Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Γ. ΣΕΡΙΦΗ

ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ Γ. ΣΕΡΙΦΗ

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ήταν μια μεγαλειώδης πορεία χιλιάδων διαδηλωτών, κάθε ηλικίας, οι οποίοι ξέσπασαν γεμάτοι οργή και αγανάκτηση εναντίον των πολεμοκάπηλων σχεδίων της Αμερικής, κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ και ΥΠΕΡ του Γιάννη Σερίφη! Τα συνθήματα δονούσαν την Αθήνα από τις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια


Συνθήματα όπως "Φονιάδες των λαών αμερικάνοι" ή "ΛΕΥΤΕΡΙΑ - ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΡΙΦΗ", "Το πάθος για τη Λευτεριά είναι δυνατότερο απ΄ όλα τα κελιά". Γενικά τα συνθήματα ήταν ενάντια στην τρομοκρατική επέμβαση στο Ιράκ και την ντόπια κρατική τρομοκρατία, και μια υπόσχεση πώς ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΟΜΗΡΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία οι διαδηλωτές είχαν γίνει ΕΝΑ ΣΩΜΑ που με υψωμένες τις γροθιές αναφωνούσαν ΝΑΤΟΙ ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ! "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι ενότητα και πάλη". "Πίσω ρουφιάνοι Εμπρός συντρόφοι".

H αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές 5-6000 αλλά στην πραγματικότητα οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από 10.000. Τα κανάλια της αποβλάκωσης την ίδια ώρα έδειχναν τσιφτετέλια στην Τουρκία, τις εξωσυζυγικές δραστηριότητες του Ωνάση, και ότι χαζοχαρούμενο βάζει ο νους του ανθρώπου. Όταν σε κάποια στιγμή το ΑΛΤΕΡ και το STAR εδέησαν να δείξουν κάποιες εικόνες τα στόματα των εκφωνητών και κυρίως του Καψή έσταζαν φαρμάκι: "Πρώτη φορά βλέπουμε πανό συμπαράστασης στη 17Ν" (!) είπε ο Καψής σχολιάζοντας το πανό που έγραφε ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ Γ. ΣΕΡΙΦΗ! "Προστέθηκαν στην πορεία με το έτσι θέλω" συνέχισε.

Η πορεία ήταν ήσυχη αν εξαιρέσουμε κάποιες πέτρες που πέταξαν κάποια στιγμή νεαροί που ξεπήδησαν ξαφνικά μέσα από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών, εναντίων των ΜΑΤ που απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα! Για μια στιγμή οι διαδηλωτές οπισθοχώρησαν αλλά αμέσως ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους φωνάζοντας συνθήματα.

Θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση αύριο από το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, όσον αφορά την μεγαλειώδη αυτή πορεία που πραγματοποιήθηκε μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες και με την απειλή να σε χαρακτηρίσουν τρομοκράτη αυτοί που δολοφονούν λαούς και αθώους ανθρώπους καθώς και οι ντόπιοι λακέδες τους. Το μήνυμα όμως εστάλη: ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ. ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ Γ. ΣΕΡΙΦΗ.

Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια που οι διαδηλωτές αποχωρούσαν απο την πρεσβεία, έγιναν 6 συλλήψεις από τα ΜΑΤ χωρίς οι συλληφθέντες να δώσουν καμία αιτία. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν κρατούνται ακόμη ή αν αφέθησαν ελεύθεροι.

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Μπους προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για την απόφασή του να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία –δολοφονίες, αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις, νέα όπλα και ακόμα ίσως και επέμβαση- κατά του λαού του Ιράκ.

Αυτή η απόφαση αντανακλά την αποφασιστικότητα του Μπους να ελέγξει το Ιρακινό πετρέλαιο και να στείλει ένα μήνυμα ότι όποιος αντιταχθεί στη θέληση της Αυτοκρατορίας θα βομβαρδιστεί μέχρι θανάτου. Ενώ αντιμετωπίζει αντιπολίτευση σε αυτό τον πόλεμο ακόμα και μέσα στο Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα συμπεριλαμβανομένου και του Κόλιν Πάουελ, ο Μπους στηρίζεται στα γεράκια της κυβέρνησής του: τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένει, τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφιλντ και την σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολέσα Ράις. Με τις ενέργειες του ο Μπους αποδεικνύει ότι ο Λένιν είχε δίκιο όταν σημείωνε στο βιβλίο του ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ότι η πολεμική κούρσα δεν είναι ζήτημα προτιμούμενης πολιτικής αλλά είναι ριζωμένη στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος και στον αγώνα του για κέρδη. Ο Μπους καθυστερεί τον πόλεμο μόνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη από το Κογκρέσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Πρώτος σε αυτή τη λίστα βρίσκεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλαιρ, ηγέτης του ρεφορμιστικού εργατικού κόμματος. Όποτε η Αμερική δεν θέλει να δράσει μόνη, ζητά την υποστήριξη του Βρετανικού ιμπεριαλισμού. Απλά δείχνει ότι οι ρεφορμιστές είναι οι εχθροί του εργατικού κινήματος από τα μέσα.

Η οξυμένη ιμπεριαλιστική κρίση οδηγεί σε μια αυξανόμενη αντίθεση εκ μέρους των συμμάχων των ΗΠΑ στον προηγούμενο πόλεμο στο Ιράκ να πληρώσει το τίμημα ενός νέου πολέμου .

Η δημόσια υποστήριξη του Μπλαιρ για τον Μπους, παρά τις αντιρρήσεις από το Εργατικό Κόμμα του Μπλαιρ, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την έμμεση υποστήριξη επίσης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το να κάνει τη Ρωσία και την Κίνα να τον υποστηρίξουν θα είναι πιο δύσκολο καθώς το τελευταίο πράγμα που οι Ρωσικές και Κινεζικές μάζες θέλουν είναι ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Ο Μπους ισχυρίζεται ότι αν ο Σαντάμ καταφέρει να βρει όπλα μαζικής καταστροφής –πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές- τελικά θα τις χρησιμοποιησει. Περαιτέρω ισχυρίζεται χωρίς ίχνος απόδειξης ότι ο Σαντάμ κατέχει χημικά όπλα. Καμία έρευνα όπλων δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Ιράκ για τέσσερα χρόνια. Ο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, Αμερικάνος Σκοτ Ρίτερ δήλωσε ότι το Ιράκ δεν έχει τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ δήλωσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να επαναφέρει τους ερευνητές. Παρόλα αυτά όμως ο Μπους αρνείται να αποδεχτεί αυτή την προσφορά. Είναι απίθανο ότι οποιαδήποτε φόρμουλα να ικανοποιήσει τον Μπους που επιθυμεί ένα πόλεμο και σύντομα.

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του παγκόσμιου πλυθησμού είναι εκπληκτική όταν προέρχεται από το μόνο κράτος στον κόσμο που μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει ατομικές βομβές, στην Ιαπωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα κράτος που έχε δολοφονήσει περισσότερους από 25 εκατομμύρια εργάτες και αγρότες για να διασφαλίσει τα κέρδη του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπους επαναλαμβάνει δημαγωγικά ότι ο πόλεμος του δεν είναι κατά του Ιρακινού λαού, κατά της Ιρακινής χώρας ή κατά του Ιρακινού στρατού –μόνο κατά του Σαντάμ και του καθεστώτος του. Μισό εκατομμύριο παιδιά Ιρακινών που πέθαναν εξαιτίας του Αμερικάνικου μποϋκοτάζ κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών αποκρούουν αυτό το ψέμα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ που διακηρύσσει ότι θα χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε ένα προληπτικό χτύπημα είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τον κίνδυνο μαζικής καταστροφής αλλά για τον έλεγχο του Ιρακινού πετρελαίου ακόμα και αν το κόστος θα είναι η μαζική καταστροφή της περιοχής. Οι κυβερνώντες Άραβες και κάποιοι από τους Ευρωπαίους κυβερνώντες προειδοποιούν τον Μπους ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγήσει τα Αραβικά καθεστώτα να χάσουν τον έλεγχο πάνω στις μάζες. Το συμφέρον των μαζών είναι πράγματι η αντίθεση στους ιμπεριαλιστές και αυτό σημαίνει την ανατροπή αυτών των καθεστώτων που συνεργάζονται με τους ιμπεριαλιστές κατά των μαζών με στόχο τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Σε αντίθεση με τους ηλίθιους στην αριστερά που υποστήριξαν τη συμφωνία του Όσλο με το επιχείρημα ότι η λύση των δυο κρατών είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπους υποστηρίζει τον Σαρόν που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο πόλεμο για να μεταφέρει ένα μεγάλο τμήματ των Παλαιστινίων στην Ιορδανία ή ίσως και στο Ιράκ. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι σε αντίθεση με τον «ρεαλισμό» των ρεφορμιστών, η Μαρξιστική ανάλυση είναι το μόνο εργαλείο που οδηγεί στην κατανόηση της πραγματικότητας και αυτή η πραγματικότητα είναι πολύ απλή: Είτε η ανθρωπότητα θα νικήσει τον ιμπεριαλισμό και τους υπηρέτες της και σε αυτή την περιοχή πρώτα απ’ όλα τους Σιωνιστές ή θα νικήσουν την ανθρωπότητα και θα μας οδηγήσουν σε μια πρωτάκουστη καταστροφή στην ιστορία. Το Ιρακινό καθεστώς αναμφίβολα είναι ένα καταπιεστικό καθεστώς. Καταπιέζει τους Κούρδους. Mε τις ευλογίες των ΗΠΑ, που έδωσαν στο Σαντάμ Χουσείν μια λίστα, δολοφόνησε 5.000 Κομμουνιστές. Τον υποστήριξε στον τρομερό πόλεμο μεταξύ Ιράν - Ιράκ που κόστισε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας δεν είναι ο Σαντάμ αλλά το ιμπεριαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Αυτό το σύστημα έχει διώξει από την παραγωγή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν από πείνα και αρρώστιες. Αν του επιτραπεί, τελικά θα σπρώξει την ανθρωπότητα σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που μπορεί να την καταστρέψει.

Για όλους αυτούς τους λόγους το συμφέρον της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι να εμποδιστεί αυτός ο πόλεμος. Αν αποτύχουμε να σταματήσουμε την πολεμική κούρσα, το συμφέρον της εργατικής τάξης και του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας είναι να δει την επαναστατική ήττα του ιμπεριαλιστικού τέρατος. Υποστηρίζουμε ότι το συμφέρον όλων των απλών μελών των κομμάτων και των ομάδων που ισχυρίζονται πως βρίσκονται στα αριστερά είναι η υπεράσπιση του Ιράκ κατά της ιμπεριαλιστικής σφαγής. Αυτή η υπεράσπιση δεν σημαίνει καμιά πολιτική υποστήριξη στο καθεστώς του Σαντάμ. Για την ήττα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού απαιτείται μια επαναστατική ηγεσία που θα μπορεί να κινητοποιήσει τις μάζες της μέσης Ανατολής. Στο Ιράκ οι επαναστάτες θα είναι οι καλύτεροι στρατιώτες στο στρατό χωρίς παρόλα αυτά να υποστηρίζουν πολιτικά το καθεστώς.


--------------------------------------------------------------------------------


Από το ΙΝΤΥ

Αρκετά μαζική η αντιπολεμική πορεία στην Αθήνα. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν από το μπλοκ των αναρχικών έφυγαν πέτρες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Τουλάχιστον έξι άτομα - φοιτητές/τριες όλοι/ες κατά πάσα πιθανότητα- συνελήφθησαν αργότερα σε ..στάση του μετρό.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην σημερινή αντιπολεμική πορεία στην Αθήνα. Οι πολλές προσυγκεντρώσεις συνέκλιναν προς το Σύνταγμα κατά τις 6.30 και λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι ομιλίες.

Ο κόσμος του ΚΚΕ (τουλάχιστον η μισή διαδήλωση) παρέκαμψαν την πλατεία Συντάγματος και ανέβηκαν προς τη Βουλή μέσω της Βουκουρεστίου, αφού οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα δεν έδειχναν και ιδαίτερα πρόθυμοι να κάνουν χώρο για να περάσουν.

Έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας (ΚΚΕ+ΝΑΡ-Μ/λ και λοιπός εξωκοινοβουλευτικός χώρος) ξεκίνησε πριν καν τελειώσουν οι ομιλίες στο Σύνταγμα (όπου δεν υπήρχε και κανένα ..ενθουσιώδες κλίμα). Σύντομα ακολούθησαν και τα μπλοκ της Γένοβας 2001 και της πρωτοβουλίας για το Ελλ.Κοινωνικό Φόρουμ, που συνολικά αριθμούσαν περίπου 2.000-2.500 άτομα.

Η πορεία ήταν μια..κλασσική μαζική αντιπολεμική πορεία στην Αθήνα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δυναμικά συνθήματα με βήμα από τα μπλόκ της ΚΝΕ και των φοιτητών των ΕΑΑΚ , βόλτα με αργόσυρτα συνθήματα από τους μεγαλύτερους ηλικιακά του ΚΚΕ και των οργανώσεων της άκρας αριστεράς, ..χυμαδιό και πηγαδάκια στο μπλοκ του Δικτύου, ταμπούρλα και ατελείωτες πικέτες στο μπλοκ της Γένοβας 2001. Πολύ δυναμικοί ήταν και οι νεολαίοι του ΣΥΝ, οι οποίοι φώναζαν μέχρι και "σκυλιά φυλάτε τα αφεντικά σας" στους μπάτσους!

Το μπλοκ της Συσπείρωσης Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία είχε ένα μεγάλο πανό για τον Σερίφη και πολλά συνθήματα του κόσμου του μπλοκ εστίαζαν εκεί. Γενικότερα πάντως ακούστηκαν πολλά συνθήματα αλληλεγγύης στον Σερίφη. Πανό αλληλεγγύης είχε καταβάσει και το ΝΑΡ, αν δεν κάνω λάθος..

Πίσω από το μπλοκ της Συσπείρωσης, ήταν το μπλοκ των αναρχικών με συμμετοχή 200-300 ατόμων. Στην Βασσιλίσης Σοφίας, λίγο πριν το μέγαρο μουσικής, κάποιοι από το μπλοκ έριξαν δεκάδες πέτρες σε μια Alpha Bank. Αργότερα, και καθώς το μπλοκ είχε μόλις περάσει την πρεσβεία, εξαπολύθηκε επίθεση με πέτρες στους μπάτσους που βρίσκονταν στην γωνία της πρεσβείας (απέναντι από την Μαβίλη).

Οι μπάτσοι απάντησαν με δακρυγόνα και το μπλοκ των αναρχικών οπισθοχώρησε. Από τα δακρυγόνα δάκρυσαν όλοι οι διαδηλώτες που βρίσκονταν σε ακτίνα 300 μέτρων, αλλά και οι μπλε μπάτσοι, οι οποίοι δεν είχαν μάσκες. Ήταν πραγματικά τραγελαφικό το θέαμα: οι διαδηλωτές άνετοι γενικά, λίγος βήχας, μερικά δάκρυα. Δύο διμοιρίες μπλε μπάτσων να κλαίνε ..ασταμάτητα, να μην μπορούν αν συνέλθουν, μερικοί έτοιμοι να ξεράσουν! Δεν είναι τίποτα παιδιά, μετά από μερικές φορές το συνηθίζεις...

Η κατάσταση ηρέμησε γρήγορα, αλλά τα απαράδεκτα δεν άργησαν να συμβούν. Άρκετοί χακί μπάτσοι ακολούθησαν τον κόσμο που έφευγε προς την Πανόρμου, από την Σούτσου. Στην στάση του μετρό των Αμπελοκηπών (δεν ξέρω αν ήταν μέσα ή έξω) συνελήφθησαν 6 τουλάχιστον άτομα, απ'ότι μαθαίνω φοιτητές όλοι/ες. Κάποιοι/ες είναι από το Πολυτεχνείο..

01/11/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου