι: Ηλίας Πανταζής, Μανώλης Θωμόπουλος, Γιάννης Κοροβέσης και Γιώργος Κούλης, να αφαιρέσουν τη ζωή από έναν μετανάστη από τη Νιγηρία που λίγες μέρες πριν φώναζε στο Σύνταγμα δίπλα μου, "Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές"!

Φτωχέ Ούσε, στο πρόσωπό σου το "Αυγό του Φιδιού" επωάσθη τόσο γρήγορα. Η Αλβανοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν έδαφος. Θυμάστε φίλοι αναγνώστες το αστυνομικό περίστροφο που "τυχαίως" εκπυρσοκροτεί σε επιλεγμένους στόχους - επίσης "τυχαίους"; Ο εθνικισμός με τις πολλές μάσκες του χρησιμοποιείται για να ευνουχίζει τη δυναμική της ενότητας των εκμεταλλευόμενων. Και αυτοί, το επίσημο κράτος, η αστυνομία και οι εισαγγελείς να μιλάνε για "φαινόμενα" και μάλιστα "μενονομένα". Δεν είναι αφέλεια. Γιατί αν η αφέλεια είναι ιδιότητα συζητήσιμη για τον πολίτη, τότε η επίκλησή της για τα αστικά ΜΜΕ που χύνουν τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυά τους πάνω από το πτώμα του μαύρου μετανάστη και συγχρόνως λιβανίζουν πότε τον ευρωπαϊκό "παράδεισο" και πότε την "ελευθερία της αγοράς", που κάνουν ρεπορτάζ και προβληματίζονται περί "αναγνωρισμένων" και μη "Συνδέσμων" από τις ΠΑΕ, που λένε πολλά και ποικίλα περί "ελευθερίας της γνώμης" ακόμη και για τους φασίστες στο όνομα πάντα της δημοκρατίας, είναι ένα δοκιμασμένο προπαγανδιστικό όπλο, ψυχρή υπολογιστική πολιτική, με ξεκάθαρο στόχο να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο πολύ από τη συλλογική μνήμη των εργαζομένων οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Και οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που δημιουργούν την ανεργία, που ξεζουμίζουν στα επιχειρηματικά τους γκέτο την εργατική δύναμη. Που στρατολογούν από το χωνευτήρι της εξαθλίωσης - που οι ίδιοι και το άθλιο σύστημά τους δημιουργούν - νέους που ξέμειναν από όνειρα πριν ακόμη αρχίσουν να ονειρεύονται και τους μετατρέπουν σε πελάτες ναρκοεμπόρων και σε "υπήκοους" για τις κερκίδες των γηπέδων, όπου με τον ίδιο "τσαμπουκά" που ο "πρόεδρος" "κλείνει" τις μεγάλες μπίζνες με τους πολιτικούς υπηρέτες του, "καθορίζει" και τα παιχνίδια προς τέρψη και εκτόνωση των παιδιών "του". Απαραίτητο εργαλείο γι΄ αυτήν τη δουλιά είναι και ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, που είναι προσηλωμένος στον ίδιο στόχο από καταβολής καπιταλισμού: στην υπεράσπιση της "τάξης πραγμάτων" του στήματος. Αυτός είναι ο ρόλος του.

Δεν πρόκειται λοιπόν για "φαινόμενα" αλλά για εκφάνσεις ενός συστήματος που παίρνει δύναμη από την αδυναμία των εκμεταλλευόμενων. Που ζωντανεύει ευθέως ανάλογα με τα πτώματα που δημιουργεί γύρω του. που γίνεται τόσο αδίστακτο, όσο διστακτικοί γίνονται αυτοί που παράγουν τον πλούτο και εισπράττουν τη μιζέρια. Που το μόνο που φοβάται, δεν είναι οι θρήνοι και οι κατάρες τους, όσο αληθινά κι αν είναι αυτά, αλλά την οργανωμένη αντίσταση όλων των εργαζομένων, ελλήνων και αλλοδαπών.

Αυτό που εξοργίζει μετά τη δολοφονία του Νιγηριανού μικροπωλητή, είναι η χωρίς όριο υποκρισία ορισμένων. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και οι ιθύνοντες των αστικών πολιτικών σχηματισμών, συμπεριφέρονται περίπου ως Πόντιοι Πιλάτοι, τόσο όσον αφορά το φόνο του Ούσε, όσο και τα διάφορα πογκρόμ εναντίων των Αλβανών σ΄ όλη τη χώρα. Και αυτό όταν, άνθρωποι που ανήκουν στις γραμμές τους ενισχύουν ευθέως το παραλήρημα της "εθνοφυλετικής κάθαρσης" και ρίχνουν νερό στο μύλο της αιματολογικού τύπου απόδοσης ευθυνών για την εγκληματικότητα.

Οσο για τα - ιδιωτικά κυρίως - ΜΜΕ του απύθμενου θράσους, τι να πει κανείς; Αυτοί οι ίδιοι που επί μακρόν έχουν μετατρέψει όλους τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα σε υποψήφιους δράστες εγκλημάτων πριν ακόμα αυτά γίνουν, έρχονται τώρα να συνεχίσουν την ίδια αθλιότητα... κλαίγοντας πάνω από το πτώμα του μαύρου αδελφού μας. Αλήθεια, όμως, πόσο "αθώο" είναι το επίσημο κράτος και οι ηγεσίες του για το "μικρομεσαίωνα", όπως αποκάλεσε ο Δ. Ρέππας το κλίμα των ημερών, προσπαθώντας να αποσείσει από τις κυβερνητικές πλάτες τις ευθύνες που τους αναλογούν; Δεν είναι η κυβέρνηση και το κράτος, του οποίου τις υποθέσεις διαχειρίζεται, που έχουν χωρίσει τους ανθρώπους σε ά και β΄διαλογής, ανάλογα με την εθνικότητά τους; Δεν είναι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη που έκανε "δώρο" στους εφοπλιστές την απόφαση να μην ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες που πνίγονται στα καράβια τους; Δεν είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης ο κ. Ρωμαίος, ο οποίος από την Αυστραλία που βρισκόταν δήλωσε ότι για την έξαρση της εγκληματικότητας πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αποκλειστικά στους Αλβανούς; Και όταν οι δυνάμεις Ασφαλείας ξυλοκοπούν Αλβανούς εργάτες και τρομοκρατούν το κέντρο της Αθήνας σε επιχειρήσεις - "σκούπα" - δεν λέει πως "κάνουν τη δουλιά τους"; Τελικά δεν είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συντηρούν με την ταξική "αδιαφορία" τους ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης για τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας, και που αφού τους ξεζουμίζουν, μετά τους παραδίδουν με φαρισαϊκά και φασιστικά κηρύγματα στα "δικαστήρια" καταδίκης των υπευθύνων για την ανεργία, την εγκληματικότητα και όλα σχεδόν τα δεινά που πλήττουν τον τόπο;

Oτι κι αν κάνουν για να κρύψουν ότι οι ίδιοι είναι που συντηρούν και αναπαράγουν το θερμοκήπιο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, και της "λελογικευμένης" αστυνομοκρατίας, υπάρχουν τα έργα τους που αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι κυβερνώντες και όλοι οι υπηρέτες ενός αντιδραστικού συστήματος είναι οι αυτουργοί τόσο της εξαλλοσύνης που ζούμε τον τελευταίο καιρό, όσο και για το φόνο του Ούσε. Ομως ν΄ άναι σίγουροι όλοι αυτοί ότι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Αδελφέ μας Ούσε θ΄ άσαι μαζί μας σ΄ όλες τις πορείες μαζί με τους φίλους σου Νιγηριανούς, Ελληνες, Αλβανούς, Φιλιππινέζους.

Κι εμείς ας αντιδράσουμε πιο αποφασιστικά. Ας πούμε ΟΧΙ, όχι μόνο στους ενόχους αλλά και στις διαδικασίες που τους γεννάνε πριν μετρήσουμε κι άλλους νεκρούς.

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

(από τον Παναγιώτη Βήχο)

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


Το εμπόριο της γνώσης είναι μια "επιχείρηση" που ανέκαθεν είχε πολύ "ψωμί". Το εμπόριο της γνώσης πάντα ήταν προσοδοφόρο. Κι όσο περισσότερο υποβαθμίζεται το κατ΄ ευφημισμό πλέον δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη των εμπόρων αυτών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σημειώνει έκρηξη - όπως γράφει ο ίδιος ο αστικός Τύπος - στην ίδρυση ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα, με σχετικό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, το υπουργείο Παιδείας χορήγησε φέτος συνολικά 83 άδειες ίδρυσης σχολείων, από τις οποίες οι 42 αφορούν την επαρχία. Σε 11 μάλιστα από αυτά, συμμετέχουν και φροντιστές, ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία που εισήγαγε η "μεταρρύθμιση", καθώς το "ενιαίο" λύκειο του ανταγωνισμού οδήγησε τους μαθητές να παρακολουθούν φροντιστήριο σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά τις Προϋποθέσεις για τη μετατροπή των φροντιστηρίων σε ιδιωτικά σχολεία(!). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο "χορό" έχει μπει και η Εκκλησία, με πολλές μητροπόλεις να ζητούν είτε διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην ιδιωτική εκπαίδευση - όσες ήδη έχουν σε λειτουργία κάποια σχολεία - είτε άδεια ίδρυσης νέων, με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες με... φτηνά δίδακτρα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το κύμα της προσφυγιάς φουντώνει και οξύνεται καθώς αυξάνεται η ληστεία των φτωχών χωρών του Τρίτου Κόσμου και των εξαθλιωμένων λαϊκών μαζών των κρατών του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού". Καραβάνια εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας ψάχνουν παντού σ΄ όλο τον πλανήτη για μια γωνιά να ξαποστάσουν και μια δουλειά για να μην πεθάνουν από την πείνα. Στη χώρα μας, στη Θράκη δύο χιλιάδες επτακόσιοι πρόσφυγες κρατούνταν στοιβαγμένοι σαν ζώα, σε τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης που δεν αντέχουν άνθρωποι και, γι΄ αυτό, επιχείρησαν να φύγουν, μέχρι να ξανασυλληφθούν ξανά. Η υποκρισία του "ανθρωπισμού" των κυβερνώντων δεν μπορεί να αποκρυβεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση και τα αφεντικά της ΕΕ επιχειρούν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους για το τεράστιο αυτό παγκόσμιο πρόβλημα. Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας - μέσω της νομιμοποίησής τους κλπ, - απλώς, αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη για να εξασφαλίζονται από την υπερεκμετάλλευσή τους άνομα κέρδη και η "ανταγωνιστικότητα" με τη συμπίεση του εργατικού κόστους και άλλα αντίστοιχα ευνοϊκά μέτρα για τα μονοπώλια και το κεφάλαιο. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, για την εξασφάλιση συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους υποδοχής των προσφύγων και για την εξασφάλιση όλων των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Για την ανεργία δεν φταίνε οι μετανάστες, ούτε οι έλληνες εργαζόμενη. Φταίει το σύστημα, η κυβέρνηση και η ΕΕ. Αυτοί είναι οι εχθροί μας όχι οι μετανάστες. Να μην μας διαφύγει το γεγονός πως η κυβέρνηση αντί να πάρει τα παραπάνω μέτρα, αντίθετα αποφάσισε να ενισχύσει το... φράχτη. Με άλλα λόγια προωθείται η χρήση δορυφορικού συστήματος στην "καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης" και η χρήση του Πολεμικού Ναυτικού χωρών της ΕΕ για την απόκρουση του... εχθρού.

Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

"Εταιρία περιφράξεων" για την αποθάρρυνση των απελπισμένων της Γης, που συνωθούνται στα ελληνικά σύνορα, στήνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπαμε και πάρα πάνω. Tην προηγούμενη βδομάδα μάλιστα ανακοίνωσε και μέτρα... απώθησης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι, πλέον, δε θα προλαβαίνουν να πατούν στο έδαφος της χώρας μας. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών συζητήθηκαν σχέδια για τη θέσπιση περισσότερων τρόπων ελέγχου με την καθιέρωση λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων βιομετρικών στοιχείων. Έτσι, για να ταξινομούνται καλύτερα όσοι αλλοδαποί παραμείνουν στη χώρα μας και οι οποίοι θα περνούν από κόσκινο. Έτσι, λοιπόν, σα να είναι η χώρα οικόπεδο, η κυβέρνηση φτιάχνει φράχτη, όπου οι ευτυχισμένοι και ευημερούντες Έλληνες πολίτες θα προφυλαχτούν από τις στρατιές των πεινασμένων, που καραδοκούν να τους αρπάξουν το ψωμί από το στόμα! Γιατί αυτή την εικόνα καλλιεργούν με τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας οι κρατούντες. Το πιο μεγάλο ψέμα όμως είναι ότι εμφανίζουν τους "ξένους άρπαγες του μεροκάματου του Έλληνα", τη στιγμή που προωθούν οικονομικές πολιτικές που διευρύνουν τον αριθμό των θέσεων ανεργίας, καταστρέφοντας το ασφαλιστικό σύστημα, υποβαθμίζοντας το σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος σύντροφοι για κάθε Έλληνα πολίτη δεν είναι ο αλλοδαπός, που ψάχνει για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά οι κρατούντες, που μοιράζουν ένα ξεροκόμματο σε πολλά κομμάτια. Φυσικά οι ίδιοι δεν τρώνε από αυτό. Γι΄ αυτό φωνάζουν οι άθλιοι ότι "δε χωράμε όλοι σε αυτήν τη χώρα". Η αλήθεια είναι πώς κάποιοι περισσεύουν. Είναι οι ίδιοι και το σάπιο σύστημά τους. Περισσεύουν και θα πεταχτούν στα σκουπίδια της ιστορίας, αυτοί που σήμερα ενισχύουν την πολιτική "απώθησης" όσων εξαθλιώνει κάθε μέρα ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Η ομολογία του Ν. Χριστοδουλάκη, ότι η κυβέρνηση άρχισε ήδη το αλισβερίσι με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι δουλειές των οποίων "ανοίγουν", αφού και στο σχετικό νομοσχέδιο με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης κατοχυρώνεται ο ρόλος τους μέσα στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποδίδει μία πολύ σημαντική πλευρά των στόχων που έθετε η κυβέρνηση με την ψήφισή του. Αποκαλύπτει έναν από τους στρατηγικούς στόχους αυτής της αντιασφαλιστικής ανατροπής. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, την επιχειρούμενη βαθιά αντεργατική τομή στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν και νέες εισφορές, τις οποίες θα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι συντάξεις θα εξαρτώνται πλέον όχι από το επίπεδο της απασχόλησης και το καθεστώς της εργασίας, αλλά, κυρίως, από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού τζόγου. Ταυτόχρονα, με την υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος μπαίνει δυναμίτης στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε χρηματοδότες των πολυεθνικών που τους εκμεταλλεύονται. Εξάλλου και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία σε ποια κατεύθυνση απαιτεί το μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο να κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας και σε άλλες εργασιακές ομάδες, μείωση του βαθμού αναπλήρωσης της σύνταξης - συντάξεων που έτσι και αλλιώς είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα - αλλά και εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων συνταξιοδότησης..!

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ... ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!

Γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές το μήνα κόστιζε μέχρι το τέλος του Ιουνίου στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας και, επομένως, στους Έλληνες φορολογούμενους - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - η ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αφγανιστάν! Λέμε κόστιζε γιατί μέσα στον Ιούλη το κόστος αυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού οι αμερικανοί ζήτησαν την αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής και, βέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί όπως είναι φυσικό, θετικά στο... συμμαχικό αίτημα.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

"Όπου φτωχός κι η μοίρα του" λέει ο λαός μας. Και τη λαϊκή αυτή ρήση έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει μια έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την αυτοαξιολόγηση του επιπέδου υγείας σε 5.000 ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, λοιπόν, το 16% των νοικοκυριών δήλωσαν, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και το 6%, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για νοσοκομειακή φροντίδα. Γεγονός, το οποίο σημαίνει, ότι είναι είτε μετανάστες, είτε μακροχρόνια άνεργοι, είτε ανασφάλιστοι ή η ασφάλιση που έχουν δεν τους εξυπηρετεί. Κι ενώ, είναι γνωστό, πως στην Ελλάδα είναι μεγάλες οι ιδιωτικές δαπάνες για τις υπηρεσίες Υγείας - ξεπερνούν το 42% - τα προηγούμενα στοιχεία φανερώνουν, πως τα φτωχά νοικοκυριά είναι αυτά, που πληρώνουν αναλογικά ακριβότερα τις σχετικές υπηρεσίες. Οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία μεγάλωσαν και χρειάζονται μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ήταν μια απ΄ τις επισημάνσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της προαναφερόμενης έρευνας. Η παραπάνω έρευνα έγινε με βάση τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, και εντάσσεται σε μια γενικότερη έρευνα που αφορά 70 χώρες και επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα: Σ΄ ένα ερώτημα απάντησαν 919 άτομα και 175 απ΄ αυτά είπαν ότι δεν είχαν καμιά επαφή με το υγειονομικό σύστημα, γιατί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σχετικό οικονομικό κόστος. Μάλιστα μια ξένη επιστήμονας σημείωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες: Ενα νοικοκυριό μπορεί να πτωχεύσει πλήρως, λόγω ενός σημαντικού προβλήματος υγείας στην οικογένεια! Κατά τα άλλα, σύντροφοι, το "κοινωνικό κράτος" - κατά την προσφιλή έκφραση της κυβέρνησης - ευημερεί στη χώρα μας!

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ


ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση του Παναγιώτη Βήχου με τον Τούρκο Αλή στον Κερμεντέ της Κω.



Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 20 Ιούλη 1991 και στο βιβλίο "ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ" Εκδ. ΛΕΩΝ, 1993 σελ. 247-251.

Ο Αλή έχει ένα μαγαζάκι στην τούρκικη συνοικία της Κω, στον Κερμεντέ. Μου δηλώνει από την αρχή ότι είναι μαρξιστής και πως την εφημερίδα μας, τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και στον τροτσκισμό που αυτή αντιπροσωπεύει, ανακαλύπτει πράγματα που ο σταλινισμός τα είχε μπερδεμένα στο μυαλό του. Ενα μεγάλο ζήτημα που πάντα τον απασχολούσε και τον προβλημάτιζε ήταν το ζήτημα των μειονοτήτων. Ο αλή έχει ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του και έχει κατασταλάξει σε ορισμένα σοβαρά συμπεράσματα.

Το απόγευμα συγκεντρώνει γύρω του μια μεγάλη παρέα από πατριώτες του και συζητούν γύρω από την πολιτική ζωή του τόπου, της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου. Πιστεύει πως αυτό που σήμερα καταρρέει - στην ΕΣΣΔ - δεν είναι ο κομμουνισμός, ο οποίος δεν έχει ακόμα θεμελιωθεί και ούτε μπορεί να θεμελιωθεί σε μια μόνο χώρα, αλλά ο σταλινισμός και ο καπιταλισμός.

"Αυτό που θα γεννηθεί έπειτα από πολλές ανακατατάξεις, ταξικές συγκρούσεις και αγώνες, θα είναι η επαναστατική ηγεσία του κόμματος της εργατικής τάξης που και αυτό θα είναι παγκόσμιο, και η επανάσταση. Ο σοσιαλισμός είναι το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας όσο και αν αυτό σήμερα φαντάζει ουτοπία".

Στο ζήτημα αυτό είναι κατηγορηματικός ο Αλή, αλλά η κυρίως συζήτηση που κάναμε αφορούσε τις μειονότητες και τη στάση που κρατάνε οι συγκεκριμένοι φίλοι συνομιλητές μου σ΄ αυτό το θέμα.

"Άκουσε σύντροφε Βήχο. Θα ήθελα προτού προχωρήσουμε σε μια διεξοδική αναφορά και ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κω, την Ρόδο και κυρίως στη Δυτική Θράκη, να δούμε την αντίληψη που έχουν οι εκάστοτε ελληνικές και τούρκικες κυβερνήσεις γι΄ αυτό που ονομάζουν "μειονότητα". Οι μεν πρώτοι ονομάζουν "μουσουλμανική μειονότητα" τον συγκεκριμένο πληθυσμό, ο οποίος κατάφερε και επιβίωσε στα εδαφικά όρια του "κυρίαρχου" ελληνικού εθνικού κράτους όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών, συμβιβασμών, ανακατατάξεων, "ιστορικών" συνθηκών, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διατηρώντας τις "ιδιομορφίες" του στον τρόπο ζωής, στη γλώσσα, στο θρήσκευμα (μουσουλμανικό) και σε γενικότερες καταβολές.

Είναι φυσικό, λοιπόν, γι΄ αυτούς - για μας δηλαδή - να υπόκεινται όχι μόνο στη "συνηθισμένη" εκμετάλλευση που προσφέρει απλόχερα κάθε αστικό κράτος στους υπηκόους του, αλλά ακόμα χειρότερα, να αντιμετωπίζουν πολλές φορές τον κοινωνικό ρατσισμό που "δικαιολογείται" από τους εκφραστές του από την γαλουχημένη μέσα από τους αιώνες "φυσική" αντιπαλότητα και εχθρότητα των λαών".

Ο Αλή έχει ανοίξει τα χαρτιά του με κοιτάζει κατάματα και συνεχίζει, ενώ το μαγνητόφωνο καταγράφει τις απόψεις του. Γύρω μας Τούρκοι και Έλληνες, κάτοικοι του Κερμεντέ, ακούνε με ενδιαφέρον.

"Από την άλλη πλευρά το τουρκικό καθεστώς θεωρούσε και θεωρεί την "τουρκική μειονότητα" ως πρόσχημα το προκάλυμμα για να αναπτύξει και δικαιολογήσει τις επεκτατικές του διαθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκμεταλλευόμενο την γλώσσα και την θρησκεία. Εμφανίζεται σαν φυσικός προστάτης της, το ίδιο καθεστώς που ευθύνεται για την εξόντωση χιλιάδων τούρκων, Κούρδων και Αρμένιων αγωνιστών και απλού κοσμάκη. Μέσω του τουρκικού προξενείου καθώς και εγκαθέτων θρησκευτικών λειτουργών, η τουρκική προπαγάνδα προσανατολίζεται στην εδραίωση της εθνικής τουρκικής συνείδησης. Εμείς σύντροφε θεωρούμε ότι η λεγόμενη είτε "μουσουλμανική" είτε "τουρκική μειονότητα" σίγουρα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταπίεσης, τόσο από το ελληνικό, όσο και από το τουρκικό κράτος. Το τουρκικό κράτος κατόρθωσε με πολύμορφους περιορισμούς - μετά την Συνθήκη της Λοζάννης (24/7/1923) - με μαζικές απελάσεις Ελλήνων, δολοφονίες καθώς και με την ασφυκτική πίεση που άσκησε με κάθε τρόπο και η οποία επέφερε πολλές φορές τις "ηθελημένες" μαζικές αποχωρήσεις, να οδηγήσει στη συρρίκνωση την ελληνική μειονότητα της Κων/πόλεως. Σήμερα αριθμεί 3.500 άτομα περίπου. Πρέπει εδώ να σου πω και να σημειώσω πως η οικονομική - κοινωνική ευημερία καθώς και το πολιτιστικό - πολιτισμικό επίπεδο που ήταν ιδιαίτερα ψηλά στη συγκεκριμένη "μειονότητα" και που σίγουρα αποτελούσαν αγκάθι και μελλοντικό κίνδυνο για την τουρκική πλευρά, η οποία ήταν και είναι πιο έμπειρη από την ελληνική στην εξόντωση μειονοτήτων, έφτασε πιο εύκολα στο επιθυμητό γι΄ αυτήν αποτέλεσμα".

Ο Αλή ο οποίος ήρθε στη συζήτηση προετοιμασμένος συμβουλεύτηκε τις σημειώσεις του και συνέχισε:

"Στο πογκρόμ της 6ης Σεπτέμβρη του 1955 οφείλεται εκτός από τον παραπάνω λόγο, και στις ανησυχίες που είχαν δημιουργήσει τόσο στο τουρκικό κράτος, όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για το σπάσιμο των δεσμών της αποικιοκρατίας και την αναζήτηση της αυτοδιάθεσης. Το ελληνικό κράτος, από την πλευρά του, ακολούθησε με "προσεκτικό" τρόπο τον δρόμο της κοινωνικής υποβάθμισης των Μουσουλμάνων, παρ΄ ότι οι γεωργοί κυρίως μουσουλμάνοι με την υπανάπτυκτη κοινωνία τους, την προσκόλληση στις παραδόσεις δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις που να βάζουν σε κίνδυνο το καθεστώς, και αυτή η πολιτική εκφράστηκε με διάφορες απαλλοτριώσεις, εξαγορές της γης που κατείχαν, απαγορεύσεις για ανέγερση οικοδομών και άλλα πολλά".

Ερώτηση Π.Β: "Φίλε Αλή. Πιστεύω ότι το πολιτιστικό-πολιτισμικό επίπεδο των συμπατριωτών σου είναι, μπορώ να πω, ιδιαίτερα χαμηλό. Και αυτό, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, γιατί διατήρησε μια εσώκλειστη δομή και λειτουργία, που στηριζόταν στο θρησκευτικό της χαρακτήρα και απεμπολούσε κάθε είδους νεωτερισμούς. Έτσι λόγω της έντονης θρησκευτικής πεποίθησης ο κεμαλισμός (εξευρωπαϊσμός) δεν κατόρθωσε να έχει απήχηση...

Αλή: "Σύντροφε Παναγιώτη, οι μουσουλμάνοι όταν αναφέρονται στην Τουρκία λένε: η χώρα που πιστεύει σε πέτρες. Κι αυτό γιατί η Τουρκία είναι διάσπαρτη από αγάλματα και προτομές του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ερώτηση Π.Β. "Πέρα από τους φίλους που σήμερα κουβεντιάζουμε, οι Τούρκοι γενικά τι απόψεις έχουν πάνω στα "μειονοτικά" προβλήματα που υπάρχουν;

Αλή: Υπάρχει μια κάστα που διαχωρίστηκε και διαφοροποιήθηκε μέσα από την αστικοποίηση που ανέφερα... Είναι ένα μικρό τμήμα της "μειονότητας" που απαρτίζεται από επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες (που έχουν οικονομικά συμφέροντα και στην Τουρκία, με επενδύσεις, οικόπεδα που προήλθαν από την "παράνομη" εξαγωγή χρημάτων που συσσωρεύτηκε στον ελλαδικό χώρο) και "μορφωμένους" είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία διανοούμενους. Από τους τελευταίους μέσω της ευχέρειας που έχουν στην εκπαίδευση της τουρκικής γλώσσας, καθώς και από ιμάμηδες και ανώτερους θρησκευτικούς λειτουργούς καλλιεργείτε - αυτό τόνισέ το - επίμονα στη "μειονότητα" η εθνική τουρκική συνείδηση. Συχνά πετιούνται προκηρύξεις που προβάλλουν και προσπαθούν να εμφυσήσουν τα ιδανικά του παντουρκισμού.

Ερώτηση Π.Β:Πως βλέπετε τις διεθνείς εξελίξεις, την έξαρση του εθνικισμού και τη στάση της τούρκικης κυβέρνησης μπροστά σ΄ αυτά τα γεγονότα;

Αλή: Άκουσε σύντροφε. Σημαντικότατους παράγοντες των διεθνών ανακατατάξεων στο άμεσο μέλλον είναι φανερό ότι θα αποτελέσουν η κλιμάκωση της έξαρσης του εθνικισμού στη Σοβιετική Ένωση, η οποία πιθανόν να επιφέρει τον κατακερματισμό της με την αποκοπή και την αυτονόμηση των σοβιετικών δημοκρατιών, και η ρευστότητα της κατάστασης στα Βαλκάνια, π.χ. στη Γιουγκοσλαβία. Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράξενες οι δηλώσεις όπως αυτή του υπουργού Προεδρίας του τουρκικού κράτους για την "δημιουργία νέων τουρκικών δημοκρατιών γύρω από τα σύνορά μας" και η πρόταση για τη δημιουργία υπουργείου Μειονοτήτων για τα 100.000.000 Τούρκων της διασποράς (Αζέροι, Τουρκομάνοι, Ουζμπεκιανοί κλπ.). Φαίνεται καθαρά ότι το τουρκικό καθεστώς θέλει να εκμεταλλευτεί και να επωφεληθεί από πιθανή διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης καθώς και από την ύπαρξη μιας συμπαγούς μουσουλμανικής μειονότητας που εκτείνεται από τα σύνορα της Ανατολικής Θράκης μέχρι το Κοσσυφοπέδιο.

Ερώτηση Π.Β: Για να εμποδιστεί αυτή η κατάσταση, για να υπερισχύσει ο διεθνισμός πάνω στον εθνικισμό, νομίζω πώς πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες από τους κομμουνιστές, τους διεθνιστές όλου του κόσμου, με σκοπό την ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στους λαούς, στους εργαζόμενους, με προϋπόθεση την και από τις δύο πλευρές αναγνώριση των διαφόρων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την έμπρακτη συναδέλφωση των εργαζομένων από διαφορετικές χώρες. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν όπου και αν κατοικούν.

Αλή: Αυτή η προοπτική είναι που τρομάζει τις κυβερνήσεις και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που έχουν καταβληθεί τόσο έντονες προσπάθειες τόσο από το ελληνικό καθεστώς (με την ακατάπαυστη βοήθεια της ελληνορθόδοξης εκκλησίας) όσο και από τα φερέφωνα της κρατικής τουρκικής προπαγάνδας, για τη διατήρηση και εμπέδωση της εχθρότητας, του φανατισμού, της ανασφάλειας, του φόβου και της καχυποψίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας κυρίως που εμπλέκει και χρησιμοποιεί και άλλα μικρότερα πληθυσμιακά κομμάτια, όπως οι Πομάκοι, οι Τσιγγάνοι, οι Πόντιοι, οι Ρωσοπρόσφυγες και μικρός αριθμός Αρμενίων. Βλέπουμε όλοι την ατμόσφαιρα ετοιμότητας για "τυχόν" πόλεμο, με ασκήσεις, παραβιάσεις συνόρων κλπ. Θα κλείσω σύντροφε, με τα δικά σας λόγια που τόσο με έχουν αγγίξει: "Ένας πόλεμος θα είναι καταστροφικός και για τους δύο λαούς. Δεν είναι μόνο το αίμα και η οικονομική εξαθλίωση... Ένας πόλεμος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής, θα προωθήσει την πολιτική επικυριαρχία και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η οποιαδήποτε εθνικιστική πολιτική είναι βαθιά αντιδραστική, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Είναι καθήκον της εργατικής τάξης να χαράξει μια διεθνιστική επαναστατική πολιτική ιδιαίτερα σ΄ ένα χώρο όπως τα Βαλκάνια. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντίθετα πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν για κοινούς αγώνες. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η καταβαράρθρωση του βιοτικού επιπέδου τους, καθώς και το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών γίνεται και από τις δύο πλευρές. Ο μόνος τρόπος για να ξεμπερδεύουμε με αυτές τις καταστάσεις είναι η επαναστατική ανατροπή ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ καθεστώτων και η εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας που θα αναπτύξει τη διεθνιστική αλληλεγγύη". Σύντροφοι το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα προβλήματά μας είναι καθαρό σε μας πώς είναι αληθινό, είσαστε επαναστάτες και πραγματικοί κομμουνιστές. Αν κάποιοι αμαύρωσαν το ωραιότερο ιδανικό, εσείς οι Τροτσκιστές όπως τόσες δεκαετίες διακηρύσσετε θα του δώσετε την πραγματική του μορφή. Δεν γνωρίζαμε το ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα). Το μάθαμε από τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και από τις συζητήσεις που κάναμε μαζί σου. Δεν θα χάσουμε την επαφή μας. Θα παίρνουμε την εφημερίδα. Δεν θα χαθούμε Αρκαντάς.

ΟΙ "ΧΑΙΝΤΕΡ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


ΟΙ "ΧΑΙΝΤΕΡ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

τρία σχόλια του Παναγιώτη Βήχου

ΕΝΑΣ "ΧΑΙΝΤΕΡ" ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ!


"Οι λαθρομετανάστες είναι περιθωριακοί άνθρωποι. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη νοημοσύνη που έχετε εσείς και εγώ... Αν είχαν μυαλό, δεν θα δέχονταν κάθε μέρα να είναι δεμένοι πισθάγκωνα..."!

Αυτός που λέει αυτά τα λόγια καθισμένος σ΄ ένα γραφείο με φόντο ένα πουλί, μια σημαία της Βασιλεύουσας και πέντε εικονίτσες της Παναγίας, είναι ο δήμαρχος Ιστιαίας ο οποίος δεν συμπαθεί τους κομμουνιστές, τους Εβραίους και τους Αλβανούς. Το όνομά του είναι Δημήτρης Νταλιάνης ή... Χάιντερ. Εκλέχτηκε για δεύτερη φορά με 65% και μάλιστα τη δεύτερη φορά από τους κατοίκους 33 χωριών της Βόρειας Εύβοιας μετά τον "Καποδίστρια"! Την ώρα που η "αλβανοποίηση" έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σ΄ αυτή τη χώρα, όλοι αυτοί οι έλληνες Χάιντερ "ζουμάρουν" στο επιφαινόμενο και ποτέ στην αιτία. Με την ανοχή ή την προτροπή του συστήματος, που σε ένα ¨ναό" προσεύχεται, σ΄ αυτόν των κερδών των κεφαλαιοκρατών, που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ντόπιων και ξένων), των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και των χαμένων αξιών της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ανοχής. Αν δεν απομονωθούν, ως ιδιαζόντως επικίνδυνοι, εκείνοι οι παράγοντες, εκείνα τα κέντρα, που καλλιεργούν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα τον τρόμο απέναντι σε κάθε τι θεωρούμενο ξένο και διαφορετικό, αν ο ίδιος ο πολίτης δεν οχυρωθεί με τα απαραίτητα αντισώματα απέναντι στη χολέρα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τέτοιοι δήμαρχοι σαν τον Νταλιάνη - που προέρχεται από την ΚΥΠ - θα μολύνουν την κοινωνία και θα προετοιμάζουν τους δικούς μας Χάιντερ. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε...

KOINO METΩΠΟ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Το παραμύθι των κυβερνώντων ότι για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες πρέπει να σταματήσει. Για την ανεργία που πλακώνει σαν βραχνάς τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων ελλήνων και μεταναστών, φταίει ο καπιταλισμός και οι πολιτικές των κυβερνήσεων. Τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία, τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, δεν τα έκλεισαν οι Αλβανοί ή οι Βούλγαροι αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι κυβερνήσεις αυτές ευθύνονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το ερήμωμα τόσων βιομηχανικών περιοχών, για τις περικοπές προσωπικού, για την "απελευθέρωση" των απολύσεων, για το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο. Τα μεροκάματα δεν τα ρίχνουν οι μετανάστες αλλά οι Ελληναράδες επιχειρηματίες και μαγαζάτορες. Οι έλληνες εργαζόμενοι αλλά και οι Αλβανοί και οι άλλοι οικονομικοί πρόσφυγες είναι τα θύματα. Καιρός, λοιπόν, απέναντι στους κάθε λογής αλβανοφάγους, έλληνες Χάιντερ, να δημιουργήσουμε ένα κοινό Μέτωπο Ελλήνων, Αλβανών και άλλων μεταναστών, ενάντια στους ίδιους εκμεταλλευτές μας. Γιατί για το κεφάλαιο και τους εκμεταλλευτές, είμαστε όλοι αλβανοί.

ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ!

Παρόλα αυτά οι καραμπίνες ξαναβγήκαν στις μικρές οθόνες και άρχισαν και πάλι να σημαδεύουν μυαλά και συνειδήσεις! Μαζί ενισχύθηκαν και τα οχτάστηλα πρωτοσέλιδα που σκορπίζουν τρόμο, ξενοφοβία και ξενομανία, αφού - όπως πληροφορούν - η χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε "κλοιό θανάτου"! Άτομα φαιδρά και επικίνδυνα - σαν τον ανεκδιήγητο απόστρατο ΚΥΠατζή δήμαρχο της Ιστιαίας, που αναφέρουμε ποιο πάνω - συνεχίζουν να καταλαμβάνουν σελίδες και δισέλιδα, στηρίζοντας παραπέρα ένα κλίμα υστερίας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος φαίνεται να εμπλουτίζει το προεκλογικό οπλοστάσιο της ΝΔ, που ποντάρει στη φθορά της κυβέρνησης, με την ανάδειξη του θέματος της δημόσιας τάξης ως κύριο μέτωπο απέναντι στη "Σικαγοποίηση"... Εκείνο, όμως, που φθείρεται και βάλλεται στην πραγματικότητα, είναι αξίες πανανθρώπινες, είναι η δυνατότητα του πολίτη να αντιληφθεί την πραγματική αιτία των προβλημάτων του και τους πραγματικούς ενόχους. Η δαιμονοποίηση των αλλοδαπών - μαζί με μια πολιτική που επιμένει να τους κρατά "λαθραίους" στο περιθώριο της ζωής - δεν οδηγεί σε καμιά τάξη και ασφάλεια, αλλά σε μια ρατσιστική και φασιστική ζούγκλα. Μόλις προχθές ένα αβάπτιστο Αλβανάκι που με 40 πυρετό δεν εισήχθη σε νοσοκομείο στη Λήμνο, αλλά εξετάσθηκε μόνο από αγροτικό γιατρό, πέθανε από καλπάζουσα μηνιγγίτιδα. Και το μόλις δέκα μηνών "παιδί ενός κατώτερου Θεού" πετάχτηκε σε ένα λάκκο του νεκροταφείου της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα της Λήμνου, χωρίς παπά (!), χωρίς ιδιαίτερη τελετή, γιατί ο παπάς αρνήθηκε να το ψάλει επειδή ήταν "αβάπτιστο" και Αλβανάκι! Εκεί φτάσαμε, λοιπόν...

Σε σχόλια στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 11 Μαρτίου 2000

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ;


ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ;

Πάνε τώρα δύο χρόνια από την ημέρα εκείνη που μια φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου χωρίς να ακουστεί "κιχ" από τους σημερινούς "φιλάνθρωπους" Ευρωπαίους υποκριτές. Ήταν η φωτογραφία ενός τούρκου στρατιώτη που "ποζάρισε" κρατώντας στα χέρια του τα κομμένα κεφάλια τριών Κούρδων, ενώ δίπλα του κείτονταν τα αποκεφαλισμένα πτώματα των θηριωδιών της Άγκυρας στο Κουρδιστάν. Η φωτογραφία έφτασε μέσω του "Ασοσιέιτεντ Πρες" σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προφανώς κοινοποιήθηκε στους κυρίους Κλίντον, Κολ, Σιράκ, Πρόντι και άλλων υψηλόβαθμων αρχηγών κρατών. Ουδείς, τότε, εκ των προαναφερθέντων χαράμισε λίγο από τον πολύτιμο (;) χρόνο του για να ασχοληθεί με τις "χίλιες λέξεις" που περιέκλειε η εικόνα που απαθανάτισε ο φακός.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Τουρκία επανέλαβε μια από τις συνήθεις εκκαθαριστικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, εντός και εκτός των νοτιοανατολικών της συνόρων. Ήταν μια ακόμα φορά που, εισβάλλοντας σε μια ξένη χώρα, στο Ιράκ, έσπειρε τον όλεθρο κατά αμάχων Κούρδων. Τότε η Δύση ομίλησε δια του υπουργού των Εξωτερικών της Γερμανίας ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα και την παραίνεση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας να μην τραβήξουν σε μάκρος! Είπε δηλαδή ο κύριος Κίνκελ, απευθυνόμενος στο κατεστημένο της γείτονος και στη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι "ανθρωπιστές" δολοφόνοι, το εξής: "Φάτε τους γρήγορα να τελειώνουμε"...

Σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί μια δεκαετία έθετε ως όρο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την άρση του "βέτο", με το οποίο μπλόκαρε την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας. Όμως το 1995, και ενώ οι πιέσεις από τους "συμμάχους", που ήθελαν την ενίσχυση της θέσης των πολυεθνικών της Ευρώπης στην Τουρκία, έφτασαν σε οριακό σημείο, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του "βέτο". Στο μεταξύ, όποιος στην Τουρκία δηλώνει ως αριστερός ή ως Κούρδος, όταν δεν έχει την τύχη των θυμάτων της φωτογραφίας του "Ασοσιέιτεντ Πρες", στέλνεται για "διακοπές" στα ανήλιαγα μπουντρούμια των επικεφαλής του Αττίλα.

Και φτάνουμε στο σωτήριον έτος 1998! Και ώ του θαύματος! Ένας "κατακλυσμός"... ανθρωπιάς σαρώνει την ΕΕ. Το δράμα των Κούρδων, που μεταναστεύουν μαζικά για να σωθούν από τον εξανδραποδισμό τους, γίνεται αντικείμενο ενασχόλησης της Κομισιόν! Γιατί άραγε τόσο "μαύρο" δάκρυ; Τι "ευαισθητοποίησε" τον κύριο Βαν ντε Μπρουκ; Μια εκδοχή είναι ότι αν η Τουρκία δεν είχε κάνει το λάθος να εξάγει το πρόβλημά της - κάνοντας τα στραβά μάτια στο δουλεμπόριο Κούρδων λαθρομεταναστών που διεξάγεται και από τις ακτές της - οι Ευρωπαίοι "ουμανιστές" δε θα είχαν κανένα λόγο να θορυβηθούν. Διότι, οι κύριοι Κολ, Σιράκ, Πρόντι δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν υπάρχουν νεκροί Κούρδοι, ειδικά όταν τα κρεματόρια θανάτωσής τους βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Αντίθετα, έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους. Ειδικά, όταν αυτοί οι ζωντανοί Κούρδοι συρρέουν, εντός των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών συνόρων με την ελπίδα να σωθούν. Έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους, όταν αυτοί "λερώνουν" με την παρουσία τους την "καθαρή" κοινωνία τους. Έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους που "απειλούν" το Μααστριχτικό μοντέλο της κοινωνίας τους, στην οποία προστρέχουν για να σωθούν. Να σωθούν από τα όπλα των Τούρκων, τα οποία, παρεμπιπτόντως, τα πουλάει (και) η Γερμανία στους δολοφόνους που κόβουν κεφάλια Κούρδων.

Την ίδια ώρα, όμως, που η ΕΕ "ανακάλυψε" την αξία του ανθρώπου για άκρως... ανιδιοτελείς λόγους, νάσου και οι ΗΠΑ που βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη δική τους "φιλοσοφία" για τον άνθρωπο! Η Τουρκία που σύμφωνα με τον Κλίντον, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στον Γιλμάζ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον, είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών συμφερόντων και αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο"! Και να σκεφτεί κανείς ότι η παραπάνω διαπίστωση των πονόψυχων ΗΠΑ διατυπώθηκε ακριβώς τη στιγμή που οι Κούρδοι γεμίζουν σαν τα τσαμπιά τα πλοία των λαθρεμπόρων για να μη βρεθούν στην ίδια μοίρα με τους συμπατριώτες τους της φωτογραφίας... Τέτοιο αίσχος και βρωμιά. Γιατί άραγε λένε οι αμερικάνοι ότι το καθεστώς της Άγκυρας είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών αξιών και συμφερόντων"; Μήπως δεν ξέρουν ότι στο Κουρδιστάν συντελείται μια γενοκτονία; Φυσικά και το ξέρουν, όπως το ήξεραν και οι ευρωπαίοι όταν δεν μίλαγαν. Όπως θα το ξέρουν και αύριο οι αμερικανοί, που για τους δικούς τους λόγους, θα το θυμηθούν, όταν η ΕΕ θα το έχει "ξεχάσει" κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια στη γειτονιά μας συντελείται μια θηριωδία, η οποία (και αυτή!) έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η μεν ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ζωντανών Κούρδων (για τους νεκρούς δεν ενδιαφέρεται) και αντιδρά κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τους Κούρδους γενικώς, ενδιαφέρονται όμως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενες τις διαταραγμένες σχέσεις της τελευταίας με την ΕΕ. Και γι΄ αυτό είναι και κυνικοί: Λένε με ωμότητα την αλήθεια! Οτι τα περίφημα "δυτικά συμφέροντα" και οι "δυτικές αξίες" είναι ταυτόσημα με τις θηριωδίες. Το ίδιο εξάλλου λένε και οι σύμμαχοί τους, πέραν του Ατλαντικού. Οτι δηλαδή οι θηριωδίες είναι ανεκτές αρκεί "να μη μας παίρνουν τα σκάγια".

Στο μεταξύ οι Κούρδοι εξοντώνονται και το δράμα τους γίνεται ένας επιπλέον λόγος για να παρελαύνουν οι ιμπεριαλιστές στο Αιγαίο. Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι δε θα σταματήσει το δράμα καμιάς χώρας της περιοχής και των εργαζομένων της, αν δεν πάψουν να παρελαύνουν από την περιοχή εκείνοι που το προκαλούν και το αξιοποιούν. Την ίδια ώρα που χύνουν ποτάμια δακρύων για την τύχη των Κούρδων τα αφεντικά της Ευρώπης προειδοποιούν ότι υπονομεύεται η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση και απειλείται η εργασιακή ειρήνη εξ αιτίας των κυνηγημένων Κούρδων, των απελπισμένων Αφρικανών κλπ., κλπ. Κινδυνεύει, λένε, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και μολύνεται η "άρια ευρωπαϊκή φυλή"! Από τους απολίτιστους εισβολείς που πέρασαν τις πύλες της "Καρχηδόνας" και απειλούν τη γηραιά ήπειρο!

Οι "απολίτιστοι εισβολείς", τα αδέλφια μας οι Κούρδοι, που, κυνηγημένοι από τα σκυλιά του Καρανταγί και του Σαντάμ, περιφέρουν τον πόθο της ελευθερίας στην Ευρώπη, απειλώντας εφησυχασμένες κι ευνουχισμένες συνειδήσεις. Πίσω τους άφησαν χιλιάδες φυλακισμένους στις "φωλιές του Κούκου", χιλιάδες αγωνιστές που πολεμούν στα κακοτράχαλα βουνά της Ανατολίας, διεκδικώντας πατρίδα. Πολεμιστές που - όπως λέει ο Ναζίμ Χικμέτ - διακηρύσσουν:

"Τους γάντζους της σκαλιάς μας/
τους αγκιστρώσαμε στ΄ αστέρια/
και στα καύκαλα πατώντας
των νεκρών μας/
στον ήλιο ανεβαίνουμε".

Το κείμενο αυτό το έγραψα στις 24/1/΄98 και εδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα που αρθρογραφώ, τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Εξακολουθεί πιστεύω να είναι επίκαιρο και το κατεβάζω στην Ιστοσελίδα μου για μια νέα ανάγνωση.

Παναγιώτης Βήχος