Σελίδες

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ 2010


ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ
ΠΑΣΟΚ

Όχι στο ξεπούλημα της χώρας και στην υποταγή στις επιταγές της
Τρόικας και του ΔΝΤ.

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και ότι έχει να κάνει με το
λεγόμενο κοινωνικό κράτος





FREE photo hosting by Fih.gr
Aρχίζοντας με τους αυτοκινητιστές, η
κυβέρνηση ξεκινάει την επίθεσή της ενάντια σε όλα τα εργαζόμενα στρώματα της
κοινωνίας. Συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, ορκωτοί
λογιστές, ταξιτζήδες, είναι στο στόχαστρο. Πέρα από αυτούς, στο στόχαστρο
βρίσκονται - και έχουν την… τιμητική τους - οι εργαζόμενοι στον OΣE,
στις αστικές συγκοινωνίες και στη ΔEH που ξεπουλιέται κατά 40% κατ’
απόφαση της Tρόικας. Ό,τι έχει να κάνει με το κοινωνικό κράτος, υγεία/δημόσια
νοσοκομεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, οδηγούνται στην καταστροφή. Σύνθημά
μας αυτή τη χρονική περίοδο και στόχος της πάλης μας είναι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ
ΠΑΣΟΚ
και το διώξιμο του ΔΝΤ. Αυτό θα σημάνει την απαρχή πιο προωθημένων
στόχων που θα έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης που σήμερα
βρίσκεται εγκλωβισμένη στη λογική των κυρίαρχων καθεστωτικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ,
ΝΔ και ΛΑΟΣ.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μετά την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη και την ουσιαστική παραχώρηση της διακυβέρνησης της Ελλάδας στους δανειστές μας (Τρόικα), αυτοί με τη σειρά τους - μέσα σε 6 μήνες - θέλουν να ξεπουλήσουν ότι έχει και δεν έχει η Ελλάδα με μεγάλη αξία. Η απεργία των φορτηγατζήδων (που θα επανέλθουν το φθινόπωρο) θα είναι παρανυχίδα μπροστά στην απεργία των υπαλλήλων της ΔΕΗ εάν γίνει πράξη η απαίτηση της Τρόικας να πουληθούν τα κομμάτια της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Ως γνωστόν η Τρόικα επισημοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην κυβέρνηση την απόφασή της να συνδέσει με το Mνημόνιο την απαίτηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH. Eθεσε μάλιστα τελεσίγραφο, μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού• και μάλιστα συγκεκριμένες, για το ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση, όπως και ποια ορυχεία για την τροφοδοσία σε καύσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα περάσουν σε ιδιώτες.

Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Είναι ότι η Τρόικα αφενός ζητάει μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να έχουν πουληθεί οι λιγνιτικές μονάδες, αλλά και μέρος του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, το οποίο είναι όλα τα λεφτά και που διαχειρίζεται σήμερα η ΔΕΣΜΗΕ. Στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΣΜΗΕ υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα καταργούσε το χαρακτήρα της ΔΕΚΟ (Δημόσιας Επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας) που έχει η ΔΕΗ και άρα η ιδιωτικοποίηση (έτσι άρον – άρον και με το ζόρι γιατί θέλουν λεφτά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ) μονάδων και κυρίως του δικτύου διανομής, αφενός μυρίζει ιδιωτικό δάκτυλο και αφετέρου αυξήσεις των τιμολογίων, ώστε να έρθουν στα κανονικά ευρωπαϊκά επίπεδα.

Το γνωστό παραμύθι ότι τα Ελληνικά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι φθηνότερα άλλων χωρών της ΕΕ – γι’ αυτό και θα αυξηθούν κατά 105% από το Σεπτέμβρη! - αλλά ΟΛΟΙ ξεχνούν να πουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα, είναι σχεδόν οι μισοί από τους άλλους Ευρωπαίους.

Επιχειρηματικό πάρτι, λοιπόν, δισεκατομμυρίων ελπίζουν να στήσουν στην πλάτη της ΔΕΗ ισχυρά συμφέροντα της ενεργειακής αγοράς, με απολήξεις στον εκδοτικό κλάδο και δη σε ισχυρά συγκροτήματα που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω της υπερχρέωσής τους, αξιοποιώντας κατάλληλα τις υποτιθέμενες «εντολές» της τρόικας για απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με τεμαχισμό και εκποίηση χρυσοφόρων μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γνωστός μεγαλοκατασκευαστής που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητες στην ενέργεια και διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα, είναι από τους πρώτους επιχειρηματίες που κινήθηκαν, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς, και στράφηκε σε ευρωπαϊκούς γίγαντες για να δημιουργήσει συμμαχία, με στόχο την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι «βαρόνοι» της ενεργειακής αγοράς, εξίσου καλά συνδεδεμένοι με το σύστημα των ελληνικών media και με το πολιτικό παρασκήνιο. Οι «αεριτζήδες» της ενέργειας, όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που μέσα σε λίγα χρόνια μπορεί, ανεξάρτητα από την οικονομική τύχη της χώρας, μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη, με τη δέσμευση συγκριτικά ελάχιστων κεφαλαίων και τεχνογνωσίας (εξ ου και ο μάλλον εύστοχος χαρακτηρισμός «αεριτζήδες»…). Το σχέδιο των «χρυσών» business στην ενέργεια, όπως τουλάχιστον το οραματίζονται οι «βαρόνοι», έχει ως εξής: Η Κομισιόν θα εντάξει στο μνημόνιο, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης προόδου της τρόικας, την υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της. Με πρόσχημα αυτή την «εντολή» της τρόικας, η κυβέρνηση θα θέσει σε κίνηση το μηχανισμό εκποίησης, ενώ η ΓΕΝΟΠ θα αρχίσει, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, σκληρές κινητοποιήσεις, που μπορεί και να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση, με τη δύναμη του… μνημονίου, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, το μέτρο της εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ θα περάσει και θα ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο μέρος του μεγάλου σχεδίου. Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της ενέργειας επιχειρηματίες ετοιμάζονται να προσφέρουν σε ισχυρούς ξένους ομίλους, όπως η γερμανική RWE, την «τεχνογνωσία» τους σε θέματα λειτουργίας του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας (γιατί, φυσικά, δεν έχουν ιδέα πώς να λειτουργήσουν μια λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού…). Και με αυτό το «κεφάλαιο», να εξασφαλίσουν «συμμαχίες», μέσω των οποίων θα διεκδικήσουν τις «χρυσές» μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες θα εντάξουν στις ήδη υφιστάμενες υποδομές τους στην ενέργεια, δημιουργώντας σε συνεργασία με τους ξένους εταίρους τις επιχειρήσεις που θα κυριαρχήσουν στην ενέργεια, την ώρα που η ΔΕΗ θα συρρικνώνεται και –γιατί όχι;- θα περνά σε ρόλο δευτεραγωνιστή.

Όπως γράφει και ο Γιώργος Παυλόπουλος, στο ΠΡΙΝ: «Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το μείζον θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που φαίνεται ότι αποτελεί και ένα από τα κεντρικά ζητούμενα αυτού του γύρου – μαζί, φυσικά, με τη διακοπή της κρατικής εγγύησης στις επικουρικές συντάξεις και την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στο όνομα των μεγάλων χρεών, για τα οποία υπεύθυνες είναι, πρωτίστως, οι ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι δήθεν αυτά που ζητούνται είναι πέρα από τις προβλέψεις του μνημονίου, η αντιπροσωπεία της κομισιόν, η οποία προηγήθηκε κατά μερικές ώρες της τρόικα, προετοιμάζοντας κατάλληλα το έδαφος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

«Δεν ερχόμαστε για να διαπραγματευτούμε, αλλά για να σας ενημερώσουμε για την εξειδίκευση των όρων του μνημονίου που αφορούν στην αγορά της ενέργειας», φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ένας από την εξαμελή ομάδα των ευρωπαίων ελεγκτών προς τον ΓΓ ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σε έξι μήνες, θα έχετε πουλήσει τη ΔΕΗ». Μία μέρα αργότερα, άλλος αξιωματούχος επανήλθε στο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε, βεβαίως, ότι η κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν δικαιούται να δηλώνει ότι πιάστηκε στον ύπνο. Όπως, άλλωστε, αποκαλύφθηκε στον Τύπο, μόνο τον τελευταίο μήνα οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υπηρεσίες τους είχαν δεχθεί όχι μία ή δύο, αλλά 13 επιστολές από τα κοινοτικά όργανα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα – κάτι που, αν μη τι άλλο, προϊδέαζε για το τι θα γινόταν μόλις έφταναν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της κομισιόν και της τρόικας.

Εκεί που ενδεχομένως ένιωσαν μια κάποια έκπληξη οι κυβερνητικοί είναι με τον ωμό και επιτακτικό τρόπο με τον οποίο έθεσαν οι διεθνείς γκαουλάιτερ το θέμα της ιδιωτικοποίησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και του διαχωρισμού της παραγωγής από τη διανομή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αρνήθηκαν να ακούσουν ακόμη και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι έλληνες επιχειρηματίες – οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι το «φιλέτο» της ΔΕΗ, δηλώνοντάς τους ξεκάθαρα ότι «δεν ήρθαμε εδώ για να προστατεύσουμε τα δικά σας συμφέροντα, ας την πάρουν οι ξένοι»!

Αυτή η πλευρά, ενδεχομένως, είναι και η μόνη που προκαλεί μια κάποια πραγματική δυσφορία στην κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς δεν επιθυμεί να τα σπάσει με το ντόπιο κεφάλαιο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ να προβάλει ορισμένη αντίσταση – με διπλό στόχο: αφενός, να αποτρέψει ένα σημαντικό πλήγμα για την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου και, αφετέρου, να πείσει τους εργαζόμενους ότι θα είναι καλύτερα γι’ αυτούς εάν δεχθούν το μικρότερο κακό – ήτοι, την πώλησή της σε Έλληνες.

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ, για την ώρα τουλάχιστον, δηλώνει έτοιμη να δώσει σκληρό αγώνα. «Δεν μας ενδιαφέρει εάν θα συλληφθούμε και θα πάμε φυλακή. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος. Θετική στάση – μόνο που η εμπειρία από τους κυβερνητικούς συναδέλφους του από άλλους χώρους δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι η ΓΕΝΟΠ είναι πραγματικά αποφασισμένη να δώσει και σε θέση να οργανώσει αυτόν το μεγάλο και σκληρό αγώνα».

http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=8330

Aρχίζοντας, λοιπόν, με τους αυτοκινητιστές, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεσή της ενάντια σε όλα τα εργαζόμενα στρώματα της κοινωνίας. Συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικηγόροι, ορκωτοί λογιστές, ταξιτζήδες, είναι στο στόχαστρο. Πέρα από αυτούς, στο στόχαστρο βρίσκονται - και έχουν την… τιμητική τους - οι εργαζόμενοι στον OΣE, στις αστικές συγκοινωνίες και στη ΔEH που ξεπουλιέται κατά 40% με απόφαση της Tρόικας. Ό,τι έχει να κάνει με το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, υγεία/δημόσια νοσοκομεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, οδηγούνται στην καταστροφή.

H προπαγάνδα ότι «απελευθέρωση της αγοράς» θα αντιμετωπίσει την κρίση του καπιταλισμού, έχει την ίδια αξία με την προεκλογική δήλωση του Γ.A.Π. ότι «λεφτά υπάρχουν», και με τις υποσχέσεις ότι θα «αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες» μέχρι να μας φορέσει τον ζουρλομανδύα του ΔNT, της EE και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας που φέρει τον τίτλο Mνημόνιο.

H λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» είναι το ελεύθερο στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο να κυριαρχήσει παντού, ασύδοτο, μετατρέποντας τον λαό της χώρας σε λαό-σκλάβο.

Aπέναντι στην κοινωνική καταστροφή που προκαλεί ο παρακμασμένος και σε κρίση καπιταλισμός, τα εργαζόμενα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου πρέπει να ταχθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης, που πρέπει να αφυπνιστεί, σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο πάλης, για την αποτίναξη του Mνημονίου και της τυραννίας της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ και όλων των ντόπιων στηριγμάτων τους. Σύνθημά μας αυτή τη χρονική περίοδο και στόχος της πάλης μας είναι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και το διώξιμο του ΔΝΤ. Αυτό θα σημάνει την απαρχή πιο προωθημένων στόχων που θα έχει αποδεχτεί με την ίδια της την εμπειρία, η πλειοψηφία της εργατικής τάξης που σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη στη λογική των κυρίαρχων καθεστωτικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου