Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΕΠΤΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ "ΜΑΥΡΑ" ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


ΕΠΤΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ "ΜΑΥΡΑ" ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι δύο από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι

Eπτά εργάτες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, από έκρηξη λέβητα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η έκρηξη συνέβη μισί ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 7/9 (ξημερώματα της Δευτέρας), σε πυθμένα λέβητα της 3ης μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οι τραυματισθέντες καταπλακώθηκαν από φλεγόμενη τέφρα την ώρα της εργασίας τους στη μονάδα.

Σε ανύποπτο χρόνο για λογαριασμό της εφημερίδας "ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" είχα κάνει επιτόπιο ρεπορτάζ για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στα "μαύρα" ορυχεία του Λιγνίτη και των τεσσάρων μονάδων που παράγουν ηλεκτρισμό από την καύση του, και το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν συγκλονιστικό. Το παρουσιάζουμε σήμερα στους αναγνώστες του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μέσα στα "μαύρα" ορυχεία του Λιγνίτη και των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ που παράγουν ηλεκτρισμό από την καύση του, περίπου 2.500 εργαζόμενοι στη Μεγαλούπολη Μεσσηνίας εργάζονται σαν ποινικοί κατάδικοι, τρομοκρατούνται από την εργοδοσία με αλλαγή πόστου και μείωση της βαθμολογίας, που σημαίνει και στασιμότητα στο μισθό,


είτε τους "εξαγοράζουν" με διάφορα ανταλλάγματα. Είναι κλασικό δε, ότι σε κάθε ατύχημα που συμβαίνει όχι μόνο οι εργαζόμενοι που τραυματίστηκαν, αλλά και όσοι ακόμη ήταν μάρτυρες, βγαίνουν "ελεύθεροι εργασίας" για λίγες μέρες και μετά αλλάζουν πόστο εργασίας.

Στο μικρό μας οδοιπορικό στα "μαύρα" λιγνιτωρυχεία της Μεγαλούπολης οι εργαζόμενοι μας κατήγγειλαν για το πώς βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθημερινά όλο το 24ωρο και τις αιτίες. Αιτίες, όπως η μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια και η παράλληλη αξίωση της διοίκησης για αύξηση της παραγωγής, που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά. Η ανυπαρξία μελετών και εδαφοτεχνικού γεωλόγου και άλλου επιστημονικού προσωπικού ώστε να εξετάζεται καθημερινά η ασφάλεια του εδάφους Κυπαρισσίων, για μία ακόμα φορά από τύχη δεν θάφτηκαν κάτω από τον μαύρο λιγνίτη έξι εργαζόμενοι. Δεν ήταν όμως ένα μεμονωμένο ατύχημα. Την τελευταία 15ετία, στις εγκαταστάσεις αυτές της ΔΕΗ, έχουν συμβεί εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ατυχήματα, για πολλά από τα οποία δεν υπάρχει καταγραφή, ούτε ως απλή αναφορά στην αστυνομία! Επιπρόσθετα, για όσα από αυτά γίνονται γνωστά, η διοίκηση της ΔΕΗ ρίχνει πάντα τις ευθύνες στους εργαζόμενους...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει μετά από κάθε ατύχημα είναι η καταγγελία που μας έκανε ένας εργαζόμενος, όταν τραυματίστηκε το Φλεβάρη του 1997 στο αυτί και έπαθε πτώση ακοής. Ο άτυχος εργαζόμενος θέλησε από την πρώτη στιγμή να καταγγείλει τον τραυματισμό και το έκανε στην αστυνομία. Ο προϊστάμενός του που καλέστηκε να καταθέσει είπε ότι δεν έγινε κάτι σοβαρό και ότι σε κάθε περίπτωση ήταν λάθος του εργαζόμενου. Η απάντηση της διοίκησης, το αμέσως επόμενο διάστημα, ήταν να μειώσει τη βαθμολογία του εργαζόμενου, που βάσει αυτής αυξάνει ο μισθός και υπολογίζεται η ημερομηνία που βγαίνουν σε σύνταξη! Το ιστορικό των πιο σοβαρών ατυχημάτων είναι χαρακτηριστικό:

Το 1984 ένας διμηνίτης συμβασιούχος εργαζόμενος πέφτει νεκρός στην 3η μονάδα του ΑΗΣ, όταν λαμαρίνα τον κόβει στη μέση! Το 1988 γίνεται κατολίσθηση στο ορυχείο Θωκνείας. Το ορυχείο, λόγω της κατολίσθησης, κλείνει οριστικά!

Τον Απρίλη του 1996, δύο εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους στο ορυχείο Κυπαρισσίων, όταν μπαίνουν σε πηγάδι. Οι αναθυμιάσεις από το μεθάνιο μετατρέπουν το πηγάδι σε τάφο. Το θάνατο βρήκε το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ένας εργαζόμενος στο ορυχείο Ψαθίου, όταν σίδερο τον χτύπησε στο κεφάλι. Την ίδια χρονιά είχαμε ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα στο ορυχείο Κυπαρισσίων. Η κατολίσθηση 6 εκατομμυρίων κυβικών λιγνίτη έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή περίπου 15 εργαζομένων. Αιτία της κατολίσθησης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, καθώς ακόμα πόρισμα δεν υπάρχει, ήταν το πλημμύρισμα του Αλφειού ποταμού που περνάει δίπλα ακριβώς. Αποτέλεσμα, τα νερά του ποταμού να πλημμυρίσουν τα πάντα και να γίνει καθίζηση.

Αρχές του 2000 έγινε και πάλι κατολίσθηση στο ορυχείο Κυπαρισσίων στην οποία και πάλι σαν από θαύμα γλίτωσαν 6 εργαζόμενοι. Τα περίπου δύο εκατομμύρια κυβικά λιγνίτη έφεραν εργαζόμενους και μηχάνημα από την κορυφή της εξόρυξης στον πάτο του ορυχείου. Αυτή τη φορά, η αιτία δεν ήταν ο Αλφειός, αλλά τα υπόγεια νερά του υπεδάφους ή κάποια υπόγεια λίμνη, τα οποία δεν εντοπίστηκαν, αφού δε γινόταν έλεγχος και διέβρωσαν την περιοχή δημιουργώντας καθίζηση - κατολίσθηση. Τέλος, στο ορυχείο Ψαθιού σε τακτά χρονικά διαστήματα δημιουργούνται ρήγματα στα πρανή του λιγνίτη...

ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο Κυπαρισσίων, που έγινε το τελευταίο ατύχημα, αλλά και άλλων εργασιακών χώρων της ΔΕΗ στην περιοχή, είναι αποκαλυπτικοί στις καταγγελίες τους για το τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ μας τόνισαν πως το τελευταίο ατύχημα όλοι το περίμεναν! Το πρώτο πράγμα που καταγγέλλουν είναι η άναρχη εκμετάλλευση του ορυχείου χωρίς πρόγραμμα και με μοναδικό γνώμονα τη ζήτηση πρώτης ύλης από τις μονάδες παραγωγής. Οι επιπτώσεις αυτής της τακτικής έγιναν φανερές με το τελευταίο ατύχημα. Για την εξόρυξη του λιγνίτη χρησιμοποιείται το μηχάνημα C 700, με το οποίο ανοίγονται τομές εξόρυξης. Οι τομές αυτές θεωρείται ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος. Ωστόσο, επειδή το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε σταλθεί στα ορυχεία της Πτολεμαϊδας, αντί να ανοιχτεί άλλη τομή, συνεχίστηκε η εξόρυξη από τη συγκεκριμένη, στην οποία έγινε η κατολίσθηση και η οποία είχε φτάσει τα 22 μέτρα ύψος!

Οι εργαζόμενοι μας κατήγγειλαν ακόμα τη στάση των ηγεσιών των σωματείων τους, που έπειτα από κάθε εργατικό "ατύχημα" το μόνο που κάνουν, είναι να συσκεφτούν με τη διοίκηση, ώστε να "κουκουλώσουν" την κατάσταση. Αν δεν το πετύχουν σε συνεργασία με τη διοίκηση καταφεύγουν στην τρομοκρατία αλλά και "ανταλλάγματα" στους εργαζόμενους! Τέτοια φρικτή και άθλια κατάσταση.

Η πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ για μείωση του κόστους εργασίας με τη μη πρόσληψη προσωπικού δεν ακολουθείται σε άλλους τομείς, όπως στις προμήθειες, τις εργολαβίες κ.α. Οι εργαζόμενοι μας κατήγγειλαν συγκεκριμένα ότι για την εγκατάσταση μεταφοράς της τέφρας του λιγνίτη από τις μονάδες 1,2,3 της ΔΕΗ δαπανήθηκαν 1,5 δισ. δραχμές, όταν το έργο είχε Προϋπολογιστεί στα 700 εκατομμύρια δραχμές! Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παραδώσει την ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων σε εργολάβους, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούν υλικά της ίδιας της ΔΕΗ. Μόνο για ένα μηχάνημα, τον αποθέτη Θ-2, η ΔΕΗ βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σε κίνδυνο μπαίνει η ζωή των εργαζομένων, όχι μόνο επειδή η ίδια η εργασία τους είναι αντικειμενικά επικίνδυνη, αλλά και επειδή οι συνθήκες εργασίας, οι παραγωγικές απαιτήσεις, καθορίζονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μια επιταγή της κυβερνητικής πολιτικής, στη βάση και της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας. Καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση αυτής της κατάστασης έχει και η διοίκηση των μονάδων της ΔΕΗ, καθώς δεν είναι τυχαίος ο φόβος των εργαζομένων να αντιδράσουν στον καθημερινό κίνδυνο που βιώνουν. Παράλληλα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους οργάνων, όπως ήδη αναφέραμε, αντιμετωπίζουν αυτή την πραγματικότητα είτε με αδιαφορία, στην καλύτερη περίπτωση, είτε και με τη συνεργασία τους με τη διοίκηση! Και αυτό το κάνουν, όπως λένε, "για το καλό της επιχείρησης"! Ξεπουλημένοι και κατάπτυστοι...


ΔΥΟ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

7 εργάτες έκαψε η στάχτη στη ΔΕΗ της Μεγαλόπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ

Επτά εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης υπέστησαν εγκαύματα, οι δύο από αυτούς της τάξεως του 95 και 100%, όταν καταπλακώθηκαν από τέφρα υψηλής θερμοκρασίας, στη μονάδα 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Το εργατικό ατύχημα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνέβη όταν οι Ηλίας Παν. Μπαρλαμπάς 30 χρόνων και Παν. Ευστ. Τσουκαλάς 39 χρόνων βρίσκονταν μέσα στο λέβητα της μονάδας 3 και προσπαθούσαν να τον καθαρίσουν, ξεφράζοντάς τον από την τηγμένη τέφρα (δευτερογενές σύσσωμα) που είχε επικαθίσει στα πλαϊνά τοιχώματά του.

Κάποια στιγμή υποχώρησε ο όγκος του υλικού αυτού, το οποίο βρισκόταν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, και τους καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τους δημιουργήσει ολοκληρωτικά εγκαύματα. Αμέσως έσπευσαν προς βοήθειά τους άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι όμως υπέστησαν και αυτοί εγκαύματα μικρότερου βαθμού.

Οι τέσσερις από αυτούς, Ηλίας Μπαρλαμπάς, Παν. Τσουκαλάς, Γιώργος Ανδ. Κουρέτας 47 χρόνων και Κώστας Δ. Παπαγεωργίου 35 χρόνων διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας (ΚΑΤ, Γενικό Κρατικό, Ιπποκράτειο) και μέχρι χθες το απόγευμα οι γιατροί εκτιμούσαν ότι η ζωή των Μπαρλαμπά και Τσουκαλά κρέμεται από μια κλωστή, καθώς έχουν υποστεί εγκαύματα 95% έως και 100%. Οι Κουρέτας και Παπαγεωργίου έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι άλλοι τρεις τραυματίες, Γιώργος Ευαγ. Μπουλούγαρης 46, Αναστάσιος Νικ. Παπαγεωργίου 49 και Γιώργος Βασ. Αθανασόπουλος, έχουν υποστεί ελαφρά εγκαύματα και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

Να σημειώσουμε ότι το σύστημα που είναι εγκατεστημένο στη μονάδα 3 της ΔΕΗ (σύστημα MACALDI), το οποίο αφορά την ξηρά αποκομιδή της τέφρας από τους λέβητες, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης εδώ και δύο χρόνια, αλλά ακόμη η επιχείρηση δεν έχει αποφασίσει, εάν θα εγκρίνει την παραλαβή ή όχι του συγκεκριμένου συστήματος και γι' αυτό το λόγο μπορεί μεν να λειτουργεί, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη παραλαβή από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι έχουν εντοπίσει πολλές φορές ατέλειές του, τις οποίες έχουν κοινοποιήσει στη διοίκηση, αλλά και στον τοπικό Τύπο.

Ο γραμματέας του Σωματείου Σταθμών Ορυχείων ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Σαράντος Αλεξανδρής, κατήγγειλε τις ενέργειες της διοίκησης, που αποφασίζει να γίνονται εργασίες χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφάλειας ζωής και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. Όσον αφορά, δε, το συγκεκριμένο περιστατικό ανέφερε ότι έγινε γιατί η υπήρξε βιαστική απόφαση της επιχείρησης να καθαριστεί ο λέβητας, πριν εξασφαλιστούν οι παραπάνω όροι ασφαλείας.

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στους ΑΗΣ και στα Ορυχεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης αναμενόταν να κλείσουν συμβολικά όλες τις πύλες του ενεργειακού κέντρου για μια ώρα (7-8), ενώ σε συνεργασία των τοπικών σωματείων τους με τη ΓΕΝΟΠ θα αποφασίσουν την κλιμάκωση των διαμαρτυριών και του αγώνα τους.


ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/09/2002

10/09/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου