Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

(από τον Παναγιώτη Βήχο)

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


Το εμπόριο της γνώσης είναι μια "επιχείρηση" που ανέκαθεν είχε πολύ "ψωμί". Το εμπόριο της γνώσης πάντα ήταν προσοδοφόρο. Κι όσο περισσότερο υποβαθμίζεται το κατ΄ ευφημισμό πλέον δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τόσο περισσότερα είναι τα κέρδη των εμπόρων αυτών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, σημειώνει έκρηξη - όπως γράφει ο ίδιος ο αστικός Τύπος - στην ίδρυση ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα, με σχετικό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, το υπουργείο Παιδείας χορήγησε φέτος συνολικά 83 άδειες ίδρυσης σχολείων, από τις οποίες οι 42 αφορούν την επαρχία. Σε 11 μάλιστα από αυτά, συμμετέχουν και φροντιστές, ένα φαινόμενο το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία που εισήγαγε η "μεταρρύθμιση", καθώς το "ενιαίο" λύκειο του ανταγωνισμού οδήγησε τους μαθητές να παρακολουθούν φροντιστήριο σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά τις Προϋποθέσεις για τη μετατροπή των φροντιστηρίων σε ιδιωτικά σχολεία(!). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο "χορό" έχει μπει και η Εκκλησία, με πολλές μητροπόλεις να ζητούν είτε διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην ιδιωτική εκπαίδευση - όσες ήδη έχουν σε λειτουργία κάποια σχολεία - είτε άδεια ίδρυσης νέων, με το πρόσχημα, μάλιστα, ότι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες με... φτηνά δίδακτρα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το κύμα της προσφυγιάς φουντώνει και οξύνεται καθώς αυξάνεται η ληστεία των φτωχών χωρών του Τρίτου Κόσμου και των εξαθλιωμένων λαϊκών μαζών των κρατών του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού". Καραβάνια εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας ψάχνουν παντού σ΄ όλο τον πλανήτη για μια γωνιά να ξαποστάσουν και μια δουλειά για να μην πεθάνουν από την πείνα. Στη χώρα μας, στη Θράκη δύο χιλιάδες επτακόσιοι πρόσφυγες κρατούνταν στοιβαγμένοι σαν ζώα, σε τέτοιες συνθήκες εξαθλίωσης που δεν αντέχουν άνθρωποι και, γι΄ αυτό, επιχείρησαν να φύγουν, μέχρι να ξανασυλληφθούν ξανά. Η υποκρισία του "ανθρωπισμού" των κυβερνώντων δεν μπορεί να αποκρυβεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση και τα αφεντικά της ΕΕ επιχειρούν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους για το τεράστιο αυτό παγκόσμιο πρόβλημα. Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μεταναστών που έρχονται στη χώρα μας - μέσω της νομιμοποίησής τους κλπ, - απλώς, αφήνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη για να εξασφαλίζονται από την υπερεκμετάλλευσή τους άνομα κέρδη και η "ανταγωνιστικότητα" με τη συμπίεση του εργατικού κόστους και άλλα αντίστοιχα ευνοϊκά μέτρα για τα μονοπώλια και το κεφάλαιο. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, για την εξασφάλιση συνθηκών ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους υποδοχής των προσφύγων και για την εξασφάλιση όλων των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Για την ανεργία δεν φταίνε οι μετανάστες, ούτε οι έλληνες εργαζόμενη. Φταίει το σύστημα, η κυβέρνηση και η ΕΕ. Αυτοί είναι οι εχθροί μας όχι οι μετανάστες. Να μην μας διαφύγει το γεγονός πως η κυβέρνηση αντί να πάρει τα παραπάνω μέτρα, αντίθετα αποφάσισε να ενισχύσει το... φράχτη. Με άλλα λόγια προωθείται η χρήση δορυφορικού συστήματος στην "καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης" και η χρήση του Πολεμικού Ναυτικού χωρών της ΕΕ για την απόκρουση του... εχθρού.

Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

"Εταιρία περιφράξεων" για την αποθάρρυνση των απελπισμένων της Γης, που συνωθούνται στα ελληνικά σύνορα, στήνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπαμε και πάρα πάνω. Tην προηγούμενη βδομάδα μάλιστα ανακοίνωσε και μέτρα... απώθησης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι, πλέον, δε θα προλαβαίνουν να πατούν στο έδαφος της χώρας μας. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών συζητήθηκαν σχέδια για τη θέσπιση περισσότερων τρόπων ελέγχου με την καθιέρωση λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων βιομετρικών στοιχείων. Έτσι, για να ταξινομούνται καλύτερα όσοι αλλοδαποί παραμείνουν στη χώρα μας και οι οποίοι θα περνούν από κόσκινο. Έτσι, λοιπόν, σα να είναι η χώρα οικόπεδο, η κυβέρνηση φτιάχνει φράχτη, όπου οι ευτυχισμένοι και ευημερούντες Έλληνες πολίτες θα προφυλαχτούν από τις στρατιές των πεινασμένων, που καραδοκούν να τους αρπάξουν το ψωμί από το στόμα! Γιατί αυτή την εικόνα καλλιεργούν με τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας οι κρατούντες. Το πιο μεγάλο ψέμα όμως είναι ότι εμφανίζουν τους "ξένους άρπαγες του μεροκάματου του Έλληνα", τη στιγμή που προωθούν οικονομικές πολιτικές που διευρύνουν τον αριθμό των θέσεων ανεργίας, καταστρέφοντας το ασφαλιστικό σύστημα, υποβαθμίζοντας το σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος σύντροφοι για κάθε Έλληνα πολίτη δεν είναι ο αλλοδαπός, που ψάχνει για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά οι κρατούντες, που μοιράζουν ένα ξεροκόμματο σε πολλά κομμάτια. Φυσικά οι ίδιοι δεν τρώνε από αυτό. Γι΄ αυτό φωνάζουν οι άθλιοι ότι "δε χωράμε όλοι σε αυτήν τη χώρα". Η αλήθεια είναι πώς κάποιοι περισσεύουν. Είναι οι ίδιοι και το σάπιο σύστημά τους. Περισσεύουν και θα πεταχτούν στα σκουπίδια της ιστορίας, αυτοί που σήμερα ενισχύουν την πολιτική "απώθησης" όσων εξαθλιώνει κάθε μέρα ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

ΣΤΟ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Η ομολογία του Ν. Χριστοδουλάκη, ότι η κυβέρνηση άρχισε ήδη το αλισβερίσι με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι δουλειές των οποίων "ανοίγουν", αφού και στο σχετικό νομοσχέδιο με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης κατοχυρώνεται ο ρόλος τους μέσα στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποδίδει μία πολύ σημαντική πλευρά των στόχων που έθετε η κυβέρνηση με την ψήφισή του. Αποκαλύπτει έναν από τους στρατηγικούς στόχους αυτής της αντιασφαλιστικής ανατροπής. Επιβεβαιώνει, δηλαδή, την επιχειρούμενη βαθιά αντεργατική τομή στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν και νέες εισφορές, τις οποίες θα εκμεταλλεύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι συντάξεις θα εξαρτώνται πλέον όχι από το επίπεδο της απασχόλησης και το καθεστώς της εργασίας, αλλά, κυρίως, από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού τζόγου. Ταυτόχρονα, με την υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος μπαίνει δυναμίτης στα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε χρηματοδότες των πολυεθνικών που τους εκμεταλλεύονται. Εξάλλου και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία σε ποια κατεύθυνση απαιτεί το μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο να κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας και σε άλλες εργασιακές ομάδες, μείωση του βαθμού αναπλήρωσης της σύνταξης - συντάξεων που έτσι και αλλιώς είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα - αλλά και εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων συνταξιοδότησης..!

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ... ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ!

Γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές το μήνα κόστιζε μέχρι το τέλος του Ιουνίου στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας και, επομένως, στους Έλληνες φορολογούμενους - σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - η ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αφγανιστάν! Λέμε κόστιζε γιατί μέσα στον Ιούλη το κόστος αυτό θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αφού οι αμερικανοί ζήτησαν την αύξηση της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής και, βέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί όπως είναι φυσικό, θετικά στο... συμμαχικό αίτημα.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

"Όπου φτωχός κι η μοίρα του" λέει ο λαός μας. Και τη λαϊκή αυτή ρήση έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει μια έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την αυτοαξιολόγηση του επιπέδου υγείας σε 5.000 ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, λοιπόν, το 16% των νοικοκυριών δήλωσαν, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και το 6%, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για νοσοκομειακή φροντίδα. Γεγονός, το οποίο σημαίνει, ότι είναι είτε μετανάστες, είτε μακροχρόνια άνεργοι, είτε ανασφάλιστοι ή η ασφάλιση που έχουν δεν τους εξυπηρετεί. Κι ενώ, είναι γνωστό, πως στην Ελλάδα είναι μεγάλες οι ιδιωτικές δαπάνες για τις υπηρεσίες Υγείας - ξεπερνούν το 42% - τα προηγούμενα στοιχεία φανερώνουν, πως τα φτωχά νοικοκυριά είναι αυτά, που πληρώνουν αναλογικά ακριβότερα τις σχετικές υπηρεσίες. Οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία μεγάλωσαν και χρειάζονται μέτρα κοινωνικής πολιτικής, ήταν μια απ΄ τις επισημάνσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της προαναφερόμενης έρευνας. Η παραπάνω έρευνα έγινε με βάση τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, και εντάσσεται σε μια γενικότερη έρευνα που αφορά 70 χώρες και επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα για τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα: Σ΄ ένα ερώτημα απάντησαν 919 άτομα και 175 απ΄ αυτά είπαν ότι δεν είχαν καμιά επαφή με το υγειονομικό σύστημα, γιατί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σχετικό οικονομικό κόστος. Μάλιστα μια ξένη επιστήμονας σημείωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες: Ενα νοικοκυριό μπορεί να πτωχεύσει πλήρως, λόγω ενός σημαντικού προβλήματος υγείας στην οικογένεια! Κατά τα άλλα, σύντροφοι, το "κοινωνικό κράτος" - κατά την προσφιλή έκφραση της κυβέρνησης - ευημερεί στη χώρα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου