Σελίδες

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ


ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ



Σαρωτικές αλλαγές υπόσχεται να επιφέρει στον αγροτικό τομέα κυρίως των χωρών της Νότιας Ευρώπης το πλαίσιο της νέας αγροτικής πολιτικής που εισηγείται η Κομισιόν με τις προτάσεις της για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Αλλαγές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα μεγάλου αριθμού φτωχομεσαίων αγροτών που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων - που θεωρούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την Κομισιόν (όπως είναι το σκληρό σιτάρι, η σίκαλη κ.α.). Η Κομισιόν επιχειρεί μια φυγή προς τα μπρος με ανατροπές επιδοματικών πολιτικών και καταστροφή μεγάλων τμημάτων του αγροτικού πληθυσμού μέσω της κατάργησης ή της μεγάλης μείωσης των επιδοτήσεων σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα.

Τα εξοντωτικά αυτά αντιαγροτικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), δεν αποτελούν, ωστόσο, κεραυνό εν αιθρία. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένες αποφάσεις καταρράκωσης της στήριξης της γεωργίας, των τιμών παραγωγού, παραπέρα δραστικής μείωσης του αγροτικού πληθυσμού. Και είναι προδιαγεγραμμένες αντιαγροτικές αποφάσεις, που ξεκίνησαν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ δυο χρόνια μετά και οι οποίες "ενισχύθηκαν" το 1999 με τη "γραμμή Βερολίνου" και την "Ατζέντα 2000". Τώρα προχωρούν επί το "αντιαγροτικότερον", ενόψει της επικείμενης διεύρυνσης της ΕΕ και των προκαταβολικών προσαρμογών μπροστά στη νέα συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που συμφωνεί και συναποφασίζει στις Βρυξέλλες την εξόντωση των Κολίγων "είτε με επιδοτήσεις είτε χωρίς αυτές" δεν είναι άμοιρη ευθυνών για αυτή την κατάσταση. Στριμωγμένη από την αποκάλυψη της απάτης που επιχειρεί ενάντια στους αγρότες επιχειρεί και πάλι να τους ξεγελάσει, και κυρίως τους βαμβακοπαραγωγούς, λέγοντας πως θα προσφύγει, ξανά, στις Βρυξέλλες. Και θα ζητήσει, λέει, να της... επιτρέψουν τα αφεντικά της ΕΕ, να πληρώσει "κάτι τις" από τα εθνικά κρατικά ταμεία, για να μετριάσει τη χασούρα της ΕΕ!

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έλεγαν ψέματα πέρυσι στους αγρότες (που είχαν ξανακατεβεί στους δρόμους) τάζοντάς τους 50 δραχμές ενίσχυση για το βαμβάκι, ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η απόφαση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών την Τετάρτη, που περιορίζει σε μόλις 8,50 ως 12,50 δραχμές το κιλό την ενίσχυση για το βαμβάκι που θα δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς και θέτει εκτός επιδότησης άλλους 145.000 τόνους, είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα διδακτική.

Αποκαλυπτική, γιατί δείχνει την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις - δηλαδή, λέει συνειδητά ψέματα - προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, όπως, για παράδειγμα, η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ με το μικρότερο πολιτικό κόστος. Σ΄ αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ήταν παραπλανητικές και αντιφατικές με στοιχεία υποτέλειας. Φορώντας τη "φιλοαγροτική" του μάσκα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι, δήθεν, "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέκεται πάντα στο πλευρό του Έλληνα αγρότη" (!) ξεχνώντας πως οι υπουργοί του συμφώνησαν και ψήφισαν τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγούν στο σφαγιασμό των επιδοτήσεων και στο βαμβάκι και σε άλλα γεωργικά προϊόντα.

Τελειώνοντας να αναφέρουμε πώς είναι κυριολεκτικά αστείο να περιμένουν οι κολίγοι της υπαίθρου από την κυβέρνηση που υπέγραψε τις προηγούμενες αναμορφώσεις της ΚΑΠ, την Ατζέντα 2000 και εφαρμόζει τις πλέον σκληρές πολιτικές σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς να στηρίξει τώρα τα συμφέροντά της. Στόχος τους είναι να ρίξουν στάχτη στα μάτια της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ώστε οι αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς θα έρθουν να μην στραφούν εναντίον της. Μόνο που αυτοί οι κρυφοί πόθοι της κυβέρνησης θα παραμείνουν ανεκπλήρωτοι.

28 Ιουλίου 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου