Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ


ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη ΝΠ στις 9 Μαϊου 1998


Ηταν μαζί μας την Τρίτη 14 Απρίλη ο 28χρονος Νιγηριανός Ούσε Ογκμπουέφι, στη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία, φωνάζοντας με πάθος συνθήματα, όπως "Οχι στο ρατσισμό", "Η ξενιτιά δεν είναι ντροπή" και "Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές".

Είχε κάνει λάθος όμως ο φίλος μας ο Ούσε. Οι Ελληνες σιγά σιγά γίνονται ρατσιστές και ένας από αυτούς, ο ακροδεξιός συνομήλικος του Ούσε, Ευθύμιος Κυριόπουλος, που τα κανάλια της ντροπής δεν έδειξαν τον αγκυλωτό με τατουάζ που είχε στο μπράτσο του, αφαίρεσε χωρίς λόγο τη ζωή του Νιγηριανού μικροπωλητή. Τα δάκρυα όμως δεν ταιριάζουν στον αδελφό μας, τον Ούσε. Οπως δεν ταιριάζουν και σε όλους τους "Ούσε" του κόσμου. Ταιριάζει μόνο η Οργή. Οργή για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική υστερία των διάφορων ΜΜΕ που έδωσαν την ευκαιρία σε φασιστικά κατακάθια όπως ήταν η ομάδα του Κυριόπουλου, που την αποτελούσαν οι: Ηλίας Πανταζής, Μανώλης Θωμόπουλος, Γιάννης Κοροβέσης και Γιώργος Κούλης, να αφαιρέσουν τη ζωή από έναν μετανάστη από τη Νιγηρία που λίγες μέρες πριν φώναζε στο Σύνταγμα δίπλα μου, "Οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές"!

Φτωχέ Ούσε, στο πρόσωπό σου το "Αυγό του Φιδιού" επωάσθη τόσο γρήγορα. Η Αλβανοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν έδαφος. Θυμάστε φίλοι αναγνώστες το αστυνομικό περίστροφο που "τυχαίως" εκπυρσοκροτεί σε επιλεγμένους στόχους - επίσης "τυχαίους"; Ο εθνικισμός με τις πολλές μάσκες του χρησιμοποιείται για να ευνουχίζει τη δυναμική της ενότητας των εκμεταλλευόμενων. Και αυτοί, το επίσημο κράτος, η αστυνομία και οι εισαγγελείς να μιλάνε για "φαινόμενα" και μάλιστα "μενονομένα". Δεν είναι αφέλεια. Γιατί αν η αφέλεια είναι ιδιότητα συζητήσιμη για τον πολίτη, τότε η επίκλησή της για τα αστικά ΜΜΕ που χύνουν τα γνωστά κροκοδείλια δάκρυά τους πάνω από το πτώμα του μαύρου μετανάστη και συγχρόνως λιβανίζουν πότε τον ευρωπαϊκό "παράδεισο" και πότε την "ελευθερία της αγοράς", που κάνουν ρεπορτάζ και προβληματίζονται περί "αναγνωρισμένων" και μη "Συνδέσμων" από τις ΠΑΕ, που λένε πολλά και ποικίλα περί "ελευθερίας της γνώμης" ακόμη και για τους φασίστες στο όνομα πάντα της δημοκρατίας, είναι ένα δοκιμασμένο προπαγανδιστικό όπλο, ψυχρή υπολογιστική πολιτική, με ξεκάθαρο στόχο να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο πολύ από τη συλλογική μνήμη των εργαζομένων οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Και οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από αυτούς που δημιουργούν την ανεργία, που ξεζουμίζουν στα επιχειρηματικά τους γκέτο την εργατική δύναμη. Που στρατολογούν από το χωνευτήρι της εξαθλίωσης - που οι ίδιοι και το άθλιο σύστημά τους δημιουργούν - νέους που ξέμειναν από όνειρα πριν ακόμη αρχίσουν να ονειρεύονται και τους μετατρέπουν σε πελάτες ναρκοεμπόρων και σε "υπήκοους" για τις κερκίδες των γηπέδων, όπου με τον ίδιο "τσαμπουκά" που ο "πρόεδρος" "κλείνει" τις μεγάλες μπίζνες με τους πολιτικούς υπηρέτες του, "καθορίζει" και τα παιχνίδια προς τέρψη και εκτόνωση των παιδιών "του". Απαραίτητο εργαλείο γι΄ αυτήν τη δουλιά είναι και ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, που είναι προσηλωμένος στον ίδιο στόχο από καταβολής καπιταλισμού: στην υπεράσπιση της "τάξης πραγμάτων" του στήματος. Αυτός είναι ο ρόλος του.

Δεν πρόκειται λοιπόν για "φαινόμενα" αλλά για εκφάνσεις ενός συστήματος που παίρνει δύναμη από την αδυναμία των εκμεταλλευόμενων. Που ζωντανεύει ευθέως ανάλογα με τα πτώματα που δημιουργεί γύρω του. που γίνεται τόσο αδίστακτο, όσο διστακτικοί γίνονται αυτοί που παράγουν τον πλούτο και εισπράττουν τη μιζέρια. Που το μόνο που φοβάται, δεν είναι οι θρήνοι και οι κατάρες τους, όσο αληθινά κι αν είναι αυτά, αλλά την οργανωμένη αντίσταση όλων των εργαζομένων, ελλήνων και αλλοδαπών.

Αυτό που εξοργίζει μετά τη δολοφονία του Νιγηριανού μικροπωλητή, είναι η χωρίς όριο υποκρισία ορισμένων. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και οι ιθύνοντες των αστικών πολιτικών σχηματισμών, συμπεριφέρονται περίπου ως Πόντιοι Πιλάτοι, τόσο όσον αφορά το φόνο του Ούσε, όσο και τα διάφορα πογκρόμ εναντίων των Αλβανών σ΄ όλη τη χώρα. Και αυτό όταν, άνθρωποι που ανήκουν στις γραμμές τους ενισχύουν ευθέως το παραλήρημα της "εθνοφυλετικής κάθαρσης" και ρίχνουν νερό στο μύλο της αιματολογικού τύπου απόδοσης ευθυνών για την εγκληματικότητα.

Οσο για τα - ιδιωτικά κυρίως - ΜΜΕ του απύθμενου θράσους, τι να πει κανείς; Αυτοί οι ίδιοι που επί μακρόν έχουν μετατρέψει όλους τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα σε υποψήφιους δράστες εγκλημάτων πριν ακόμα αυτά γίνουν, έρχονται τώρα να συνεχίσουν την ίδια αθλιότητα... κλαίγοντας πάνω από το πτώμα του μαύρου αδελφού μας. Αλήθεια, όμως, πόσο "αθώο" είναι το επίσημο κράτος και οι ηγεσίες του για το "μικρομεσαίωνα", όπως αποκάλεσε ο Δ. Ρέππας το κλίμα των ημερών, προσπαθώντας να αποσείσει από τις κυβερνητικές πλάτες τις ευθύνες που τους αναλογούν; Δεν είναι η κυβέρνηση και το κράτος, του οποίου τις υποθέσεις διαχειρίζεται, που έχουν χωρίσει τους ανθρώπους σε ά και β΄διαλογής, ανάλογα με την εθνικότητά τους; Δεν είναι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη που έκανε "δώρο" στους εφοπλιστές την απόφαση να μην ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες που πνίγονται στα καράβια τους; Δεν είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης ο κ. Ρωμαίος, ο οποίος από την Αυστραλία που βρισκόταν δήλωσε ότι για την έξαρση της εγκληματικότητας πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αποκλειστικά στους Αλβανούς; Και όταν οι δυνάμεις Ασφαλείας ξυλοκοπούν Αλβανούς εργάτες και τρομοκρατούν το κέντρο της Αθήνας σε επιχειρήσεις - "σκούπα" - δεν λέει πως "κάνουν τη δουλιά τους"; Τελικά δεν είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που συντηρούν με την ταξική "αδιαφορία" τους ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης για τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας, και που αφού τους ξεζουμίζουν, μετά τους παραδίδουν με φαρισαϊκά και φασιστικά κηρύγματα στα "δικαστήρια" καταδίκης των υπευθύνων για την ανεργία, την εγκληματικότητα και όλα σχεδόν τα δεινά που πλήττουν τον τόπο;

Oτι κι αν κάνουν για να κρύψουν ότι οι ίδιοι είναι που συντηρούν και αναπαράγουν το θερμοκήπιο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού, και της "λελογικευμένης" αστυνομοκρατίας, υπάρχουν τα έργα τους που αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι κυβερνώντες και όλοι οι υπηρέτες ενός αντιδραστικού συστήματος είναι οι αυτουργοί τόσο της εξαλλοσύνης που ζούμε τον τελευταίο καιρό, όσο και για το φόνο του Ούσε. Ομως ν΄ άναι σίγουροι όλοι αυτοί ότι θα δώσουν λόγο για τις πράξεις τους. Αδελφέ μας Ούσε θ΄ άσαι μαζί μας σ΄ όλες τις πορείες μαζί με τους φίλους σου Νιγηριανούς, Ελληνες, Αλβανούς, Φιλιππινέζους.

Κι εμείς ας αντιδράσουμε πιο αποφασιστικά. Ας πούμε ΟΧΙ, όχι μόνο στους ενόχους αλλά και στις διαδικασίες που τους γεννάνε πριν μετρήσουμε κι άλλους νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου